Kategorier
-

Halvårssummering: min läsning 2018 (hittills)

Vid den här tiden på året så brukar jag posta ett inlägg där jag summerar halvårets läsning. Här kommer alltså min lässtatistik från första halvan av 2018. 🙂

I år har jag lyssnat på en himla massa ljudböcker, hela 15 stycken, vilket innebär att mer än hälften av årets böcker är just ljudböcker (jag har läst 29 böcker totalt). Det verkar inte som att jag gjorde något annat än att lyssna på ljudböcker i mars? E-böcker är däremot ett format som verkar vara på väg ut, om man ska tro statistiken, för jag har bara läst 2 stycken. Det fanns en tid då jag gärna läste e-böcker på mobilen, men nu för tiden läser jag morgontidningen på samma enhet, så e-boken har helt enkelt fått lämna plats åt nyheterna.

Antal utlästa böcker per månad
Antal utlästa böcker per månad

På den tiden då jag faktiskt läste en massa e-böcker så brukade jag också vara duktig på att läsa nyutkomna böcker. Nu har det blivit mer pappersböcker (= “hyllvärmare” och bibliotekslån) och ljudböcker (som ju sällan kommer ut samtidigt som den första pappers- och/eller e-boksutgåvan kommer ut). Så nej, i år har jag inte varit så duktig på att läsa det allra, allra senaste, men mycket 10-tal har det blivit.

Utgivningsår för årets utlästa böcker
Utgivningsår för årets utlästa böcker

Finns det någon förklaring till att jag har läst så många böcker i januari – mars och att jag har läst ett jämförelsevis litet antal böcker april – juni? Nej, det gör faktiskt inte det, vill jag påstå, för mitt lästempo och mina läsvanor är tämligen konstanta. Däremot kommer det månader då många påbörjade böcker blir utlästa samtidigt – och andra månader när jag harvar på med en och samma tegelsten. I år har jag i och för sig bara läst en tegelsten (som inte är så våldsamt lång den heller).

Sidantal för årets utlästa böcker
Sidantal för årets utlästa böcker

Mina böcker får gärna vara skrivna av en kvinna…

Könsfördelning för författare till årets utlästa böcker
Könsfördelning för författare till årets utlästa böcker

… från något annat land än Sverige.

Ursprungsländer för utlästa böcker (cirkeldiagram)
Ursprungsländer för utlästa böcker (cirkeldiagram).

Könsfördelningen brukar alltid vara skev i mina statistikinlägg. Däremot är det inte givet att jag har läst fler böcker från “resten av världen” än från Sverige. Det som överraskar mig mest är dock vilka ursprungsländer som ryms inom “resten av världen”. Storbritannien och USA är standard, men det hör inte till vanligheterna att jag plöjer finsk litteratur.

Ursprungsland för utlästa böcker
Ursprungsland för utlästa böcker

Vad har mina böcker handlat om i år då? Jo:

Ordmoln

Relationer, historia och sorg är tre återkommande ord som beskriver handlingen i de böcker som jag har läst i år. Jag trodde inte att jag brukade läsa historiska romaner, men i år har jag uppenbarligen läst flera stycken.

Har alla dessa relationsromaner etc. varit bra då? Ja, det verkar faktiskt så. Jag har läst förvånansvärt många böcker som har fått högsta betyg. Jag tror faktiskt inte att jag har sett en sådan här positiv fördelning någon gång tidigare. Har jag blivit en extremt entusiastisk person på senare år, en person som strösslar toppbetyg hej vilt omkring mig? Kanske!

Betygsfördelning för årets utlästa böcker
Betygsfördelning för årets utlästa böcker

Men faktum är att jag har läst många riktigt vassa böcker. Århundradets kärlekssaga, Never let me go och Kriget har inget kvinnligt ansikte är mina tre främsta favoriter och de är så bra att jag har svårt att utse en vinnare bland dem. Århundradets kärlekssaga, Märta Tikkanens dikt om (den ojämställda) relationen till maken och om hennes försök att få utrymme att skriva & skapa, var brännande och berörande. Svetlana Aleksijevitjs reportage, Kriget har inget kvinnligt ansikte, lärde mig mycket, som jag inte hade en aning om, kring kvinnliga erfarenheter av att strida i Röda armén, och den lämnade mig med tusen känslor och tankar. Kazuo Ishiguros science fiction Never let me go, som väcker frågor och tankar kring organdonation i en dystopisk framtid, är ett sant mästerverk som med sitt effektiva berättande är helt klaustrofobisk. Om jag måste välja en favorit från året hittills så får det nog bli Never let me go, men den har haft väldigt tuff konkurrens.

Never let me go av Kazuo Ishiguro
Never let me go av Kazuo Ishiguro

Jag hoppas att året bjuder på fler mäktiga läsupplevelser. Jag har ingen ambition att jämna ut någon könsfördelning eller att läsa böcker från fler av världens hörn, men ett vill jag och det är att läsa ännu fler fantastiska böcker!

Har du läst något riktigt bra i år?

Kategorier
-

Ytterligare 5 feelgood-favoriter

För några år sedan postade jag ett inlägg med feelgood-favoriter, men nu känner jag mig mogen att fylla på med några fler titlar. Observera att jag inte är helt säker på vad som platsar i den är genren. En hel del lättsammare böcker kan ha väldigt sorgliga stråk och på sätt och vis tycker jag att just de böckerna brukar vara bäst och mest intressanta. Här är i alla fall några tips på bladvändare som åtminstone delvis tar sig an lättsammare ämnen:

Redan i mitt förra inlägg lyfte jag fram böcker av Fredrik Backman. Han är lite av Sveriges feelgood-kung tycker jag. Ibland vinglar hans berättelser farligt nära kanten till att det sentimentala träsket, men för mig slår det aldrig över. Jag blir tvärtom riktigt glad att han lyckas skildra så många olika människor med en sådan värme. I hans böcker brukar det rymmas rika och fattiga, infödda svenskar och nyare svenskar, heteros och homos… Exemplariskt! En av mina nyare Backman-favoriter är Björnstad, om utspelar sig i en småstad där det mesta kretsar kring hockey (tack för att någon vågade skriva om en småstad utan att måla upp den som tråkig och obeboelig!). Björnstad är befolkad av precis de där olika och underbara människorna som Backman är så bra på att beskriva, och den gick rakt in i hjärtat.  Och jag gillar inte ens hockey! Uppföljaren, som är minst lika bra som ettan, heter Vi mot er.

Vi mot er av Fredrik Backman
Vi mot er av Fredrik Backman

Jag har förstått att Lucy Dillon skriver böcker efter ett visst recept och har man läst några så har man läst alla – i varje bok finns det lite kärlek, lite olycka och väldigt mycket hundar. Det hindrade inte mig från att falla pladask för Hundra omistliga ting, där läsaren får följa nyseparerade Gina, som plötsligt får en greyhound på halsen. Hon har precis råkat åta sig jobbet att renovera det hus som hon och ex-maken drömde om att köpa – nu är den på väg att bli ett annat pars drömhus. Boken lyckas peta in hundliv, husrenoveringar, singelliv och tusen andra ämnen utan att det känns spretigt eller rörigt. Det enda jag kände var att jag ville vara kompis med bokens huvudperson. Och jag älskar böcker där man verkligen tycker om och bryr sig om personerna i boken!

Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

Stora små lögner av Liane Moriarty är boken bakom den populära tv-serien Big little lies (som jag inte har sett). Det är en bok om tre kvinnor som lär känna varandra genom deras barn, som råkar gå på samma skola. En av kvinnorna lever i lyx och överflöd, en annan är ett energiknippe och glädjespridare, men under ytan döljer alla tre mörka hemligheter. Trots att det finns mycket lättsamt och kul i Stora små lögner så är det verkligt gripande att den på ett förvånansvärt seriöst sätt skildrar hur det kan vara att utsättas för våld i en nära relation. Det är verkligen en bok som lyckas vara både sorglig, rolig, varm och mysig på samma gång.

Stora små lögner av Liane Moriarty
Stora små lögner av Liane Moriarty

I sanningens namn är inte Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin en bok som jag kommer att bära med mig genom livet, men jag tycker ändå att den förtjänar att lyftas fram i det här inlägget, bl.a. för att den är en av få böcker som vågar sig på att ta med stereotypa element i stil med en bokhandel och ett hittebarn – och som samtidigt lyckas ro hem det. Boken låter läsaren följa bokhandlaren Fikry genom livet och det är verkligen inte en bok som saknar sentimentala inslag. Ibland är det dock precis den typen av böcker man behöver. Till skillnad mot många andra i böcker så känns det här dessutom som en bok med värme och själ.

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin
Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

Jojo Moyes är en av de mest bästsäljande författarna i feelgood-genren. Själv är jag rätt tveksam till exempelvis Livet efter dig, som så många andra fallit för. Däremot tyckte jag riktigt mycket om Etthundra mil, som följer en ensamstående mamma på en tokig road trip på väg till en mattetävling med sin dotter. Boken är extremt förutsägbar, men det gör inte så mycket, för det är en kul resa att få följa med på och det är skönt att författarna låter huvudrollen innehas av en kvinna som har svårt att få pengarna att räcka till. Allas liv är inte så lyxiga och glammiga – och behöver inte nödvändigtvis vara det i feelgood-böcker heller.

Etthundra mil av Jojo Moyes
Etthundra mil av Jojo Moyes

Har du några feelgood-favoriter?

Kategorier
-

Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin fyller 100 år

I är det 100 år sedan den första av Elsa Beskows böcker om Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin gavs ut. Det har firats genom att ge ut en samlingsutgåva med de klassiska bilderböckerna om tanterna och det har också kommit en hel del tjusiga anteckningsböcker och inredningsprylar med “tant”-motiv.  Farbror Blå-bokstödet känns särskilt lyckad ur inredningssynpunkt – hans siluett är verkligen ikonisk och förgyller vilken hylla som helst!

Det är kul att Beskows bilder har blivit så självklara och igenkännbara att det till och med går att plocka ut något så stiliserat som en silhuett och ändå nå omedelbar igenkänning. Jag tror också att vi är många som ser Elsa Beskow-bilder för oss när vi ska föreställa oss 1800-talets småstadsidyll, rogivande skogsutflykter eller drömmarnas julfirande. Beskow fångade ett särskilt ljus och en särskild värme och lycka i sina bilder, tycker jag. Min favorit i Beskows bokskatt är Sol-ägget, med underbara och sagolika motiv från skogen, men det är alltså inte Sol-ägget som fyller år den här gången, utan tant-böckerna.

Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, Farbror Blås nya båt och Sol-ägget av Elsa Beskow
Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, Farbror Blås nya båt och Sol-ägget av Elsa Beskow

Jag läste flera av Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin-böckerna för inte så länge sedan. Jag fick nämligen ett par av dem i födelsedagspresent här om året och jag har bloggat både om dessa och om den avslutande delen i tant-serien, Petters och Lottas jul. Jag vet inte om berättelserna är exakt sådär uppdaterade så att dagens barn fängslas av dem, men bilderna är fantastiska och det finns någonting väldigt fint i dem. Jag blir glad av att läsa om när tanterna öppnar dörrarna för föräldralösa Petter & Lotta och välkomnar dem i sitt hem. Som vuxen är det inte utan att man önskar att det fanns mer att läsa om Petter & Lotta och att det gick att få veta lite mer på djupet vad de tänkte & kände kring sin situation. Jag tror inte att Petter & Lotta har någon verklig förlaga (vet du?!), men till tanterna och farbror Blå finns verkliga förebilder. Karaktärerna är baserade på Beskows mostrar och morbror, som var ogifta och levde tillsammans i Trosa. Beskows familj flyttade dit när hon var i 15 års-åldern. Då hade hennes pappa gått bort och mamman var ensam med Elsa och hennes 5 syskon. Kanske såg Elsa sig själv och sina småsyskon i Petter & Lotta, jag vet inte, men det är fina böcker i alla fall!.Illustrationerna är ren njutning och kommer säkert att hålla i 100 år till.

Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, Farbror Blås nya båt och Sol-ägget av Elsa Beskow
Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, Farbror Blås nya båt och Sol-ägget av Elsa Beskow
Kategorier
-

5 böcker om arbetslöshet

Här om dagen postade jag ett inlägg om böcker där jobb & arbetsliv har en stor roll. Idag balanserar jag upp med några böcker om arbetslöshet. Observera att jag förstår att många verkligen lider av att, av ett eller annat skäl, ha hamnat utanför arbetsmarknaden. Jag vill verkligen inte skoja bort det. Arbetslösa personer i litteraturen är inte sällan personer som har problem och där de problemen kanske också leder till rätt extrema händelser. I verkligheten är det många som är arbetslösa någon gång och det finns märkligt få böcker som på ett nyanserat sätt skildrar detta, tycker jag! Hur som helst, här är några minnesvärda böcker där någons arbetslöshet har en stor roll:

Livets och dödens villkor av Belinda Bauer är en annorlunda deckare om Ruby, som bor i engelsk avfolkningsbygd där många klassiska arbetarjobb har försvunnit. Rubys pappa är en av de som har mist arbetet och som nu har nått nivån att han inte ens försöker att söka något nytt jobb längre. Plötsligt börjar trakten skakas av brott: kvinnor blir förnedrade och mördade och Rubys pappa hör till de som börjar åka runt och ge kvinnor lift, för att skydda dem. Ruby följer med. Sakta börjar hon, med ett barns ögon, förstå att det är något som inte stämmer.

Livets och dödens villkor av Belinda Bauer
Livets och dödens villkor av Belinda Bauer

I feelgoodromanen Delhis vackraste händer, av Mikael Bergstrand, blir arbetslösheten så småningom en välbehövlig nystart för huvudpersonen, Göran. Han är medelålders, frånskild och precis nybliven arbetslös, eftersom han har förlorat jobbet på den kommunikationsbyrå där han har jobbat i evigheter, dock mest med att surfa på fotbollssidor. I sin nya livssituation lyckas han på något sätt gå med på att följa med på en gruppresa till Indien – och där kommer han att stanna bra mycket längre än vad han först hade tänkt…

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand
Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand

I Araben av Pooneh Rohi skildras en av de sorgligaste sorternas arbetslöshet. Boken handlar om vad det kan innebära att lämna sitt hemland: vad man måste plocka upp och vad man måste lämna kvar och vilken smärta det kan innebära att hamna mellan två kulturer. En av bokens huvudpersoner är en man som kan ses med prydlig portfölj på tunnelbanan, i möten på arbetsförmedlingen, eller rent av på arbetsintervjuer, men det framstår bara som oväntade pauser i något som i övrigt mest handlar om att transportera sig och att på så sätt få de innehållslösa dagarna att gå. En gång i tiden var han en framgångsrik ingenjör med ett toppjobb på en stor fabrik. Nu är han en namnlös ”arab” (trots att han är perser). Så otroligt sorgligt. Och en fantastisk bok.

Araben av Pooneh Rohi
Araben av Pooneh Rohi

I Kvinnan på tåget av Paula Hawkins har huvudpersonen, Rachel, blivit lämnad av sin exman, förlorat sitt jobb och fått en boendesituation som känns hyfsat temporär. Dessutom dricker hon för mycket. Varje dag åker hon tåg, som om hon fortfarande hade anledning att åka till sitt före detta jobb, men egentligen åker hon bara tåg, dricker och fantiserar om hur människor lever sina liv i hennes egna före detta kvarter. När en kvinna, som hon har fantiserat om, blir mördad, så blir Paulas observationer plötsligt viktiga, men vem lyssnar på en alkoholiserad kvinna, som inte kan sluta stirra in hos hennes exman, med sin nya familj, eller sluta förfölja honom? Och vad minns hon egentligen av vad hon sett? Det är en annorlunda bok där berättaren är opålitlig på ett spännande sätt.

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins
Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami handlar om Toru Okada, som är en arbetslös ”hemmaman” som går hemma och plockar och städar så att det är fint när hans fru kommer hem. En dag kommer hon dock inte hem. Det är en typisk Murakami-roman där det finns övernaturliga och magiska stråk och där det hela tiden händer mystiska saker. Murakamis avskalade och ändå detaljerade språk känns också igen i den här romanen, som jag håller för hans bästa.

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Kategorier
-

5 böcker om arbetslivet

Nu är det snart semestertider för många av oss som arbetar och det är dags att kräma ur det sista av jobbet innan vi släpper tankarna på arbetet för några veckor.  Jag tänkte därför att det kunde vara lite kul att tipsa om böcker om arbetslivet! Det finns fantastiskt många böcker i genren arbetarlitteratur (podden som heter just Arbetarlitteratur är ett hett tips!), men här kommer boktips från lite blandade genrer:

I Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro får läsaren följa butlern Stevens som nu har anledning att tänka tillbaka på sitt långa arbetsliv. Han har offrat det mesta för att kunna bemästra sitt yrke till perfektion, men nu är ingenting sig likt på godset, där han har spenderat hela sitt yrkesliv, och hans tidigare arbetsgivare finns inte heller kvar. Det är en oerhört drabbande bok som väcker många tankar om vad som är viktigt här i livet och vilket ansvar vi alla har  att göra något med våra liv och stå för våra val. Det här inlägget var tänkt att handla om jobb och arbete och jag kan ju säga att jag inte känner till någon bok där någon går upp så fullständigt i jobbet som Stevens i Återstoden av dagen.

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro
Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro.

Hemmet av Mats Strandberg är en skräckroman som utspelar sig på ett äldreboende. Äldre och dementa kan bli oroliga och snurriga, men det verkar som att äldreboendet Tallskuggan rymmer något som kan göra vem som helst spänd och rädd… Hemmet är en riktigt bra skräckis, men jag uppskattar också skildringen av själva äldreboendet med både de boende och den personal som med varierande skicklighet och förmåga möter de äldre (och deras i anhöriga) i deras utsatta situation. Utan att ha någon egen erfarenhet av att jobba inom vården så tycker jag ändå att det känns som en träffande skildring.

Hemmet av Mats Strandberg
Hemmet av Mats Strandberg.

I Den andra kvinnan av Therese Bohman jobbar bokens huvudperson i disken på stadens sjukhus. Fast egentligen är hon menad till något helt annat. Boken är främst en fantastisk skildring av klassfrågan och av att vara “den andra kvinnan”, men författaren lyckas också fånga den bullriga, fuktiga, varma miljön i disken och hur de oformliga och trista arbetskläderna eliminerar det sista av arbetarnas personlighet. Det finns verkligen element i Den andra kvinnan som känns som ren arbetarlitteratur.

Den andra kvinnan av Therese Bohman
Den andra kvinnan av Therese Bohman.

I kortromanen God jul berättar Jonas Karlsson om ett kommunhus där någon får den briljanta idén att sprida lite julmys genom att placera ut julljusstakar i fönstren så att de bildar texten GOD JUL. Självklart havererar allting. Några är villiga att lyckas med GOD JUL-projektet till nästan varje pris, men andra är lite mindre samarbetsvilliga. God jul är en humoristisk och knäpp berättelse, men jag tror att vem som helst som någon gång har arbetat på kontor kommer att känna igen sig själv eller sina kollegor…

God jul av Jonas Karlsson
God jul av Jonas Karlsson.

Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) av Martina Haag är en knäpp och rolig feelgoodberättelse om Isabella, som kämpar förgäves med att få in en fot så att hon kan börja jobba som skådespelare. Plötsligt ljusnar det! Hon ska få en stor roll på Dramaten. Tyvärr har hon också råkat lova att hon kan avancerad akrobatik… Det här är kanske ingen arbetsskildring på samma sätt som de övriga böckerna i det här inlägget, men det är en kul bok om en väldigt speciell bransch.

Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) - Martina Haag
Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) av Martina Haag.