Utan dina andetag av Karin Aspenström

Utan dina andetag

Utan dina andetag av Karin Aspenström är en relationsroman som hade kunnat berätta något verkligt intressant om tvåsamhet och ensamhet, men som tyvärr ballar ur i några osannolika serier händelser. Betyg: 2 indiska långfärdsbussar av 5.

Utan dina andetag av Karin Aspenström
Utan dina andetag av Karin Aspenström

Evelyn och Erik är på resa i Indien. De är i en ålder och en livssituation då det finns många förväntningar på att relationen ska gå in i en ny fas – efter att ha varit tillsammans i ett decennium och passerat 30-strecket är det verkligen hög tid att fundera på om de vill skaffa barn. Faktum är att de har bestämt sig för att försöka, men i hemlighet tar Evelyn p-piller i alla fall. Det är någonting som trots allt gnager och det finns trots allt sprickor som gör att framtiden inte känns helt självklar. Det är Eriks nedstämdhet, Eriks hopplösa författardrömmar och Eriks framtidsplaner, som märkligt lite verkar involvera Evelyn. Trots att allting är skenbart jämställt och andas medelklassig medvetenhet så står Evelyn som en betraktare och ifrågasätter ingenting av det Erik tycker, vill eller drömmer om. Hon köper alla hans resonemang rakt av och försvarar honom alltid, även när det gäller sådant som hon själv närmast skäms över, som hans totalt misslyckade författarkarriär t.ex. Hennes egna drömmar, ambitioner och hennes egna begåvning verkar ha dött. Det är inte underligt att Indienresan, som borde bli en sådan härlig sista långresa innan småbarnsår och familjeliv, blir allt annat än en friktionsfri resa.

Karin Aspenström skriver igenkännbart och insiktsfull om tvivel och kval som säkerligen drabbar många par efter ett antal år tillsammans. Hon skriver också intressant om svårigheterna med att uppnå en verkligt jämställd relation och om hur lätt det är att åsidosätta sina egna intressen och framtidstankar för att få en relation att rulla på smidigare – en fälla som kvinnor oftare än män tycks hamna i. Tyvärr slarvas berättelsen i mitt tycke bort i en serie osannolika och skruvade händelser. Jag hade gärna sett Aspenström utveckla ämnet mer och kanske skriva om hur man kan återfinna sig själv och komma vidare i en sådan här relation, som länge har drivits framåt av främst den ena parten. Istället rusar paret iväg på resa i sällskap med en random psykopat som de båda ömsom tycks attraheras av något otroligt och ömsom verkar sky som pesten. Absolut ingenting övertygar om varför de väljer att styra om sin resa så att de kan följa honom på hans äventyr. Det finns även annat som jag tycker haltar och sista halvan av boken lyssnade jag på ljudboken med ett ganska svalt intresse, ärligt talat. Synd på en så lovande bok och så intressanta teman!

Utan dina andetag av Karin Aspenström
Utan dina andetag av Karin Aspenström

Om Karin Aspenström och Utan dina andetag

Karin Aspenström (född 1977) är en svensk författare, som bland annat har skrivit ett antal deckare med infiltratören Peter Rätz i huvudrollen. Aspenström skriver också manus för film och TV. Hon har en hemsida.

Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar.
Utgivningsår: 2017 (första svenska utgåvan, Lind & Co), 2017 (den här ljudboksutgåvan, Lind & Co).
Antal sidor: 226 (ca 5 h lyssning).
ISBN: 9789174619140, 978-91-7461-703-0.
Andras röster: Bina’s books, Bokhora, Boktokig, Stories from the city.
Köp hos t.ex. Adlibris, Bokus, CDON (annonslänkar).

Förlagets beskrivning

Jag tänker på hur snygg han är. Snyggare nu än när vi möttes. Munnen bred och profilen rak. Manlig, fast ingen av oss egentligen gillar det ordet. Ögonen har små rynkor, de har djupnat sedan han fyllde trettio. Den ljusa luggen hänger ner över ögat och en impuls att stryka undan hårtestarna kommer över mig, men jag håller tillbaka.

När Evelyn tänker på sin och Eriks relation tänker hon på det perfekta paret. Så jämställda. Medvetna. Hon vet att de hör ihop. Har gjort det i tio år. När de gifter sig och skaffar barn tänker Erik ta Evelyns efternamn och halva föräldraledigheten, det är båda överens om.
Först ska de bara göra den där långresan de så länge har pratat om: Två månaders kringflackande i Indien, genom söderns landskap av stränder och kokospalmer, sedan norrut mot Himalayas karga berg.
Den här resan ska bli en nystart i deras förhållande; Evelyn är övertygad om det.

Utan dina andetag är en roman om tvåsamhet och ensamhet.
Om drömmar, förväntningar och det svåra i att upptäcka att livet inte blev som man hade tänkt sig.”

Bokrecension
Datum
Bok
Utan dina andetag av Karin Aspenström
Betyg
21star1stargraygraygray

Kommentarer

4 svar till ”Utan dina andetag”

  1. Profilbild för Miranda
    Miranda

    Håller exakt med dig i din recension.
    Det börjar bra men efter att det som händer börjar det hela kännas som att historien tappas bort. En händelse är för stor och det börjar kännas som om det hela urartat till någon slags Amerikansk action-film.

    Boken slutar tvärt som mitt i en mening vilket får det hela att kännas som lite pankaka. Synd!
    Dessutom stör det mig att Evelyns problem är uppenbara men de bara lämnas vind för våg utan att nämnas djupare.

    1. Intressant att du kände samma sak! Det urartade verkligen… Jag hade inga speciella förväntningar när jag började läsa, men inledningsvis kändes den _så_ intressant. Synd att författaren lyckades tappa bort det. Både Evelyns situation och annat hade med fördel kunnat fördjupas.

  2. Det lät inledningsvis som en bok för mig, men nej, den här hoppar jag över. Tycker det finns lite för många böcker (eller kanske snarare författare) som inte riktigt vågar vara allvarliga eller slutföra idén utan skojar till det eller försöker göra ren underhållning av det hela.

    1. Exakt! Fler författare borde lita mer till sina idéer och hålla sig till dem. Bra berättelser behöver sällan krånglas till eller skojas till, särskilt inte om berättandet är bra..!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.