Fina kärleksböcker jag har läst på sistone

Idag är det onsdag! Men det är också Alla hjärtans dag, så vad kunde passa bättre än att jag listar de bästa kärleksromanerna jag har läst det senaste året? Här kommer de (obs: inte nödvändigtvis lycklig kärlek; det finns ju så få bra böcker om lycklig kärlek…):

I februari förra året läste jag Hustrun av Meg Wolitzer i min bokcirkel. Boken börjar med att en uppburen kulturman och hans hustru är på väg till en prisutdelning för ett prestigefyllt litteraturpris. Och hustrun inser med ens att deras relation är över. Boken har etsat sig fast i minnet på något sätt. Det är en lågmäld bok, men ändå så arg, sådär arg som man garanterat blir av att leva ett helt liv i skymundan.

Hustrun av Meg Wolitzer
Hustrun av Meg Wolitzer

I april (efter att ha levt med den här tegelstenen i flera månader!) läste jag ut Middlesex, av Jeffrey Eugenides, som är en underbar släktkrönika där läsaren får följa tre generationer i den grekisk-amerikanska familjen Stephanides. Självklart innehåller berättelsen ett visst mått kärlek, även om den också behandlar många andra ämnen. Den mest påtagliga kärleksstoryn är egentligen den del av boken jag hade svårast för, men låt gå. Den handlar alltså om något så tabubelagt om ett syskonpar som blir kära i varandra. Hjälp!

Middlesex av Jeffrey Eugenides
Middlesex av Jeffrey Eugenides

I juli läste jag en bok som också innehåller tabubelagd kärlek (om än i light-version jämfört med Middlesex då!). Då läste jag nämligen Bara du finns, av Jenny Holmberg, som handlar om läraren Anna, som inleder en relation med en av sina elever. Det är en spretig bok som även behandlar en hel del andra ämnen, men just kärleken mellan Anna & Nike, som eleven heter, är något som har fastnat i minnet. Jag kan inte komma på någon annan bok som berättar om kärleken mellan en vuxen kvinna och en knappt mycket mer än byxmyndig kille. Det kändes… uppfriskande?!

Bara du finns av Jenny Holmberg
Bara du finns av Jenny Holmberg

I augusti läste jag Just nu är jag här av Isabelle Ståhl. Det är en bok där huvudpersonen aldrig är vare sig här eller nu: hela livet är ett enda scrollande i olika flöden och bland olika potentiella dejter på Tinder. Huvudpersonens liv känns helt tomt, faktiskt. Sedan blir hon förälskad i en kursare och de blir ihop. Och i samma stund är även den relationen lika ointressant och tom som allt annat i livet. Man vill bara skaka om huvudpersonen och säga åt henne att skärpa till sig. Det är kanske fel att kalla den här boken för kärleksroman, men det är i alla fall en intressant bok om psykisk ohälsa i en tid när flöden och appar lät blir distraktioner som suddar ut det som är viktigt på riktigt, relationer t.ex…

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl
Just nu är jag här av Isabelle Ståhl

Har du läst någon fin/bra/intressant bok om kärlek på sistone? 🙂


Kommentarer

6 svar till ”Fina kärleksböcker jag har läst på sistone”

  1. Bara du finns läste jag när den kom. Tyckte om den. Tack för övriga tips.

    1. Kul att du gillade! Jag har haft Bara du finns som hyllvärmare i evigheter. Tyvärr! Men det var en positiv överraskning att läsa den nu. 🙂

  2. tack för tips, Hustrun finns oläst i bokhyllan.

    1. Kul att du gillade tipsen! Och hoppas du gillar Hustrun!

  3. Jag har faktiskt ganska många kärleksfavoriter som slutar lyckligt, allt av Austen och så Jane Eyre (beroende på vad man menar med lyckligt iof) tex, men det handlar ju om äldre klassiker. Känns som att de bättre nya kärleksromanerna ofta slutar olyckligt? Kanske har att göra med att lyckliga slut anses lite ”harlequin” idag, inte så seriöst?

    1. Ja, Jane Eyre! Inte så lyckligt för den första hustrun kanske… Men jag förstår vad du menar. 😉 Jag har inte tänkt på det där med ”harlequin”, men det kanske ligger något i det. Är det för lyckligt och fluffigt blir det kanske romance över det hela och det verkar ha lägre status på något sätt.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.