Inte precis småpengar

Jag läste någonstans att deckarförfattaren James Patterson med sina 535 000 000 kr är den författare som tjänade mest förra året. Det var inte småpengar! Mest fascinerande tycker jag dock att det är att jag aldrig har hört talas om författaren! Vem är han?

I hasorna har han förresten Danielle Steel och Stephen King, som också tjänar mycket pengar på sina böcker. De är inte heller några författare som jag har läst, men jag känner åtminstone till dem. 😉

Jag tänker faktiskt på det där med författare och pengar ibland. Hur tjänar man egentligen pengar på sina böcker? Jag förstår att det är tungt inom alla konstnärliga yrken, men som etablerad musiker kan man ju sälja och tjäna pengar på sin musik länge och dessutom dra in pengar på turnéer och merchandise. Som författare ger man ut en upplaga, som förhoppningsvis säljer bra, och sedan är det inget mer? Eller? Jag har svårt att förstå hur man tjänar så att man klarar sig som författare, men kanske är det så enkelt som att det gör man inte. Upplys mig gärna!

Foto: Chris Greene/stock.xchng


Kommentarer

5 svar till ”Inte precis småpengar”

  1. Svar: Ja, det var verkligen ett stort bokpaket! Jag funderar över om det kan vara det största jag beställt någon gång:O

  2. Det är ju han som för något år sedan skrev en deckare ihop med Liza Marklund! Men bry dig inte om att läsa den, var inget att ha.

    1. Jaha! Tack för upplysningen! 🙂 Det samarbetet hörde jag en del om. Det blir nog inte av att jag läser boken. Jag har faktiskt inte ens läst någon av Marklunds ”egna” deckare. 😉

  3. det är väldigt svårt som musiker att leva på sin musik. om man nu inte är coldplay eller lady gaga eller nån sån. skivor säljs inte alls i samma utsträckning längre, och turnéer och merch ger inte så mycket pengar, särskilt inte om man är ett band och alla intäkter ska delas mellan 4-5 personer. Det man kan få in pengar på är om man lyckas sälja en låt till en reklamfilm.
    så för alla konstnärliga yrken är det väl så att det finns ett litet toppskikt som tjänar grymt mycket pengar, medan de flesta strävar på med väldigt oregelbundna intäkter eller knappt något alls. Många musiker och författare har ju andra jobb på sidan om. Och många författare tjänar pengar på att ge föreläsningar och sånt.

    1. Jag är absolut medveten om att det inte är lätt att tjäna pengar på musik (heller), men för de som ändå lyckas finns det flera kanaler att tjäna pengar genom. Det är helt sant att folk inte köper CD (eller kassettband..) idag, men det finns betalnedladdningar i t.ex. iTuns store, spelningar i Spotify etc. som borde generera pengar. Och utöver det, som alltså kanske jämföras med att sälja en bok, kan en musiker också tjäna på spelningar och merchandise, även om det kanske inte är så mycket pengar då, som du påpekar. Vad jag har tänkt på är att författare inte har spelningar eller merchandise över huvud taget. De har ju faktiskt bara den där lilla försäljningen att hoppas på? Som dessutom bara är en upplaga som kan ta slut och därefter finns inte ens den lilla inkomsten?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.