6 favorituppläsare

Har du någon favorituppläsare? En bra uppläsare kan göra mycket för en ljudbok och omvänt kan en alltför sävlig och entonig uppläsning verkligen få mig att tappa intresset. En del föredrar när uppläsaren ”dramatiserar” medan andra tycker att det är oerhört irriterande när uppläsningen inte är ”neutral”. Själv ställer jag mig lite i mitten när det gäller den frågan. Jag tycker att det är hemskt när manliga uppläsare försöker sig på ”tjejiga”, d.v.s. pipiga (?!), röster när de läser texter som hör ihop med kvinnliga karaktärer. Å andra sidan kan jag tycka att det förhöjer när uppläsaren lägger in lite variation och t.ex. använder olika stil för olika karaktärer i boken.

Här kommer en lista på några av mina favorituppläsare:

Min stora favorit är Morgan Alling, som verkligen har en behaglig röst att lyssna på. Hans uppläsning av Snabba cash var så bra att jag hade svårt att sluta lyssna – jag gick omkring på promenader bara för att jag ville lyssna mer. Alling gör den perfekta avvägningen mellan dramatisering och neutral uppläsning. För just Snabba cash, med Lapidus korthuggna språk, adderade uppläsningen väldigt mycket känsla vilket förhöjde läsupplevelsen.

Snabba cash - Jens Lapidus

Katarina Ewerlöf är lite av ett måste i en sådan här lista. Tidigare i år blev det nästan utklassningsvarning när nomineringarna till Stora ljudbokspriset tillkännagavs. Ewerlöf hade läst in 4 av de 12 nominerande titlarna (och 1 av de 3 vinnarna). Jag hör definitivt till de som uppskattar Ewerlöfs uppläsningar. En av favoriterna är hennes uppläsning av Unni Drougges roliga och lite knäppa Berit Hård-deckare Bluffen, som blir extra rolig i Ewerlöfs uppläsning. Jag började nästan gapskratta emellanåt!

Bluffen - Unni Drougge

Anna Maria Käll har läst in flera av mina ljudboksfavoriter, däribland Min mormor hälsar och säger förlåt och Gone girl. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som är så bra med hennes uppläsningar, men någonting är det, för oavsett genre så känns hennes uppläsningar alltid helt rätt.

Gone girl - Gillian Flynn Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik Backman

Jonas Karlsson är en annan favorit. Jag har t.ex. lyssnat på Vindens skugga i hans uppläsning och jag tror att det är Karlssons skådespelarskills som skiner igenom i uppläsningen – det är helt enkelt en skön röst att ha i lurarna och han är duktig på att få in rätt känsla i sina uppläsningar. Jag tänkte snart lyssna på några av hans senaste alster, God jul och Jag är en tjuv, som lär finnas i författaruppläsning.

Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón

Helena Brodin är en uppläsare som jag verkligen uppskattar. Hon har tagit sig an flera moderna klassiker av svenska kvinnliga författare, som Marie Fredrikssons Simon och ekarna och Kerstin Ekmans Vargskinnettrilogi. Hennes uppläsningar känns alltid… värdiga? Ja, jag hittar inget bättre ord. Hon gör i alla fall väldigt seriösa och fina uppläsningar, tycker jag.

Guds barmhärtighet - Kerstin Ekman Sista rompan - Kerstin Ekman Skraplotter - Kerstin Ekman

Jag tycker också att Sanna Persson Halapi gör en fantastiskt fin uppläsning av Marjaneh Bakhtiaris Kan du säga schibbolet?. Persson Halapi växlar fint mellan dialekter, brytningar och sinnesstämningar, vilket ger något extra till den här boken, som vänder och vrider på främlingsfientlighet och rasism. Jag har inte hört någon mer ljudbok med Persson Halapi som uppläsare. Ärligt talat tror jag att det här är hennes enda ljudboksuppläsning?! Hon borde göra fler! 😉

Kan du säga schibbolet - Marjaneh Bakhtiari

Som en bubblare måste jag säga att det ofta är en höjdare att få höra författaruppläsningar. Jag tackar inte nej till att höra t.ex. Jonas Gardell, John Ajvide Lindqvist, Håkan Nesser eller Martina Haag läsa sina egna böcker.

15 svar på ”6 favorituppläsare”

 1. Oj att man kan tycka såolika.
  Uppläsningar av Ewerlöf, Sauk och Jonas Malmsjö är fantastiska. Vilken variation på rösten som skapar spänning mm. Jag brukar leta efter böcker efter deras upplösningar däremot Anna Maria Kjell har jag blivit besviken på . Det blir tråkigt. Ingen variation på rösten.
  Det går bra att vi tycker olika…
  L.J Kalmar

  1. Ja, det är verkligen blandade åsikter! Särskilt om Ewerlöf och Sauk.. Jag tänker att det också beror lite på bok också. Uppläsare kan ju göra mer eller mindre bra uppläsningar. 🙂

 2. Jag håller med om att Jonas Karlsson är en fantastisk uppläsare, också Helge Skoog. Jag avstår från alla uppläsningar av Ewerlöf, Sauk och Jonas Malmsjö. Tycker att det blir alldeles för mycket teater av det hela.

  1. Jag tror inte att jag har lyssnat på någon ljudbok i uppläsning av Helge Skoog. Måste åtgärdas! 🙂

   Det verkar som att Ewerlöf är en vattendelare.. 😉 Trots alla priser och hyllningar så verkar ni vara många som har svårt för hennes uppläsningar.. 🙂 Jag tycker om Ewerlöf, faktiskt, men det beror nog också på vilken bok det rör sig om. Är det feelgood/humor tycker jag att det tillför något när uppläsaren gör ”teater” av det hela.

   Sauk håller jag med om däremot.. Har lyssnat på några deckare i uppläsning av honom och tyckte inte att det blev helt bra..

 3. Stefan Sauk får alla att tala som om de var arga och ironiska, även när författaren menat motsatsen. Dessutom förlöjligar han alla kvinnliga karaktärer med pip-gnälliga röster. Typisk ”högstatus-skådis”. Man får mycket Stefan Sauk, men knappast det litterära verk, med en variation av karaktärer och sinnesstämningar som författaren skrivit.

  1. Åh, jag skriver verkligen under på Stefan Sauk! Jag lyssnade på Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen och blev verkligen irriterad på uppläsningen. Hur kan man få för sig att läsa pipigt när man läser de kvinnliga karaktärernas delar!? Gaah. Jag trodde inte att det var sant när just den boken vann Stora ljudbokspriset sedan.. Om jag skulle göra ett inlägg över uppläsare jag ogillar så skulle Stefan Sauk finnas med på den. 😮

 4. Började alldeles nyss lyssna på Ditt liv och mitt av Maj-Gull Axelsson. Uppläsare Katarina Ewerlöf! Hon förstör hela min läsupplevelse genom att med sin röst dramatisera så att bilderna i mitt huvud blir förvirrade och jag kan inte koncentrera mig på handlingen. Verkar som om Ewerlöf vill göra en egen personlig performance i stället för att förmedla en litterär text och låta läsaren skapa sin egen upplevelse. Nej tack!
  Lyssnade just på Ferrantes fyra böcker med Odile Nunes. Ren njutning och hennes röst passar boken perfekt!

  1. Vad tråkigt att du känner så. Jag gillar ju Ewerlöf, som sagt.. Men i de böcker som jag har lyssnat på så har hon hållit ”radioteatern” på en lagom nivå tycker jag. Sedan tycker jag att det är rätt känsligt för genren också. Jag har inget emot att uppläsaren dramatiserar när det är feelgood eller humor, men jag tycker nog inte att det hör hemma i mer allvarliga berättelser, som kanske Majgull Axelssons senaste..

   Jag håller med om Odile Nunes förresten! Jag lyssnar på del fyra nu. Riktigt bra uppläsning, serien igenom! 🙂

  1. Ewerlöf och Käll tycker jag ju om, som sagt. Men Stefan Sauk blev jag faktiskt lite besviken på. Jag lyssnade på en deckare (minns inte vilken just nu), som han hade läst in och jag blev faktiskt inte övertförtjust. Han pratade med pip-röst när han pratade kvinnornas repliker. Sådant gör mig irriterad. 😮

 5. Åh, jag vill däremot instämma i Ewerlöf-hyllningskören! Tycker hon är jätteduktig. Stefan Ekman är en annan favorit i sammanhanget, mest för hans fantastiska uppläsning av Godnatt Mister Tom (kan inte lyssna mig mätt på den. Frågan är dock om han läst in något annat?).

  Det här med författarinläsning är jag mer skeptisk till. Astrid Lindgren var fantastisk på det, men att lyssna på Duck city uppläst av Lena Andersson gav mig krypningar. Bör kanske även tilläggas att det var ett tag sedan jag lyssnade regelbundet på ljudböcker. Får kanske bli ändring på det nu!

  1. Jag har inte lyssnat till något av Stefan Ekman. Tror jag. Men tack för tipset. 🙂

   Alla författaruppläsning är kanske inte lyckade i och för sig.. Jag har inte lyssnat på någon av Lena Anderssons böcker. Jag är tveksam till om jag skulle gilla hennes böcker i ljudboksversion. Hon har ett sådant speciellt och lite akademiskt språk, åtminstone i böckerna om Ester. Spontant känns hennes böcker lite svårlyssnade.

 6. Karlsson och Käll gillar jag också, men Ewerlöf är jag mer än lovligt trött på. Faktum är att jag sedan en tid tillbaka helt undviker böcker som är upplästa av henne. Uppläsaren är mycket viktig när det kommer till ljudböcker och det händer ofta att jag slutar lyssna för att uppläsaren och boken inte matchar varandra.

  1. Åh. Tråkigt att du är så less på Ewerlöf, för hon är ju väldigt.. produktiv, så det blir ju en och annan potentiellt läsvärd bok att undvika i så fall. Men man kan ju läsa pappersboken. 🙂
   Jag tycker också att uppläsaren är viktig, men jag brukar stå ut och lyssna klart även om uppläsaren inte är helt klockren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.