Kategorier
-

Poddtips: bokpoddar jag lyssnar på just nu

Jag har haft perioder när jag har lyssnat på fantastiskt många poddar. På senare år har poddar till stor del konkurrerats ut av både ljudböcker och musik och även om jag fortfarande följer en hel drös med poddar så är det faktiskt ganska få som har bok-tema. Jag tänkte faktiskt passa på att be om tips på just bokpoddar, för det vore kul att börja följa någon mer. Vilken är din favoritbokpodd?

Hur som helst: här kommer en lista på de bokrelaterade poddar som jag trots allt följer. Det är några poddar som ständigt vekar återkomma när jag skriver den här typen av inlägg. Till vissa poddar är jag en trogen lyssnare, helt enkelt!

  • Bokcirkeln. Bokcirkeln är en del av Lundstöms bokradio i Sveriges radio, men ibland klipper de ut bokcirkelavsnitten och lägger in dem i den här podden och det tycker jag är bra, för det roligaste är ju att lyssna på bokcirkelpodden när man läser just den bok som avhandlas. För stunden är jag mitt uppe i Anna Karenina och kan därmed se fram emot att lyssna på de 5 Anna Karenina-avsnitten från 2008 (håller ännu, skulle jag tro!). Då är det inga mindre än Jonas Hassen Khemiri, Elsie Johansson och Aase Berg som tillsammans med SR:s Marie Lundström diskuterar Lev Tolstojs klassiska verk.
  • Dagens dikt. Det är så oerhört sympatiskt med Dagens dikt, tycker jag! Varje avsnitt är cirka 2 minuter och består rätt och slätt av en dikt, ibland uppläst av författaren, ibland av stjärnor som t.ex. Stina Ekblad <3.
  • Förlagspodden. Jag kan inte förklara varför jag är så förtjust i den här podden, men jag gillar den verkligen. Förlagspodden går ut på att journalisten Lasse Winkler och förlagschefen Kristoffer Lind diskuterar förlagsbranschen. Nördiga “bakom kulisserna”-berättelser, helt enkelt. Jag tycker att det är sjukt intressant att höra mer om hur bokbranschen fungerar, för det har man ju liksom ingen aning om.
  • Hemmafru är tillbaka med en ny säsong! Det är en långsam och mysig podd där författaren Kristina Sandberg och konstnären Sven Teglund diskuterar hemmafrun. Gillade man böckerna om Maj finns det en god chans att man också gillar Hemmafru!
  • Lundströms bokradio. Sveriges radios bokprogram, helt enkelt. Högt och lågt, seriöst och roligt.
  • Mellan raderna. Det här är den enda boktips-podd jag lyssnar på för stunden. Här delar Karin Jihde och Peppe Öhman med sig av boktips och pratar kring de böcker de läser, ofta med en feministisk och intressant vinkel.
  • Radioföljetongen & radionovellen. Ljudböcker i Sveriges radio! För den som har svårt att hänga med i ljudböcer är de dessutom extra lyxiga eftersom att de är indelade i avsnitt och oftast inleds med en lite resumé…
  • Skymningsland. En ny podd och anledningen till att jag kom på tanken att skriva det här inlägget, faktiskt, för det är ju kul att också tipsa om något nytt. Jag har inte hunnit börja lyssna ännu, men jag ser fram emot att ha det här i lurarna snart. Skymningsland är nämligen nyskrivna skräckberättelser av svenska författare, däribland min favorit John Ajvide Lindqvist, som har skrivit berättelsen i det första avsnittet.
  • Språket. Okej, ingen litteraturpodd, men lite angränsande är det väl ändå! Det här är helt enkelt ett radioprogram/en podd om språk. Språkforskarna Ylva Byrman och Henrik Rosenkvist turas om att svara på språkfrågor och Emmy Rasper är programledare.

Det var det! Nu vill jag ha dina poddtips! 🙂