Ljuset återvände i februari.

Mars: en högtid för kulturtanten

Äntligen är mars här (alldeles strax)! I år har vintern känts extra mörk och trist, av någon anledning, kanske för att det har varit ovanligt lite snö som ljusar upp. Det har därför känts underbart att det har vänt och att det redan nu i februari har varit ljust redan när jag cyklar till jobbet. Nu i mars blir det alltså ännu ljusare! Jippi!

Februari fylldes av diverse musikupplevelser. Dels blev det ju en hel del Melodifestivalen, såklart, men utöver det var jag på Norrlandsoperan två gånger och såg två konserter som var helt fantastiska, fast på olika sätt. För mig, som älskar slagverksmusik, var dubbelslagverkskonserten Spices, perfumes, toxins! något utöver det vanliga. Sedan var det jättekul att gå på Score veckan därefter och lyssna på spelmusik tillsammans med vänner. Jag kommer att springa på Norrlandsoperan även i mars, dels för att se operan Don Giovanni och dels för att se standup-showen SEMST. Jag är verkligen en kulturtant, som ni kanske hör.

Den bästa kulturhändelsen i mars är i och för sig Littfest. Jag har aldrig varit på Bokmässan i Göteborg, men på något sätt känns det inte så viktigt eller lockande när man har Littfest. Hör man till de lyckliga få som lyckas köpa biljett i tid (i år var alla biljetter slutsålda i januari) så har man verkligen något att se fram emot: Littfest brukar alltid få ihop ett riktigt bra program med många intressanta seminarier. I år deppar jag lite över att jag missar samtalet Att sampla glesbygden med Marit Kapla, David Vikgren och Mirja Unge (i samtal lett av David Väyrynen). Den hade man ju gärna lyssnat på, när man nu läst Kaplas Osebol och blivit helt såld! Dessvärre är jag på jobbet den tidiga fredagsförmiddag då just den programpunkten äger rum. Alltid missar man något sådana här dagar. Jag missar i alla fall inte Berör & förstör där Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar pratar om poesiantologin med samma namn (som jag för övrigt fick i julklapp 🙂 ).

Ja, jag tror att mars kommer att bli en inspirerande månad. Kultur kan ju ha den effekten. Självklart ska jag även läsa en massa böcker. Min läsning har spårat ur fullständigt på grund av biblioteksböcker som rasar in och inte går att låna om. Jag har lyckats påbörjat alldeles för många böcker. Mars ska bli månaden då jag slutför allt påbörjat. Jepp.

Mina påbörjade böcker. Ja, förutom de två böckerna i mobilen då.

Det kommer också ut mycket nytt och spännande, måste jag säga. Här är guldkornen jag har identifierat i förlagens kataloger:

  • Det här är nästan skämmigt, men jag tyckte att Vigdis Hjorts extremt hyllade roman Arv och miljö var bra tjatig… Jag känner mig ändå lite nyfiken på Lärarinnans sång, som handlar om en kvinna som tvingas till självrannsakan.
  • Jag är medlem i Naturskyddsföreningen och brukar läsa deras finfina tidning Sveriges natur. Där kan man lära sig allt möjligt spännande om vår natur och i något nummer läste jag om talgoxen och hur finurlig, men också blodtörstig(?!) den är. Jag blev både häpen och förskräckt. Hehe. I vår kommer tydligen en hel bok om mesar: Smartast bland mesar av Anders Brodin. Spännande ändå!
  • ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson vill jag läsa mer av! Jag älskade Brun flicka drömmer och nu i mars har jag möjligheten att läsa Närmar du dig mjukt. Den handlar om den första kärleken och ett förhållande med hinder.
  • När jag pluggade franska på 00-talet behövde jag läsa en del litteratur på franska och en av de författare som jag verkligen fick upp ögonen för var Annie Ernaux, vars vardagsskildring Journal du dehors verkligen berörde mig. I mars är hon aktuell med en ny roman på svenska, Åren.
  • Helena von Zweigbergk skriver oslagbart insiktsfull om människor och relationer (ni har väl läst Anna och Mats bor inte här längre?). I mars kommer en ny relationsroman: Tusen skärvor tillit.
  • Dorthe Nors är en relativt ny bekantskap för mig. Jag läste hennes underbara kortroman Blicken, pilen, filen för något år sedan och blev helt såld. Nu kommer novellsamlingen Karta över Kanada. Det känns ju minst sagt spännande för mig, som ju är så förtjust i noveller!
  • Annika Norlin, känd under artistnamnen Hello Saferide och Säkert, skriver låttexter som är poetiska berättelser. Hon är också populär samtalsledare på diverse författarsamtal, inte minst på Littfest, där jag har sett henne flera gånger. Att hon både kan skriva och har ett stort intresse för litteratur är med andra ord uppenbart. Nu kommer hennes skönlitterära debut. Mycket spännande! Hennes kommande roman heter Jag ser allt du gör och är en novellsamling.

Vad läser du i mars?