Det eviga folket är inte rädda av Shani Boijaniu

Vad bokrean betyder för mig (och några bokreatips)

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: bokrean har inte samma magi nu som när jag var liten. När jag var liten så var bokrean den stunden då jag fyllde hyllorna med nya hästböcker, Peter Pohl-romaner och, så småningom, tjocka Joyce Carol Oates-böcker och klassiker i bokreautgåvor. Jag älskade bokrean. Jag växte upp långt från en stad med bokhandel, men vi åkte alltid in till stan vid den tiden på året för att köpa böcker. Faktaböcker, romaner och barnböcker – allt åkte med. Och flera strålande författarskap har jag kommit i kontakt med genom just bokrean.

Nu har bokrean blivit något helt annat. För det första har jag typ inte tid att läsa och har således cirka 100 olästa böcker hemma (ja, det är sant) och det i sig gör ju att man inte riktigt kan motivera sig själv till att köpa nytt. För det andra får jag ont i magen av att tänka på hur mycket plats böcker tar och hur sorgligt jobbigt det är att flytta med dem.

Jag tänker ofta på prylar. Jag är en sådan som har en relation till mina saker. När jag städade lite på mina förärldrars vind i somras så hittade jag t.ex. en gammal My little pony, som fick ligga kvar i en kartong. Sedan kom jag på att jag vill ha den hemma nuuuuuuuuuu. En annan gång budade jag hem ett gammalt Jägersrosspel för att jag ville ha ett likadant som jag brukade spela hos farmor och farfar när jag var liten. Jag har spelat med spelet en gång och vill helst inte ens plocka fram det när folk vill spela. Jag har flera gånger sagt NEJ! när folk vill prova. Jag vill bara veta att det finns där och ser ut som det spel som jag brukade spela när jag var barn. Jag vill ha mina gamla saker, vill kunna ta upp dem och titta på dem, trots att de inte fyller någon funktion längre. Jag är rädd om mina prylar och jag har tusen minnen kring dem. Jag kan ta fram ett tacky klädplagg ur garderoben och tänka ”åh, den här hade jag ju på mig på den och den och den festen när jag pluggade” och trots att jag då aldrig någonsin skulle få för mig att klä på mig plagget så är det omöjligt att göra sig av med det. En del pratar gärna om hur dofter kan framkalla minnen, men jag kan göra minnesresor av att titta på välbekanta saker och det betyder jättemycket för mig att kunna ha det så.

Samtidigt, kanske just därför faktiskt, tilltalas jag av tanken på att inte ha så mycket grejer. Jag rensar regelbundet bland mina saker och brukar kunna göra mig av med en hel del, trots allt. Men det är ständigt en kamp mellan samlaren och rensaren i mig. En del av mig vill ha exakt alla prylar och minnen, som ett museum hemma. En annan del av mig vill leva compact living med inte en enda överflödig pryl.

Svårt.

Jag kan inte direkt göra mig av med mina gamla minnen och saker som jag är fäst vid. Däremot kan jag styra vad jag plockar in i mitt hem. Det är därför inget större flöde av böcker hemma hos mig. Eller ja, det är inte ett lika stort flöde som det hade kunnat vara.

Men med det sagt kan jag ju erkänna att jag har förbeställt inte mindre än tre böcker från årets bokrea. Jag lagar en hel del (vegetarisk) mat och tycker om att bläddra i kokböcker. Mera vego är en bok som jag har varit extra nyfiken på ett tag och när den nu fanns på rea så kunde jag inte motstå. Dessutom fick Den andra kvinnan av Therese Bohman och Elva sorters ensamhet av Richard Yates åka med. Jag vägde mellan dessa och Glasmannen av Johan Kling, dikter av Yahya Hassan samt Folke och Frida av Frida Åslund (utspelar sig i Umeå). Samlaren i mig ville också klicka hem allt av Bodil Malmsten. Men de har jag ju redan läst såklart, så där lyckades jag sätta stopp. Hehe.

Det finns en hel del fint på bokrean, kan jag tipsa om för den som har råd/möjlighet att shoppa och för den som har färre betänkligheter kring att skaffa sig prylar. 😉 Hela trilogin om Maj finns till bra pris i år, precis som flera av Bodil Malmstens loggböcker. Lena Anderssons hyllade roman Egenmäktigt förfarande finns också till nedsatt pris, precis som Shani Boianjius Det eviga folket är inte rädda. Jag älskar samtliga böcker som jag räknade upp. Klicka på titlarna om du vill läsa mer om vad tyckte om dem.

Det eviga folket är inte rädda av Shani BoijaniuDet eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu
Det eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu

Kommentarer

8 svar till ”Vad bokrean betyder för mig (och några bokreatips)”

 1. Åh, jag lever också i samma dilemma. Svårt att göra mig av med vissa saker, men vill helst äga så lite som möjligt. Köper väldigt lite nya böcker i alla fall, jag tänker att det alltid gör något för ens prylägande.

  1. Jag köper inte heller så mycket nya böcker, men bokhyllorna sväller ändå. Hm. Jag kanske måste bli bättre på att rensa. Det där med att samla vs. rensa är verkligen ett dilemma.

 2. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Jag är nog lite lika som du. Jag vet vem jag fått de flesta prylarna hemma ifrån, och är kär i mina saker. Därför har jag också börjat tänka på att inte skaffa fler saker. Men något nytt blir det då och då. I år har jag köpt två böcker på rean. En om yoga och en om styrketräning. Kan hända att det blir några fler.

  1. Jag brås kanske på dig. 😉 Idag har jag fått hem mina böcker. 4 blev det. Så nu borde jag kanske rensa ut 4 gamla.. 😉 Kul med dina reafynd!

 3. Kloka tankar! Jag känner också att jag inte vill ha massa saker som jag inte använder hemma. Men känner också lite som du med vissa grejer, att man vill spara dem för att de är kopplade till minnen. Även fast man inte använder dem. Onödigt egentligen. Jag har därför också blivit lite mer restriktiv i mitt shoppande kring bokrean, det är så lätt att det blir alldeles för mycket annars och att jag ändå inte hinner läsa böckerna jag köpt.

  1. Jadu, det är ett svårt dilemma, det där med att rensa och att spara… Och det där med att hinna läsa… Åh, jag har typ inte öppnat någon av förra årets bokreaböcker. 🙁 Så dumt!

 4. Det kan lätt gå över styr på bokrean. I år förhandsbeställde jag 12 böcker och har köpt 6 på Akademibokhandeln. Är nöjd med det för det är betydligt mycket mindre än de drygt 40 som jag köpte förra året 🙂

  1. Wow! Kul att göra så många fynd ändå. 🙂 Jag shoppade också mycket förra året (för att vara jag), men det var för att jag hade ett presentkort att sätta sprätt på. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.