Barnens versbok och Barnens ramsbok

En bok för alla fyller 40 – nostalgi!

Jag har förstått att bokförlaget En bok för alla fyller 40 år i år. Jag vet inte om de kommer att fira det på något särskilt sätt? För mig är EBFA i alla fall nostalgi på hög nivå och jag vill passa på att hylla detta förlag, som har gett mig så mycket.

För er som kanske inte känner till En bok för alla så är det alltså ett bokförlag som mellan åren 1976 och 2007 fick statsbidrag för att ge ut kvalitetslitteratur och för att jobba med läsfrämjande projekt. Förlaget har gett ut nyutgåvor av böcker som redan har publicerats av andra förlag och sedan har de sålt böckerna för en liten peng. Förlaget finns än idag, men med en krympt verksamhet. Nu för tiden verkar det som att de främst ger ut barnböcker och så sysslar de med projekt för läsfrämjande.

När jag växte upp så gick det att prenumerera på En bok för allas böcker och det gick att välja mellan paket med barnböcker, ungdomsböcker eller vuxenböcker. Det var som en liten julafton när paketen kom med överraskningar varje kvartal. Böcker fanns det massor av i mitt hem när jag växte upp. Vi var på biblioteket ofta och jag brukar lägga en stor del av min månadspeng på böcker, särskilt hästböcker (när jag var liten) och diverse pocketböcker (när jag blev äldre), men En bok för allas böcker minns jag med en särskild värme. Jag kan inte minnas att jag någonsin bad en bibliotekarie eller en lärare eller någon annan om hjälp med att hitta böcker att läsa. Det här var också en tid långt innan bokbloggar och podcasts blev vanligt och jag kände just ingen jämnårig som läste böcker. När jag tänker tillbaka så ser jag verkligen att det fyllde en funktion att jag fick En bok för allas urval av böcker. De ledde mig till läsupplevelser som jag garanterat aldrig hade hittat annars.

Merparten av mina böcker finns hos mina föräldrar, där också familjens alla bilderböcker finns. Jag vet inte när jag måste ta ansvar för mina egna prylar… 😮 Men just nu bor många av EBFA-böckerna inte hos mig och jag saknar därför möjlighet att fota mina älsklingar till böcker. Den mest lästa är i alla fall sannolikt Barnens versbok, som jag faktiskt har hemma. Ja, ni ser ju själva hur välläst den är.

Barnens versbok och Barnens ramsbok
Barnens versbok och Barnens ramsbok

Barnens versbok är alltså boken utan framsida. Barnens ramsbok finns också tydligt i minnet, men inte på samma sätt som versboken. Jag tyckte särskilt mycket om Barbro Lindgrens Mitt lilla barn.

Mitt lilla barn
Mitt lilla barn ur Barnens versbok

Och såhär 25 år senare är det roligt att notera att jag har använt boken som målarbok också. Här har jag t.ex. målat familjens katt:

Ur Barnens ramsbok
Ur Barnens ramsbok

Jag önskar mig en nyutgåva av den här boken. Det vore roligt att ha en hel bok med framsida och allt, en bok som går att bläddra i utan att den faller i bitar.

Och katten… Vad jag saknar honom! <3 Kan knappt kolla på bilder utan att få lite ont i hjärtat faktiskt. Stora, röda katter är ett livsviktigt inslag i ett liv.

Katt <3 <3 <3
Katt <3 <3 <3

Men åter till böckerna. Annars börjar jag kanske gråta sakna röd katt-gråten! En bok för allas antologier är/ var överlag strålande. Vem minns Kärlek och uppror? Den boken har varit många tonåringars älsklingsbok och en inkörsport till poesin… 🙂

Kärlek och uppror en antologi sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén
Kärlek och uppror en antologi sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén

Bland alla antologier så måste jag också nämna Barnens första bok, som finns hemma hos mina föräldrar, tror jag. Men många av er har den säkert hemma och vet precis vad jag pratar om. Antologierna Barnens första bok, Barnens andra bok och De små barnens bok har sålts i nästan 2 miljoner exemplar(!).

De återutgivna böckerna har också, överlag, varit kanon. Jag uppskattar också förorden, som böckerna brukar innehålla. Det har i många fall varit väldigt givande att få veta mer om författaren och att få ett sammanhang till berättelsen. Jag tycker att man borde kosta på sig förord oftare, faktiskt!

Några barn- och ungdomsböcker som jag verkligen tycker fantastiskt mycket om och som har getts ut av EBFA: Fallet av Anne Provoost, Eva av Peter Dickinson, En liten kärlekssång och Godnatt mister Tom av Michelle Magorian, Vi kallar honom Anna och Janne, min vän av Peter Pohl, Spelkortsmysteriet av Jostein Gaarder, Allis med is av Gunilla Linn Persson, Ett hjärta till Maria av Gretelise Holm, Jag äger travbanan av Patricia Wrightson, Spökbarnen av Eve Bunting, Apelsinflickan av Lena Kallenberg, Isis – hotad planet av Monica Hughes, Emily av L.M. Montgomery, Agnes Cecilia en sällsam historia och Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe, Vår vän Capy av Bill Peet.

Lord Nevermore av Agneta Pleijel
Lord Nevermore av Agneta Pleijel

Och några vuxenböcker som sticker ut: Påstår Pereira av Antonio Tabbuchi, Lord Nevermore av Agneta Pleijel, Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten, Prioritaire av Iselin C. Hermann, Paparazzons heder av Leif Davidsen, När man skjuter arbetare… av Kerstin Thorvall, Kärleken av Theodor Kallifatides, Om inte av Carol Shields.

Klicka på titlarna om ni vill läsa mer om böckerna!

Påstår Pereira av Antonio Tabucchi
Påstår Pereira av Antonio Tabucchi

Hoppas att EBFA fortsätter att finnas i minst 40 år till!


Kommentarer

6 svar till ”En bok för alla fyller 40 – nostalgi!”

 1. […] spelade också en stor roll när jag var liten. Jag prenumererade på En bok för allas utgivning och var med i bokklubben Läslusen, Pollux hästbokklubb och någon […]

 2. […] år är det årsdagen för flera bokrelaterade grejer. Förlaget En bok för allas 40-årsdag har jag redan uppmärksammat. Att det i år är 400 år sedan William Shakespeare dog har säkert […]

 3. Vilken hyllning! Jag deltog två gånger på typ mellanstadiet i någon slags boktävling som filialbiblioteket hade och vann två utrista EBFA. Det har väl inte direkt gjort mig välvilligt inställd till EBFA, men i vuxen ålder har jag köpte enstaka av deras böcker och uppskattat dem. Kanske smaken ändrats med åren! 🙂

  1. Ja, det blev en lååång hyllning, men det var en sådan kul nostalgitripp att kolla igenom mina gamla EBFA-böcker. Jag har ju under vissa år läst stora delar av deras utgivning, så de har verkligen haft stort inflytande på min läsning. Trist att du inte har samma uppfattning om En bok för alla. Hehe. De har säkerligen många bottennapp i sin utgivning också. Jag filtrerade bort en hel del.. 😉

 4. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Vilket långt fint inlägg. Du började läsa väldigt tidigt. Du var bara några år när du försökte ljuda ihop ord. Och jag läste och läste för er, vad roligt det var. Och vår älskade katt, fin bild.

  1. Ja, det var bra att du läste så mycket. 🙂 Det är därifrån jag har fått min läslust. 🙂
   Och Putte, ja, fina katt!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.