Sommarstugemordet i Arboga av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers

Att se fram emot: böcker våren 2018 (del II)

Tidigare i veckan postade jag ett inlägg med 5 böcker att se fram emot: böcker våren 2018, men jag utlovade också fler inlägg på samma tema. Det finns ju så många spännande böcker som kommer ut i vår. Här kommer fem till:

Mord är något som aldrig slutar fascinera människor. Att döma av alla ”true crime”-poddar m.m. så förstår man att törsten efter sådana berättelser i allra högsta grad också gäller verkliga fall. Norstedts är ett med tiden och kör på med sin serie Svenska brott. Jag har redan läst om Bodenfallet i den här serien. I vår kommer Sommarstugemordet i Arboga. Rättegångarna har väl knappt varit, men det har redan blivit bok om detta uppmärksammade fall. Jag hör till de som inte kunde låta bli att följa Arbogafället när det skrevs om det i tidningarna under sommaren. Ibland överträffar verkligheten de mest skruvade deckare… Självklart blir jag också lite nyfiken på boken.

Sommarstugemordet i Arboga av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers
Sommarstugemordet i Arboga av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers

Clara Lidström, Underbara Clara, är en livsstilsbloggare som jag har följt i åratal. Jag älskar hennes bilder och berättelser om livet på landet, och hennes feministiska och vassa krönikor brukar alltid träffa mitt i prick. I vår kommer en bok som inte är på samma tema som hennes tidigare böcker om stil och om bakning och annat pyssel och knåp för barn. Nej, i vår kommer Hjälp jag är utmattad, som Lidström har skrivit tillsammans med poddkollegan Erica Dahlgren. I en värld där väldigt, väldigt många drabbas av just utmattning och/eller depression tror jag säkert att den här boken kan vara lite av en tröst eller pepp. Både Lidström och Dahlgren har varit öppna med sin psykiska ohälsa som de drabbats av, men också tagit sig upp från.

Hjälp jag är utmattad av Clara Lidström och Erica Dahlgren
Hjälp jag är utmattad av Clara Lidström och Erica Dahlgren

En annan poddare som jag tycker om att lyssna på är Carolina Ringskog Ferrada-Noli som gör En varg söker sin podd tillsammans med serietecknaren Liv Strömquist. Ringskog Ferrada-Noli är rolig och provocerande på det rätta sättet, som gör att man får nya vinklar och tankar. Nu i vår kommer romanen Rich boy, som skildrar ett antal kvinnoöden under 1900-talet. Den här ser jag fram emot!

Två av mina favoritkokböcker är Mera vego och Ännu mera vego. Nu kommer böckerna i en samlingsutgåva som dessutom är kryddad med några nya recept. Det är ingenting jag kommer att kasta mig över (eftersom jag redan har Mera vego och Ännu mera vego), men kul ändå!

Mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo
Mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo

I maj kommer en nyutgåva av en bok som många, för att inte säga alla, redan har läst: Bröderna Lejonhjärta. Det utlovas två nyutgåvor till och med, varav den ena är en praktutgåvan i en begränsad upplaga. Nyutgåvorna kommer att ha illustrationer av Jesper Waldersten. Det ska bli mycket spännande att se hur Waldersten lyckas illustrera den här klassikerna, särskilt med tanke på hur välbekanta Ilon Wiklands illustrationer, från den tidigare utgåvan har blivit. Den som har vägarna förbi Stockholm i vår kan förresten se illustrationerna på Kulturhuset Stadsteatern, där bilderna kommer att ställas ut.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren