Den 25:e februari startar årets bokrea. Nu för tiden, när ljudboken har blivit så omåttligt populär, nöjer sig många med att läsa och lyssna på skärm, men kanske just därför kan det finnas skäl att unna sig en bok man kanske inte hade köpt annars. Efter att ha läst och lyssnat på många böcker på skärm kan jag tycka att det är oväntat lyxigt att läsa en riktig pappersbok. Nu är jag en flitig biblioteksbesökare, men visst finns det böcker som känns kul att också ha i sin ägo (säger samlaren i mig 🙂 ). Här kommer ett inlägg mina bästa reatips.
438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye är den mycket läsvärda berättelsen om Perssons och Shibbyes tid i etiopiskt fängelse. En mycket bra bok om journalisters sårbarhet och om korruptionen i Etiopien (inte unikt för detta land…).
Bomullsängeln av Susanna Alakoski är första delen i en tänkt svit om kvinnoliv och det moderna finska och svenska samhällets framväxt under 1900-talet. Första boken följer kvinnor som arbetar på bomullsfabrik i Vasa, en lovande första del och något för den som gillade Per Anders Fogelströms Stad-böcker.
Det går an av Carl Jonas Love Almqvist är en jättefin feministisk klassiker om en kvinna på resa (ensam!). Och hon vill inte gifta sig(!). Inte så kontroversiellt idag kanske, men det var det sannerligen när boken var nyutkommen 1839. Mycket intressant läsning än idag.
Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist är ett tänkvärt och roligt seriealbum om kärleken och varför Leonardo di Caprio och andra verkar ha så svårt att känna något på riktigt. En både intelligent och underhållande bok. Snäppet bättre är Prins Charles känsla, som också finns på rean, en väldigt tänkvärd bok där Strömquist går till botten med och försöker att förstå kärleken.
Dikter och prosa 1954-2004 är en underbar samlingsvolym med Tomas Tranströmers samlade verk. Nobelpristagaren! Platsar i de flestas bokhylla, får man väl säga?
Glaskupan av Sylvia Plath kan vara det bästa jag har läst om att bli deprimerad, en helt otrolig bok om en ung kvinna som blir sjuk och hamnar under en glaskupa, som hon själv beskriver det. En av mina favoritböcker.
Jag for ner till bror är Karin Smirnoffs sensationella debut, en augustprisnominerad roman om livsöden i glesbygen, berättat med ett fantastiskt språk. Den minst lika bra och egensinniga uppföljaren, Vi for upp med mor, finns också på årets rea.
I en tid när det ständigt matas ut poddar där det frossas i brott där kvinnor skadas, mördas, skändas, känns det faktiskt ganska intressant att någon väljer at berätta från kvinnans perspektiv. I Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg är berättarrösten en mördad kvinna. En otrolig berättelse!
Loggböckerna och Mitt första liv: Den gudarna älskar dör inte finns på rean båda två. Det rör sig alltså om en samlingsvolym med Bodil Malmstens loggböcker och hennes självbiografi. Det är fantastiska böcker, skrivna med Malmstens exakta språk, där varje mening rymmer mer. Kan verkligen rekommendera! Loggböckerna har sitt ursprung i Malmsten dåvarande blogg och innehåller en udda blandning av betraktelser, politik och humor. Självbiografin är bland de bästa och mest välkomponerade självbiografier jag läst, så enkelt och vackert skriven och så väldigt mycket smärta om man läser lite mellan raderna i en del av kapitlen.
Mera vego och Ännu mera vego av Lisa Bjärbo och Sara Ask är två av mina mest vältummade kokböcker. Lättlagat, gott, vegetariskt: mycket bra böcker för inspiration till vardagsmaten.
Naturlära är en otroligt vacker bok med akvareller av mästaren Lars Lerin. Hans målningar är helt förtrollande och han lyckas göra de mest oväntade detaljer till någonting vackert – en sten, bark – man önskar sig verkligen Lerins blick medan man bläddrar igenom den här boken.
Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri är en rolig, sorglig och värmande bok om att försöka pussla ihop vardagen med småbarn och om att plötsligt behöva hantera vuxna familjemedlemmar som kräver (och kväver). Jag älskar Khemiris böcker. Var och en är perfekt komponerande och skrivna med ett exakt avvägt språk. Underbara!
Skärmhjärnan av Anders Hansen provocerar många… Men jag tyckte att den var högst intressant. Det är en lättläst och populärvetenskaplig bok om hjärnan, stress och skärmar, skriven från en psykiatrikers synvinkel.
Slutet av Mats Strandberg är en av mina favoritböcker från de senaste årens läsning. En helt otrolig bok om tonårsliv i en nära framtid där jorden är på väg att utplånas av en komet. Det finns inte tid att vänta in något. Allt som man vill göra med sitt liv måste göras NU. Tänkvärd och fängslande.
Som pesten av Hanne-Vibeke Holst är en otroligt fängslande berättelse om en pandemi som drabbar världen och om korrumperade vaccintillverkare. Det är en riktigt tjock bok, men väl värd att ta sig igenom. Kanske ett spännande läsprojekt till sommaren.
Ålevangeliet är en bok om ålar, ett minst sagt fascinerande djur. Jag hade redan innan haft en wow-upplevelse när jag läste om ålar (i Tyst hav), men Patrik Svensson lyckades fascinera mig på nytt. Ålar är verkligen förbluffande och boken väcker många tankar om allt magiskt och märkligt som är på väg att utrotas från vår jord </3. Boken belönades med Augustpriset förra året.
Ædnan av Linnea Axelsson är ett mäktligt diktverk om samernas moderna historia och de övergrepp det samiska folket har utsatts för. Oerhört läsvärd och mäktig! Boken belönades med Augustpriset här om året.
Kommentera & diskutera gärna!