Bokrea 2020: Böckerna jag är sugen på att läsa

Här om dagen postade jag ett inlägg med mina bästa bokreatips. Det var ju bara det att jag också råkade hitta en hel del böcker som jag är intresserad av för egen del. Här kommer ett inlägg om dem! Obs: jag kommer på min höjd att köpa ett par böcker från bokrean. Även om jag bor på 114 kvadrat kan jag inte ha hur många böcker som helst hemma… Jag är ju mycket för att låna på bibblan! Men något vill jag säkert köpa. Kanske kan du ge något köpråd? 🙂

Nick Brandt är en helt otrolig naturfotograf som brukar fota med fast objektiv och alltså har som teknik att komma riktigt nära sina motiv. Det blir helt makalösa, närgångna bilder där djur visar upp sig som modeller. Jag har sett tre av hans utställningar och i vår bokhylla finns två av hans tre böcker som skildrar djurlivet i östra Afrika och deras försvinnande – bländande vackert, oändligt sorgligt. Den tredje delen finns på rean och skulle såklart sitta fint att ha i sin ägo för att få ihop hela trilogin, On this World a Shadow Falls Across the Ravaged Land.

Alla fick hångla mer på Tage Erlanders tid av Kent Wisti är en bok med Wistis serier. Han brukar alltid vara mitt i prick och kommentera samtiden på svidande vis. Känns som en kul bok att kunna bläddra i.

Jag har läst två helt otroliga romaner av Kazuo Ishiguro (nu snackar vi kandidater till min lista över alla tiders bästa böcker) och en ”lite mindre bra” bok. Hehe. Jag är såklart nyfiken på var Bleknande berg hamnar på skalan. Det är hans debut.

Fartygets ögon är del tre av Roy Jacobsens böcker om invånarna på Barrøya. Jag fastnade verkligen för del ett, De osynliga, en otroligt fin bok om livsvillkoren på en avlägsen ö under norskt 10- och 20-tal. Fast innan jag läser Fartygets ögon är det såklart läge att läsa del två, Vitt hav

Gileads döttrar av Margaret Atwood är man ju sugen på att läsa. Eftersom att Tjänarinnans berättelse är bland det bästa jag har läst! Vilken otroligt drabbande bok om en framtid där kvinnor lever under starkt förtryck. Det finns stor risk att uppföljaren inte är i närheten, men jag är villig att ge den en chans.

Gileads döttrar av Margaret Atwood
Gileads döttrar av Margaret Atwood

I julas lyxade jag till det med en adventskalender från Bonniers och i en av luckorna fick jag ett litet smakprov på Louise Winblads härliga vardagsbetraktelser. Hennes serier ringar verkligen in oglammigt vardagsliv och nu känner jag mig väldigt nyfiken på seriealbumet Hej igen vardag.

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm är en mycket hyllad biografi om Selma Lagerlöf. Det känns som en måste-läsning.

Jag är mycket förtjust i Alice Munro och hennes noveller. Däremot har jag inte läst hennes enda roman, Kvinnors liv, men visst blir man sugen. Det är en fiktiv självbiografi om en ung kvinnas vuxenblivande.

Lugnet av Tomas Bannerhed vill jag läsa! Jag läste hans debut, Korparna, för många år sedan och blev mycket imponerad. Jag har väntat sedan dess på något mer från samma författare..!

Lugnet av Tomas Bannerhed
Lugnet av Tomas Bannerhed

Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid har drunknat i hyllningar. Jag är mycket nyfiken på denna svartsjukeroman.

När man är en trogen DN-läsare har man inte kunnat undgå att förfasas över Nya Karolinska och alla skandaler kring detta rekorddyra sjukhus, alla konsulter och märkligheter… I Konsulterna av Lisa Röstlund och Anna Gustafsson finns hela storyn.

Mannen i skogen av Jens Liljestrand var favorittippad till Augustpriset här om året, men kammade inte hem det. Jag har ändå en stark känsla av att det är en otroligt intressant biografi av Vilhelm Moberg. Vill läsa!

Noveller av Tove Jansson

På årets rea finns samlingsvolymer med både romaner och noveller av Tove Jansson. Riktigt fina, dessutom. Jag är särskilt nyfiken på novellerna. Älskar ju novellformatet!

Romaner av Tove Jansson

En kollega till mig har pratat varmt om kokboken Portionen under tian av Hanna Olvenmark, så den är jag sugen på att skaffa mig. Vardagsmat får gärna vara billig och jag har förstått att boken har recept på god mat som ofta är vegetarisk. Det passar mig!

Jag brukar lyssna på En varg söker sin podd av Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Det är inte alltid jag håller med dem… Men deras samtal är verkligen ständigt intressanta att lyssna på. Av den anledningen är jag såklart nyfiken på att läsa Rich boy av Ringskog Ferrada-Noli. En bok om med ett antal kvinnoöden som vävs ihop. Jag tror att den kan vara briljant.

Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Råskinn är en bok fylld med en brevväxling mellan Lars Lerin och Kerstin Högstrand. Den lär såklart också innehålla en och annan akvarell från Lerin och för mig som är helt tokig i hans konstverk känns det här såklart som en lockande bok.

Tänk att jag fortfarande inte har läst Stina Jacksons Silvervägen! Den utnämndes till Bästa svenska kriminalroman för några år sedan och har hyllats överallt.

Svälten av Magnus Västerbro gör mig nyfiken! En bok som svälten, helt enkelt. Jag har redan läst Nödåret av Aki Ollikainen och blivit helt bedrövad och tagen av att lära mig mer om de där fruktansvärda åren under mitten av 1860-talet (8 % av den finska befolkningen dog!!).

Jag har köat Testamente av Nina Wähä, på mitt bibliotek men jag kanske borde köpa mig ett eget exemplar istället för att låna. Jag kan i alla fall intyga att den är otroligt poppis! Och då är den säkert väldigt bra också?

Till minne av en villkorslös kärlek sägs vara Jonas Gardells sista bok (har han själv påstått vid något tillfälle!). En autofiktiv berättelse om Gardells uppväxt med sin djupt kristna mamma som senare drabbades av demens. Jag hade en period när jag läste allt jag kunde hitta av Gardell. Förr eller senare måste jag läsa den här tegelstenen också.

Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell
Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

Jag tycker Helena von Zweigbergk skriver så fint om människor och relationer. Jag har velat läsa Totalskada sedan jag först hörde talas om den. Nu kanske det är dags. Boken kretsar kring en kvinna som får hela sitt hem utraderat i en brand. Fast mest handlar den nog om relationer, misstänker jag.

Totalskada av Helena von Zweigbergk
Totalskada av Helena von Zweigbergk

Kommentarer

4 svar till ”Bokrea 2020: Böckerna jag är sugen på att läsa”

  1. Profilbild för Lisa Jansson
    Lisa Jansson

    Så många fina tips! Några som jag också är nyfiken på där.

    1. Kul! Imorgon ska jag fynda. 🙂

  2. Jag älskar Nick Brandts fotografier så jag blev väldigt glad när jag såg att denna bok fanns på rean. Det är nästan ett måste att köpa med sig hem i år 😀

    1. Han är verkligen en fantastisk fotograf! Hoppas jag hittar den sista boken på tisdag. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.