Mitt reatips är att tänka efter

Det verkar vara ett ovanligt stort intresse för årets bokrea. Både DN och Lundströms bokradio har behandlat ämnet och beskriver rean som något som bokhandlarna har stor optimism inför och som i år är ovanligt intressant med många bra titlar. Startskottet har gått idag.

Själv har jag ingenting att rapportera från denna händelse. Jag älskar böcker, men har ärligt talat ingen bra idé om var jag ska ställa dem. Det gör mig alltid lika glad att få böcker i present och dessutom får jag ibland obeställda recensionsexemplar, vilket också är trevligt. Det finns inte plats för fler böcker än dessa i mitt hem. Som vanligt lånar jag därför det mesta på biblioteket eller går på de elektroniska utgåvorna.

Ärligt talat blir jag ibland förskräckt när jag påminns om hur mycket prylar och grejer jag har. För egen del har jag inga problem att avstå från att köpa t.ex. inredningsdetaljer eller böcker, men däremot är kläder och accessoarer en… svag punkt. Inte ens folk som känner mig väl kan nog göra sig en bild av hur mycket kläder jag har, egentligen. Tro inte att jag köper grejer utan att prova eller att jag köper bara för köpandets skull. Allt i min garderob är sådant jag använder och jag rensar rätt regelbundet. Ändå bara sväller det. Det går inte alls ihop med min idé om hållbar utveckling, men det är ju så… roligt att shoppa. Att hitta något fint som liksom bara är helt rätt. Att plötsligt hitta den där kjolen man har sett framför sig i månader, men inte kunnat finna i någon butik. En del kläder blir jag glad bara av att titta på. Och ännu gladare blir man när man har dem på sig. Det sätter guldkant på vilken dag som helst när man känner sig fin.

Kläder

Men platsen! Hur får man plats med allt? Och vad gör man om man en dag kommer på att man inte pallar att ha alla prylar längre? Jag gjorde en stor utrensning av hela min lägenhet förra året. Okej, det blev väl inte så mycket som hivades ändå, men jag kastade en del, sålde en del på Tradera (för typ 1000 spänn sammanlagt), lämnade in några kassar till second hand etc. Sedan blev det ändå lite skrot över. Vad gör man av dåliga DVD-filmer? En skohylla som aldrig har passat in och till slut blev förpassad till källaren? Den stationära dator som fått gå i pension? Annat av ringa värde som inte kan kastas i soprummet?

Man borde tänka efter 17 gånger innan man köper något nytt, särskilt när man köper sådant som man liksom inte förbrukar. Det är klart att det alltid dyker upp fina kaffekoppar och kaffemuggar (det är min andra svaga punkt i shoppingsammanhang, tror jag), men man byter ju i princip aldrig ut de man redan har, utan man fyller bara på. Fyller på och fyller på. Och tyvärr har väl varken fina kaffekoppar eller böcker eller min extremt stora samling av strumpbyxor något egentligt värde som ens gör att de går att sälja på en loppis. Det går inte att bli av med alla dessa prylar man har stoppat i sitt hem den dag man kanske faktiskt vill göra plats för något nytt.

Vi har väl alla våra svagheter. Böcker är inte min, även om man kanske kunde tro annat. Istället för att reatipsa skulle jag egentligen vilja uppmana till reflektion. Behöver du verkligen den där boken? Och vad skulle du göra med den om du vill/behöver göra plats för någon annan pryl?


Kommentarer

16 svar till ”Mitt reatips är att tänka efter”

 1. […] jag att fynda kläder på loppis och smink köper jag aldrig annat än giftfritt. Jag tycker Bokblomma ofta skriver bra om det […]

 2. […] Jag har sagt det förr och jag säger det igen: bokrean har inte samma magi nu som när jag var liten. När jag var liten så var bokrean den stunden då jag fyllde hyllorna med nya hästböcker, Peter Pohl-romaner och, så småningom, tjocka Joyce Carol Oates-böcker och klassiker i bokreautgåvor. Jag älskade bokrean. Jag växte upp långt från en stad med bokhandel, men vi åkte alltid in till stan vid den tiden på året för att köpa böcker. Faktaböcker, romaner och barnböcker – allt åkte med. Och flera strålande författarskap har jag kommit i kontakt med genom just bokrean. […]

 3. Äsch, min kommentar verkade försvinna..? Nåja. Skrev att jag tyckte det var ett bra inlägg. Och att jag själv nästan slutat köpa böcker, från början på grund av platsbrist men upptäckte rätt snart hur skönt det var. Och hur bra biblioteket är! 🙂

  1. Oj, tokigt att kommentaren försvann! Hoppas det inte händer många och ofta..

   Bibliotek är verkligen fantastiskt och det är verkligen tur att man kan läsa utan att samla på sig böcker! Samtidigt känns det lite sorgligt att just böcker är så opraktiska att samla på sig.. De tas väl knappt ens emot av second hand-butiker pga det låga andrahandsvärdet.. :/ Om det inte vore för att de tog sån plats och var så svåra att göra sig av med så skulle jag nog vara en större samlare. Det är ju trevligt att ha en fin hylla att kunna visa upp!

   1. Ja, visst är det det! Och nog köper jag en bok då och då, men betydligt mindre än förr. Och känner nog att mina hyllor är tillräckligt fyllda redan 😉

 4. […] om veckan skrev jag ett präktigt inlägg om att jag tycker att folk ska akta sig för ogenomtänkta impulsköp på rean. Jag hade själv ingen plan att shoppa någon reatitel. Bara några dagar senare kom jag dock på […]

 5. Har gjort en del impulsköp på bokrean förr om åren bara för att det är så lätt att ryckas med och tänka ”ja, men den kanske är en bok för mig och den kostar ju ändå bara 59 kr”. Det har sällan visat sig vara några bra inköp. Därför intresserar inte rean mig längre. Pocket är min melodi. Rec.ex är trevligt. Bibliotek är en guldgruva.

  1. Jo, det är lätt hänt att impulsköp blir mindre bra.. Jag går också på pocketutgåvorna, helst. Eller ännu hellre e-böcker. De är ju lite lättare att bära med sig också..

 6. Profilbild för Lisa jansson
  Lisa jansson

  Jag köper mest pocketböcker nuförtiden, lätta att hålla i och tar mindre plats. En del kläder är också kul att ha. Vi har ju ganska stort hus. Jag älskar nästan alla mina saker, så det kommer att bli svårt en dag när man kanske måste byta till något mindre. Men inte än….

  1. Ja, ni har ju gott om plats. Tur för mig. Det är ju hos er de flesta av mina böcker finns.. 😉

 7. Shoppar absolut mer böcker än jag behöver. Sedan är både jag och maken svaga för både film och cd-skivor. Men kläder är något jag köper mycket mindre av än förr.

  1. Vi är nog många som samlar.. Och visst; det är verkligen en skön känsla att bläddra omkring bland sina böcker/filmer/skivor. Gäller bara att ha plats för dem och att aldrig flytta.. 😉

 8. Jag är förbaskat duktig på att tänka efter att jag nästan är för tråkig att handla med;).

  1. Åh, vad duktig du är! Hur gör du? 😉

 9. Jag svag för böcker men garderoben är nog inte så välfylld. Nu har jag redan fyndat på rean, behövde jag alla böcker, nej säkert inte.
  Mia

  1. Nej, det är nog inte så många prylar man behöver över huvud taget, men ändå är det ju himla kul att shoppa.. Så är det ju! Hittade du några fynd då?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.