Om en pojke av Nick Hornby

Ytterligare 5 läsvärda bestsellers som du kanske har glömt bort

I somras bloggade jag om läsvärda bestsellers som kanske har fallit lite i glömska. Jag insåg snabbt att det egentligen finns massor av böcker som passar in i den här gruppen, så nu tänkte jag följa upp med fem till!

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist är en riktigt, riktigt bra bok – och då brukar jag inte ens kunna läsa vampyrromaner (p.g.a. tidigare blodfobi som kan bubbla upp igen när som helst). Ajvide Lindqvist gör något extra intressant genom att skildra vänskapen mellan en vampyrflicka och en mobbad pojke – två personer i ett enormt utanförskap. Boken kom ut 2004 och har blivit filmatiserad två gånger. Missade du att läsa den när den var ny så har du något bra framför dig!

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Chimamanda Ngozi Adichie är en författare som är på tapeten lite nu och då. De senaste åren har hon t.ex. varit aktuell med ett par feministiska texter (Alla borde vara feminister, Brev till en nybliven förälder), men ingen borde missa hennes genombrottsroman En halv gul sol, som kom på svenska redan 2007. Det är en oerhört intressant och fängslande roman om inbördeskriget i Nigeria. Jag brukar inte fastna för riktiga tegelstenar, men med den här boken, med sina 682 sidor, så bara forsade jag fram över sidorna.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Jonas Gardell är en produktiv författare och han har många bestsellers i sin bibliografi. Han kanske mest lästa böcker på senare år är såklart Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin, men jag skulle också vilja påminna om hans tidigare romaner. En av mina favoriter är trilogin om Juha, som inleds med En komikers uppväxt (från 1992). Det är så himla fina böcker om tonårstid, mobbing, utanförskap, att känna sig annorlunda… Jag är säker på att de fortfarande håller för läsning.

En komikers uppväxt av Jonas Gardell
En komikers uppväxt av Jonas Gardell

En annan pärla från 90-talet är Om en pojke av Nick Hornby. Boken handlar om den lite udda vänskapen mellan 12-årige Marcus, som är mobbad i skolan, och den hopplösa ungkarlen Will. Jag minns Om en pojke som en varm och härlig feelgoodberättelse. När det begav sig så såldes den i över 1 miljon exemplar (enligt Wikipedia) och jag tror nog att boken fortfarande är högst läsvärd.

Om en pojke av Nick Hornby
Om en pojke av Nick Hornby

Expeditionen av Bea Uusma är inte gammal (den kom ut första gången 2013), men eftersom att det kommer ut nya böcker hela tiden så är det ju viss risk att den har gått en och annan förbi. Det är i alla fall en sällsynt fängslande bok om Andrées expedition. Tanken var att färdas över Nordpolen i en vätgasballong, men allting havererade redan vid start och expeditionsmedlemmarna, som hade förvånansvärt lite erfarenhet av just polarexpeditioner, fick ge sig iväg på en tröstlös vandring för att försöka ta sig tillbaka till civilisationen. Jag trodde inte att jag skulle kunna intressera mig för det här, men Uusmas engagemang är smittande! Jag blev helt fast i boken och alla jag känner till har också tyckt väldigt mycket om den. Har du missat den så tycker jag att du ska låna den bums!

Expeditionen av Bea Uusma
Expeditionen av Bea Uusma

Kommentarer

2 svar till ”Ytterligare 5 läsvärda bestsellers som du kanske har glömt bort”

  1. Expeditionen är verkligen bra 🙂

    1. Ja, visst är den! 🙂 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.