Tematrio: Dystopier och jordens undergång

Tematrio - DystopierDen här veckan uppmanar Tematrio till att: Berätta om tre bra dystopier (bred definition, postapokalyps går lika bra)!

Det här är långt från min genre, eller vad man ska säga. Jag har åtminstone inte läst speciellt många böcker som passar på temat. Nåja… Kallocain är väl en klassisk dystopi? Den handlar om ett sanningsserum som människor drogas med för att staten ska kunna övervaka deras tankar. Jag läste den för väldigt länge sedan och nu påminns jag om att jag verkligen vill läsa Boyes poesi.

En ungdomsbok som kanske passar på temat är I morgon när kriget kom, som är första delen i en serie som följer ungdomar som tvingas hantera att deras land har invaderats och alla husen i deras hemstad har övergivits. Jag följde aldrig upp den första boken och läste klart serien. Någon som läst hela?

Som tredje bok får jag tyvärr ta en mindre bra bok… Men vad gör man när man inte kommer på något annat som passar? 😉 För några år sedan läste vi Metro 2033 i bokcirkeln och jag tror inte att någon blev speciellt förtjust. Det är en genuint tråkig bok, som helt saknar kvinnliga karaktärer (…). Den är en postapokalyps som utspelar sig i Moskvas tunnelbana, dit människor har tagit sin tillflykt. Istället för att hjälpa varandra så går hela deras samhälle, märkligt nog, ut på att byta till sig ammunition…