Kategorier
-

Mars: en högtid för kulturtanten

Äntligen är mars här (alldeles strax)! I år har vintern känts extra mörk och trist, av någon anledning, kanske för att det har varit ovanligt lite snö som ljusar upp. Det har därför känts underbart att det har vänt och att det redan nu i februari har varit ljust redan när jag cyklar till jobbet. Nu i mars blir det alltså ännu ljusare! Jippi!

Februari fylldes av diverse musikupplevelser. Dels blev det ju en hel del Melodifestivalen, såklart, men utöver det var jag på Norrlandsoperan två gånger och såg två konserter som var helt fantastiska, fast på olika sätt. För mig, som älskar slagverksmusik, var dubbelslagverkskonserten Spices, perfumes, toxins! något utöver det vanliga. Sedan var det jättekul att gå på Score veckan därefter och lyssna på spelmusik tillsammans med vänner. Jag kommer att springa på Norrlandsoperan även i mars, dels för att se operan Don Giovanni och dels för att se standup-showen SEMST. Jag är verkligen en kulturtant, som ni kanske hör.

Den bästa kulturhändelsen i mars är i och för sig Littfest. Jag har aldrig varit på Bokmässan i Göteborg, men på något sätt känns det inte så viktigt eller lockande när man har Littfest. Hör man till de lyckliga få som lyckas köpa biljett i tid (i år var alla biljetter slutsålda i januari) så har man verkligen något att se fram emot: Littfest brukar alltid få ihop ett riktigt bra program med många intressanta seminarier. I år deppar jag lite över att jag missar samtalet Att sampla glesbygden med Marit Kapla, David Vikgren och Mirja Unge (i samtal lett av David Väyrynen). Den hade man ju gärna lyssnat på, när man nu läst Kaplas Osebol och blivit helt såld! Dessvärre är jag på jobbet den tidiga fredagsförmiddag då just den programpunkten äger rum. Alltid missar man något sådana här dagar. Jag missar i alla fall inte Berör & förstör där Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar pratar om poesiantologin med samma namn (som jag för övrigt fick i julklapp 🙂 ).

Ja, jag tror att mars kommer att bli en inspirerande månad. Kultur kan ju ha den effekten. Självklart ska jag även läsa en massa böcker. Min läsning har spårat ur fullständigt på grund av biblioteksböcker som rasar in och inte går att låna om. Jag har lyckats påbörjat alldeles för många böcker. Mars ska bli månaden då jag slutför allt påbörjat. Jepp.

Mina påbörjade böcker. Ja, förutom de två böckerna i mobilen då.

Det kommer också ut mycket nytt och spännande, måste jag säga. Här är guldkornen jag har identifierat i förlagens kataloger:

  • Det här är nästan skämmigt, men jag tyckte att Vigdis Hjorts extremt hyllade roman Arv och miljö var bra tjatig… Jag känner mig ändå lite nyfiken på Lärarinnans sång, som handlar om en kvinna som tvingas till självrannsakan.
  • Jag är medlem i Naturskyddsföreningen och brukar läsa deras finfina tidning Sveriges natur. Där kan man lära sig allt möjligt spännande om vår natur och i något nummer läste jag om talgoxen och hur finurlig, men också blodtörstig(?!) den är. Jag blev både häpen och förskräckt. Hehe. I vår kommer tydligen en hel bok om mesar: Smartast bland mesar av Anders Brodin. Spännande ändå!
  • ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson vill jag läsa mer av! Jag älskade Brun flicka drömmer och nu i mars har jag möjligheten att läsa Närmar du dig mjukt. Den handlar om den första kärleken och ett förhållande med hinder.
  • När jag pluggade franska på 00-talet behövde jag läsa en del litteratur på franska och en av de författare som jag verkligen fick upp ögonen för var Annie Ernaux, vars vardagsskildring Journal du dehors verkligen berörde mig. I mars är hon aktuell med en ny roman på svenska, Åren.
  • Helena von Zweigbergk skriver oslagbart insiktsfull om människor och relationer (ni har väl läst Anna och Mats bor inte här längre?). I mars kommer en ny relationsroman: Tusen skärvor tillit.
  • Dorthe Nors är en relativt ny bekantskap för mig. Jag läste hennes underbara kortroman Blicken, pilen, filen för något år sedan och blev helt såld. Nu kommer novellsamlingen Karta över Kanada. Det känns ju minst sagt spännande för mig, som ju är så förtjust i noveller!
  • Annika Norlin, känd under artistnamnen Hello Saferide och Säkert, skriver låttexter som är poetiska berättelser. Hon är också populär samtalsledare på diverse författarsamtal, inte minst på Littfest, där jag har sett henne flera gånger. Att hon både kan skriva och har ett stort intresse för litteratur är med andra ord uppenbart. Nu kommer hennes skönlitterära debut. Mycket spännande! Hennes kommande roman heter Jag ser allt du gör och är en novellsamling.

Vad läser du i mars?

Kategorier
Szerb, Antal

Resa i månljus

Resa i månljus av Antal Szerb är en fin klassiker om en man som rymmer från sin egen bröllopsresa och söker sig bakåt i livet. Betyg: 3 tågresor av 5.

Resa i månljus är en klassiker från 1937 av den ungerske författaren Antal Szerb. Den kom dock ut på svenska så sent som för några år sedan. Det är glädjande att den till slut finns tillgänglig även här, för det är en tidlös och fin berättelse.

Boken kretsar kring Mihály som är på bröllopsresa med sin Erzsi. Allt i livet är på väg att falla på plats: det stadgade familjelivet, det trygga arbetet. Just nu är de dock på väg till Italien. Plötsligt börjar Mihály tvivla på sig själv och det liv han är på väg in i. Gamla minnen kommer tillbaka och plötsligt tar han en annan väg. Han sätter sig medvetet på fel tåg och skiljs från Erzsi. Resan fortsätter på egen hand, genom Italien, men det blir också en till stor del inre resa, en resa tillbaka till ungdomen och människor och skeenden som format honom.

Det är en fin bok, som sagt. Språket är elegant och berättelsen vindlar sig fram och bjuder på en del överraskningar. Samtidigt lyssnar jag på berättelsen och känner hela tiden att jag hellre hade velat läsa själv, känna på orden själv. En del böcker fungerar mindre bra i ljudboksformat och för mig är nog det här ett exempel på en sådan. Eller så var det mitt fokus som var problemet. Vill du göra en test-lyssning kan jag hur som helst tipsa om att den fortfarande finns att lyssna på som Radioföljetong.

Mihály har fått Erzsi att lämna sin förmögne man och gifta sig med honom och nu är de på bröllopsresa i Italien. Men redan första kvällen lämnar han Erzsi ensam på hotellet och ger sig ut på strövtåg i Venedigs magiska gränder. Och när han några dagar senare oväntat stöter hop med en gammal ungdomsvän väcker det en uppsjö av minnen till liv, och den tvekan han i själva verket känner inför äktenskapet och hela vuxenlivet blir akut.

Under den fortsatta resan stiger Mihály halvt medvetet på fel tåg och låter Erzsi ensam åka vidare. Det blir för hans del början till en lång yttre och inre vallfart där han konfronteras med ungdomsåren och vännerna som format hans liv: den brådmogne sökaren Ervin, den äventyrlige och halvkriminelle János, och framför allt de säregna syskonen Ulpius, den dödsmärkte Tamás och hans oförglömliga syster Éva.

Förlagets beskrivning

Originalets titel: Utas és Holdvilág (ungerska).
Översättare: Maria Ortman.
Uppläsare: Mari Götesdotter.
Utgivningsår: 1937 (första ungerska utgåvan), 2015 (första svenska utgåvan, Nilsson förlag), 2020 (den här Radioföljetongen, Sveriges radio).
Antal sidor: 342 (ca 14 h lyssning).
ISBN: 9789188155009.

Antal Szerb

Antal Szerb (1901–1945) var en ungersk författare och litteraturvetare som skrivit flera väldigt spridda verk inom litteraturvetenskap. Som skönlitterär författare är han bland annat känd för klassikern Resa i månljus. Antal Szerb mördades i ett arbetsläger 1945.

Kategorier
-

Bokrea 2020: Böckerna jag är sugen på att läsa

Här om dagen postade jag ett inlägg med mina bästa bokreatips. Det var ju bara det att jag också råkade hitta en hel del böcker som jag är intresserad av för egen del. Här kommer ett inlägg om dem! Obs: jag kommer på min höjd att köpa ett par böcker från bokrean. Även om jag bor på 114 kvadrat kan jag inte ha hur många böcker som helst hemma… Jag är ju mycket för att låna på bibblan! Men något vill jag säkert köpa. Kanske kan du ge något köpråd? 🙂

Nick Brandt är en helt otrolig naturfotograf som brukar fota med fast objektiv och alltså har som teknik att komma riktigt nära sina motiv. Det blir helt makalösa, närgångna bilder där djur visar upp sig som modeller. Jag har sett tre av hans utställningar och i vår bokhylla finns två av hans tre böcker som skildrar djurlivet i östra Afrika och deras försvinnande – bländande vackert, oändligt sorgligt. Den tredje delen finns på rean och skulle såklart sitta fint att ha i sin ägo för att få ihop hela trilogin, On this World a Shadow Falls Across the Ravaged Land.

Alla fick hångla mer på Tage Erlanders tid av Kent Wisti är en bok med Wistis serier. Han brukar alltid vara mitt i prick och kommentera samtiden på svidande vis. Känns som en kul bok att kunna bläddra i.

Jag har läst två helt otroliga romaner av Kazuo Ishiguro (nu snackar vi kandidater till min lista över alla tiders bästa böcker) och en “lite mindre bra” bok. Hehe. Jag är såklart nyfiken på var Bleknande berg hamnar på skalan. Det är hans debut.

Fartygets ögon är del tre av Roy Jacobsens böcker om invånarna på Barrøya. Jag fastnade verkligen för del ett, De osynliga, en otroligt fin bok om livsvillkoren på en avlägsen ö under norskt 10- och 20-tal. Fast innan jag läser Fartygets ögon är det såklart läge att läsa del två, Vitt hav

Gileads döttrar av Margaret Atwood är man ju sugen på att läsa. Eftersom att Tjänarinnans berättelse är bland det bästa jag har läst! Vilken otroligt drabbande bok om en framtid där kvinnor lever under starkt förtryck. Det finns stor risk att uppföljaren inte är i närheten, men jag är villig att ge den en chans.

Gileads döttrar av Margaret Atwood
Gileads döttrar av Margaret Atwood

I julas lyxade jag till det med en adventskalender från Bonniers och i en av luckorna fick jag ett litet smakprov på Louise Winblads härliga vardagsbetraktelser. Hennes serier ringar verkligen in oglammigt vardagsliv och nu känner jag mig väldigt nyfiken på seriealbumet Hej igen vardag.

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm är en mycket hyllad biografi om Selma Lagerlöf. Det känns som en måste-läsning.

Jag är mycket förtjust i Alice Munro och hennes noveller. Däremot har jag inte läst hennes enda roman, Kvinnors liv, men visst blir man sugen. Det är en fiktiv självbiografi om en ung kvinnas vuxenblivande.

Lugnet av Tomas Bannerhed vill jag läsa! Jag läste hans debut, Korparna, för många år sedan och blev mycket imponerad. Jag har väntat sedan dess på något mer från samma författare..!

Lugnet av Tomas Bannerhed
Lugnet av Tomas Bannerhed

Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid har drunknat i hyllningar. Jag är mycket nyfiken på denna svartsjukeroman.

När man är en trogen DN-läsare har man inte kunnat undgå att förfasas över Nya Karolinska och alla skandaler kring detta rekorddyra sjukhus, alla konsulter och märkligheter… I Konsulterna av Lisa Röstlund och Anna Gustafsson finns hela storyn.

Mannen i skogen av Jens Liljestrand var favorittippad till Augustpriset här om året, men kammade inte hem det. Jag har ändå en stark känsla av att det är en otroligt intressant biografi av Vilhelm Moberg. Vill läsa!

Noveller av Tove Jansson

På årets rea finns samlingsvolymer med både romaner och noveller av Tove Jansson. Riktigt fina, dessutom. Jag är särskilt nyfiken på novellerna. Älskar ju novellformatet!

Romaner av Tove Jansson

En kollega till mig har pratat varmt om kokboken Portionen under tian av Hanna Olvenmark, så den är jag sugen på att skaffa mig. Vardagsmat får gärna vara billig och jag har förstått att boken har recept på god mat som ofta är vegetarisk. Det passar mig!

Jag brukar lyssna på En varg söker sin podd av Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Det är inte alltid jag håller med dem… Men deras samtal är verkligen ständigt intressanta att lyssna på. Av den anledningen är jag såklart nyfiken på att läsa Rich boy av Ringskog Ferrada-Noli. En bok om med ett antal kvinnoöden som vävs ihop. Jag tror att den kan vara briljant.

Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Råskinn är en bok fylld med en brevväxling mellan Lars Lerin och Kerstin Högstrand. Den lär såklart också innehålla en och annan akvarell från Lerin och för mig som är helt tokig i hans konstverk känns det här såklart som en lockande bok.

Tänk att jag fortfarande inte har läst Stina Jacksons Silvervägen! Den utnämndes till Bästa svenska kriminalroman för några år sedan och har hyllats överallt.

Svälten av Magnus Västerbro gör mig nyfiken! En bok som svälten, helt enkelt. Jag har redan läst Nödåret av Aki Ollikainen och blivit helt bedrövad och tagen av att lära mig mer om de där fruktansvärda åren under mitten av 1860-talet (8 % av den finska befolkningen dog!!).

Jag har köat Testamente av Nina Wähä, på mitt bibliotek men jag kanske borde köpa mig ett eget exemplar istället för att låna. Jag kan i alla fall intyga att den är otroligt poppis! Och då är den säkert väldigt bra också?

Till minne av en villkorslös kärlek sägs vara Jonas Gardells sista bok (har han själv påstått vid något tillfälle!). En autofiktiv berättelse om Gardells uppväxt med sin djupt kristna mamma som senare drabbades av demens. Jag hade en period när jag läste allt jag kunde hitta av Gardell. Förr eller senare måste jag läsa den här tegelstenen också.

Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell
Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

Jag tycker Helena von Zweigbergk skriver så fint om människor och relationer. Jag har velat läsa Totalskada sedan jag först hörde talas om den. Nu kanske det är dags. Boken kretsar kring en kvinna som får hela sitt hem utraderat i en brand. Fast mest handlar den nog om relationer, misstänker jag.

Totalskada av Helena von Zweigbergk
Totalskada av Helena von Zweigbergk
Kategorier
-

Bokrea 2020: Mina bästa boktips

Den 25:e februari startar årets bokrea. Nu för tiden, när ljudboken har blivit så omåttligt populär, nöjer sig många med att läsa och lyssna på skärm, men kanske just därför kan det finnas skäl att unna sig en bok man kanske inte hade köpt annars. Efter att ha läst och lyssnat på många böcker på skärm kan jag tycka att det är oväntat lyxigt att läsa en riktig pappersbok. Nu är jag en flitig biblioteksbesökare, men visst finns det böcker som känns kul att också ha i sin ägo (säger samlaren i mig 🙂 ). Här kommer ett inlägg mina bästa reatips.

438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye är den mycket läsvärda berättelsen om Perssons och Shibbyes tid i etiopiskt fängelse. En mycket bra bok om journalisters sårbarhet och om korruptionen i Etiopien (inte unikt för detta land…).

438 dagar av Martin Schibbye och Johan Persson
438 dagar av Martin Schibbye och Johan Persson (jag lyssnade alltså på den som ljudbok, men på årets rea hittar du den i inbunden version 🙂 ).

Bomullsängeln av Susanna Alakoski är första delen i en tänkt svit om kvinnoliv och det moderna finska och svenska samhällets framväxt under 1900-talet. Första boken följer kvinnor som arbetar på bomullsfabrik i Vasa, en lovande första del och något för den som gillade Per Anders Fogelströms Stad-böcker.

Bomullsängeln av Susanna Alakoski
Bomullsängeln av Susanna Alakoski

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist är en jättefin feministisk klassiker om en kvinna på resa (ensam!). Och hon vill inte gifta sig(!). Inte så kontroversiellt idag kanske, men det var det sannerligen när boken var nyutkommen 1839. Mycket intressant läsning än idag.

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist är ett tänkvärt och roligt seriealbum om kärleken och varför Leonardo di Caprio och andra verkar ha så svårt att känna något på riktigt. En både intelligent och underhållande bok. Snäppet bättre är Prins Charles känsla, som också finns på rean, en väldigt tänkvärd bok där Strömquist går till botten med och försöker att förstå kärleken.

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist
Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist

Dikter och prosa 1954-2004 är en underbar samlingsvolym med Tomas Tranströmers samlade verk. Nobelpristagaren! Platsar i de flestas bokhylla, får man väl säga?

Dikter och prosa 1954 - 2004 av Tomas Tranströmer
Dikter och prosa 1954 – 2004 av Tomas Tranströmer

Glaskupan av Sylvia Plath kan vara det bästa jag har läst om att bli deprimerad, en helt otrolig bok om en ung kvinna som blir sjuk och hamnar under en glaskupa, som hon själv beskriver det. En av mina favoritböcker.

Glaskupan av Sylvia Plath
Glaskupan av Sylvia Plath. På rean hittar du den i inbundet format.

Jag for ner till bror är Karin Smirnoffs sensationella debut, en augustprisnominerad roman om livsöden i glesbygen, berättat med ett fantastiskt språk. Den minst lika bra och egensinniga uppföljaren, Vi for upp med mor, finns också på årets rea.

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. På rean hittar du den i inbundet format.

I en tid när det ständigt matas ut poddar där det frossas i brott där kvinnor skadas, mördas, skändas, känns det faktiskt ganska intressant att någon väljer at berätta från kvinnans perspektiv. I Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg är berättarrösten en mördad kvinna. En otrolig berättelse!

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg
Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg. På rean hittar du den i inbundet format.

Loggböckerna och Mitt första liv: Den gudarna älskar dör inte finns på rean båda två. Det rör sig alltså om en samlingsvolym med Bodil Malmstens loggböcker och hennes självbiografi. Det är fantastiska böcker, skrivna med Malmstens exakta språk, där varje mening rymmer mer. Kan verkligen rekommendera! Loggböckerna har sitt ursprung i Malmsten dåvarande blogg och innehåller en udda blandning av betraktelser, politik och humor. Självbiografin är bland de bästa och mest välkomponerade självbiografier jag läst, så enkelt och vackert skriven och så väldigt mycket smärta om man läser lite mellan raderna i en del av kapitlen.

Mera vego och Ännu mera vego av Lisa Bjärbo och Sara Ask är två av mina mest vältummade kokböcker. Lättlagat, gott, vegetariskt: mycket bra böcker för inspiration till vardagsmaten.

Naturlära är en otroligt vacker bok med akvareller av mästaren Lars Lerin. Hans målningar är helt förtrollande och han lyckas göra de mest oväntade detaljer till någonting vackert – en sten, bark – man önskar sig verkligen Lerins blick medan man bläddrar igenom den här boken.

Naturlära av Lars Lerin
Naturlära av Lars Lerin

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri är en rolig, sorglig och värmande bok om att försöka pussla ihop vardagen med småbarn och om att plötsligt behöva hantera vuxna familjemedlemmar som kräver (och kväver). Jag älskar Khemiris böcker. Var och en är perfekt komponerande och skrivna med ett exakt avvägt språk. Underbara!

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Skärmhjärnan av Anders Hansen provocerar många… Men jag tyckte att den var högst intressant. Det är en lättläst och populärvetenskaplig bok om hjärnan, stress och skärmar, skriven från en psykiatrikers synvinkel.

Skärmhjärnan av Anders Hansen
Skärmhjärnan av Anders Hansen. Ironiskt att jag läste den på skärm. På rean hittar du den i inbundet format. 🙂

Slutet av Mats Strandberg är en av mina favoritböcker från de senaste årens läsning. En helt otrolig bok om tonårsliv i en nära framtid där jorden är på väg att utplånas av en komet. Det finns inte tid att vänta in något. Allt som man vill göra med sitt liv måste göras NU. Tänkvärd och fängslande.

Slutet av Mats Strandberg
Slutet av Mats Strandberg

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst är en otroligt fängslande berättelse om en pandemi som drabbar världen och om korrumperade vaccintillverkare. Det är en riktigt tjock bok, men väl värd att ta sig igenom. Kanske ett spännande läsprojekt till sommaren.

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Ålevangeliet är en bok om ålar, ett minst sagt fascinerande djur. Jag hade redan innan haft en wow-upplevelse när jag läste om ålar (i Tyst hav), men Patrik Svensson lyckades fascinera mig på nytt. Ålar är verkligen förbluffande och boken väcker många tankar om allt magiskt och märkligt som är på väg att utrotas från vår jord </3. Boken belönades med Augustpriset förra året.

Ålevangeliet av Patrik Svensson
Ålevangeliet av Patrik Svensson. På rean hittar du den i inbundet format.

Ædnan av Linnea Axelsson är ett mäktligt diktverk om samernas moderna historia och de övergrepp det samiska folket har utsatts för. Oerhört läsvärd och mäktig! Boken belönades med Augustpriset här om året.

Ædnan av Linnea Axelsson
Ædnan av Linnea Axelsson
Kategorier
Holst, Hanne-Vibeke

Som pesten

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst är en mycket spännande och fängslande roman om korruption och politiskt spel när en pandemi drabbar världen. Betyg: 5 pizzor av 5

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst är en roman där händelser och personer är helt hämtade ur fantasin, men där det samtidigt finns spår som ligger obehagligt nära verkligheten. Det har nu gått drygt tio år sedan världen höll andan och fruktade att den så kallade svininfluensan skulle orsaka en pandemi och lamslå världen. Det blev inte riktigt så. Det togs snabbt fram ett vaccin och massvaccinationer startade. Många människor räddades på så sätt från att drabbas av en potentiellt dödlig influensa. I efterhand visade det sig också att det prototypvaccin som användes i Sverige mångdubblade risken att drabbas av narkolepsi. Idag är det många som ser tillbaka på svininfluensan och tänker att larmet var onödigt och orsakade mer skada än nytta. Just därför är det också många som inte förstår allvaret med en ny influensa eller förstår poängen med en massvaccination. I Som pesten är läget helt annorlunda. Här drabbas människor av en ny influensa, men det finns ingen direkt beredskap och risken är överhängande för att spridningen ska bli enorm. Det blir inga massvaccinationer eftersom att ett korrupt big pharma på ett cyniskt sätt förhalar processen för att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt. Först finns inget vaccin. Sedan finns det alldeles för lite. Danmark är det land som drabbas först. Smittspridningen går enormt fort och en stor del av befolkningen blir sjuka. Tusentals unga människor dör och lämnar sörjande anhöriga efter sig. Hela samhället påverkas. Människor går helst inte ut och det mesta håller stängt eller är överbelastat. Det finns inte kapacitet att ta hand om alla sjuka människor som behöver intensivvård. Allt befinner sig i något slags undantagstillstånd.

Samtidigt tickar tiden på och det är bara en tidsfråga tills fler länder, fler kontinenter, dras med och drabbas av influensan. Konsekvenserna skulle bli ofattbara. Här kommer nästa lilla fiktiva händelser som också har likheter med verkligheten: det är mitten av 10-talet och människor flyr över havet, vandrar genom Europa och medmänskligheten är hos många satt på paus. Högervindar blåser i Europa, i USA förbereder Trump sin kampanj med förhoppning om att ersätta Obama i Vita huset och i Danmark står det snabbt klart att de som flytt sina hemländer och har sitt ursprung i andra länder inte står först i kön att få vård eller vaccination.

I romanen arbetar världshälsoorganisationen, WHO, intensivt för att följa förloppet och få igång massvaccinationer. Danskan Karoline Branner, som är förhållandevis ny på jobbet, kastas direkt in i hetluften och jobbar hårt med att bekämpa pandemin. Hon drivs av sin uppfattning om rätt och fel och känner starkt att världen måste visa sin solidaritet. Det blir extra komplicerat när det börjar visa sig att människor med ursprung från den afrikanska kontinenten verkar vara extra mottagliga för smittan och dessutom verkar löpa en betydligt högre risk att dö. Insikten är svår att ta till sig och väldigt kontroversiell, men många observerar samma sak som Karoline och det bedrivs enkla studier som påvisar sambandet. För Karoline känns det självklart att den här nya kunskapen bör följas upp med stora studier och om sambandet kan bekräftas är det givet för Karoline att människor med afrikanskt ursprung måste få gå före i vaccinationskön. Det visar sig dock snart att Karolines inställningen är naiv. Människors liv spelar mindre roll när det i bokens verklighet finns andra faktorer som väger tyngre. Politiskt spel, korruption och maffia försöker dribbla bort Karoline och en av de största hoten mot henne finns i hennes absoluta närhet.

Det är på sätt och vis svårt att tänka sig att en bok om arbete på WHO kan vara spännande, men faktum är att Som pesten är en riktig bladvändare, svår att lägga ifrån sig. Hanne-Vibeke Holst skriver med ett sällsynt driv. Den här boken är nära 850 sidor och ändå hamnar den aldrig på tomgång. Genom att berättelsen drivs framåt av många sidohistorier så hålls tempot uppe hela tiden och perspektivet växlar snabbt mellan bokens olika huvudpersoner, där Karoline är den mest centrala, men där det också finns många andra som engagerar lika mycket. Varje nedslag hos en huvudperson är kort, ungefär som en scen i en TV-serie. Jag gillar verkligen berättarstilen, som passar utmärkt för den här romanen. Jag blev verkligen helt fast i den här boken och hickar till lite varje gång morgontidningen har någon liten notis om influensa eller andra smittsamma sjukdomar och med det nya coronaviruset kändes boken plötsligt extra läskig. Det här är verkligen en bok att leva sig in i.

Man måste se den för att förstå den. Fasan. Den belägrade staden.

Under normala omständigheter, i fredstid, skulle Köpenhamn vara i julstämning så här nära advent. Gatorna skulle befolkas av glada, medelålders väninnor i grupp, glögg och äppelskivor skulle säljas i de trånga gränderna i Indre By, och trängseln i de upplysta varuhusen skulle även bland de mest jäktade, för vilka julen varje år kommer som en överraskning, framkalla en barnslig glädje över dekorationerna och prakten.

I år däremot är stämningen i botten. Det känner Karoline så snart hon har kommit ut från sitt hotell på Nansensgade för att promenera bort till sitt möte på Sundhedsministeriet på Holbergsgade. De få Köpenhamnsbor som över huvud taget vistas ute på verkar kuvade och inåtvända, som om de vore instängda i det vintermörker som har lagt sig över staden.

Ur Som pesten av Hanne-Vibeke Holst, i översättning av Margareta Järnebrand.
Som pesten av Hanne-Vibeke Holst
Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Originalets titel: Som pesten (danska).
Översättare: Margareta Järnebrand.
Utgivningsår: 2017 (första danska utgåvan), 2018 (första svenska utgåvan, Albert Bonniers förlag).
Antal sidor: 846.
ISBN: 9789100177188.

Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och så kommer signaler om en ny influensapandemi.

“Som pesten” är en bladvändare med både emotionellt djup och politisk udd. Det är Hanne-Vibeke Holst när hon är som allra bäst.

Förlagets beskrivning

Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holst (född 1959) är en dansk författare, bland annat känd för trilogin om TV-journalisten Therese Skårup.