Littfest: så många bra samtal!

Igår var jag på Littfest hela dagen lång. Det är alltså Umeås litteraturfestival, som går av stapeln i slutet av mars varje år. Det är ett omåttligt populärt evenemang och biljetterna är alltid slut långt i förväg: de brukar rassla iväg redan innan programmet är släppt. Själv tjurar jag varje år över att merparten av programpunkterna är på tider då jag jobbar (det vill säga kontorstider) – och att lördagsbiljetterna brukar ha hunnit sälja slut när jag väl kommer på att det är dags att köpa dem. Jag tror dock att det var något lättare att få tag på biljetter i år eftersom de hade utökat programmet så att det också fanns biljetter att köpa till lördagskvällen.

Jag köpte hur som helst mina biljetter långt i förväg (långt innan programmet var släppt 🙂 ). Det var ärligt talat inget särskilt namn som lockade mig till festivalen i år och nu när det närmade sig med Littfest så kände jag mig dessutom rätt stressad (jag jobbar heltid, pluggar halvtid och har dessutom ett och annat som upptar min tid här hemma…). Särskilt med tanke på att jag har tenta på torsdag. Det var alltså inte med en superstor entusiasm som jag kollade igenom programmet. Kanske just därför så blev jag fast på festivalen hela dagen lång och var inte hemma förrän på kvällen. 😉 Det är skönt att låta sig överraskas och att bara smita in och lyssna på seminarier som man egentligen inte har några särskilda förväntningar på. Jag fick verkligen lyssna till många intressanta samtal: om allt från dickpics till landsbygden vs. stan, och allt från feminism i hästböcker till skrivandets villkor för ickevita. Och mycket mer.

Po Tidholm, Ann Ighe och Håkan Forsell samtalar om Läget i landet och urbanitetens tillstånd.
Po Tidholm, Ann Ighe och Håkan Forsell samtalar om Läget i landet och urbanitetens tillstånd.

Jag tänker inte återberätta eller säga så mycket om seminarierna (om man vill så kan man förresten se dem i efterhand på Littfests YouTube-kanal). Jag vill bara säga att jag tycker att alla programpunkter hade väldigt hög kvalitet. Det är inte givet att det är inspirerande eller kul att lyssna till folk som bara sitter och pratar (det är heller inte givet att alla författare är stora talare, om man säger så), men på Littfest är det verkligen det. Jag hör till de som har 0 ro att kolla på TV, som inte förstår ett dugg av YouTube och som blir tokig när jag surfar in på en morgon- eller kvällstidning och möts av VIDEOS när det enda jag ville var att få en nyhetsuppdatering. Jag är inte så bra på att sitta still och lyssna & kolla, helt enkelt. Men på Littfest kan jag göra det, trots att jag kanske inte har läst boken som samtalet tar avstamp från eller känner till speciellt mycket om bakgrunden till samtalet.

Pekka Heino, Aase Berg och Niklas Wahllöf samtalar om Glädjehuset Sverige.
Pekka Heino, Aase Berg och Niklas Wahllöf samtalar om Glädjehuset Sverige.

Allt är inte perfekt med Littfest, men jag tycker verkligen att det överlag är ett supertrevligt event och jag är verkligen glad över att det finns eldsjälar som engagerar sig och ser till att det här blir av varje år. Det är skönt med en hel festival som kretsar kring samtal och litteratur och där det är minimalt med ”jippon” och kommers. Och priset på en seminariebiljett? 100 kr! Ett seminariekort till Bokmässan (i Göteborg) går loss på 1100 – 1775 kr… Jag förstår självklart är det dyrare att producera en Bokmässa och att hålla hus i Göteborg, men ändå. Det är fint att det går att sätta ihop ett så starkt program, med så hög kvalitet och till ett så pressat pris, på andra håll.

Adrian Perera, Athena Farrokhzad och Maja Lee Langvad samtalar om skrivandets (vita) villkor.
Adrian Perera, Athena Farrokhzad och Maja Lee Langvad samtalar om skrivandets (vita) villkor.

Jag hoppas bara att jag lyckas knipa en biljett till Littfest även nästa år… 🙂


Kommentarer

2 svar till ”Littfest: så många bra samtal!”

  1. trevligt att lyssna

    1. Ja, bokmässor och festivaler är inte dumt! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.