Intrigo av Håkan Nesser

Att se fram emot: böcker våren 2018 (del I)

Just nu känns vintern som ett faktum, om man säger så, men snart är faktiskt vårsäsongens böcker här! Jag har bläddrat igenom en del kataloger och hittat några godbitar.

I januari kommer en samlingsvolym med flera noveller och romaner av Håkan Nesser. Jag är mycket förtjust i Håkan Nesser faktiskt! Han skriver fint & precist och lyckas ofta få till en intressant knorr i slutet på sina böcker. Samlingsvolymen heter Intrigo, vilket tydligen också är titeln på en kommande filmtrilogi som bokens texter tydligen knyter an till. Det är också förklaringen till den supertråkiga framsidan (nej, jag gillar verkligen inte omslag där man tagit stillbilder från filmatiseringar). Boken innehåller Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samaria, All information i fallet samt den nyskrivna kortromanen Tom.

Intrigo av Håkan Nesser
Intrigo av Håkan Nesser

I januari kommer också en ny roman av Marie Hermanson. Hermanson har en alldeles egen stil där det ofta finns mystiska, skrämmande och övernaturliga små inslag. Ibland tycker jag att hon svävar iväg för mycket, att det känns att hon fått en kul idé, men att den inte riktigt går ihop som roman. Ibland är hon dock helt bländande, som i Värddjuret, som jag läste i somras.  Den kommande romanen, som för övrigt har en helt underbar framsida, kretsar kring människoöden som på något sätt korsas under 1923 års Jubileumsutställning i Göteborg. Den stora utställningen är titeln.

Den stora utställningen av Marie Hermanson
Den stora utställningen av Marie Hermanson

Liane Moriarty har blivit lite av en favorit i feelgoodgenren. Hon skriver fängslande och sträckläsningsvänligt men utan att det blir banalt eller för lättviktigt. I den briljanta romanen Stora små lögner skriver hon t.ex. väldigt berörande om våld i nära relationer. En annan Alice, som kommer i mars, ska vara i samma stil som de tidigare succéerna, vilket ju bådar gott. Berättelsen kretsar kring en kvinna som tappar minnet efter en olycka.

En annan Alice av Liane Moriarty
En annan Alice av Liane Moriarty

I vår fortsätter utgivningen av Elena Ferrante på svenska. Den finns med i Norstedts vårkatalog, men redan i december kommer Ferrantes debutroman Plågsam kärlek. Det är säkert en riktig fin läsning för oss som fängslades av författarens mäktiga kvartett om vännerna Lila & Elena!

Plågsam kärlek av Elena Ferrante
Plågsam kärlek av Elena Ferrante

Den hyllade författaren Johannes Anyuru, som med typ 99 % sannolikhet vinner Augustpriset i år (en uppskattning jag gör utan att ens ha läst boken 🙂 ), är under våren aktuell med en textsamling om estetik. Tills vi har något: Texter om estetik 2007–2010 kommer i mars. Vad den rymmer, mer exakt, får jag inget grepp om, men att läsa texter av Anyuru är alltid en fröjd.

Jag följer upp med fler spännande böcker i kommande inlägg. Våren bjuder på riktigt många kul titlar!


Kommentarer

8 svar till ”Att se fram emot: böcker våren 2018 (del I)”

 1. […] några inlägg där jag har listat vilka av vårens böcker som jag ser fram emot lite extra (del I, del II), men det är lätt att missa en och annan intressant titel. Bland annat har jag helt […]

 2. […] i veckan postade jag ett inlägg med 5 böcker att se fram emot: böcker våren 2018, men jag utlovade också fler inlägg på samma tema. Det finns ju så många spännande böcker […]

 3. Åh, vad kul med nytt från Hermanson! Gillar verkligen hennes böcker!

  1. Ja, det var verkligen en kul överraskning att hon snart är aktuell med något nytt! 🙂

 4. Jag blev så glad när jag såg att Nesser skulle komma ut med något nytt, han är en stor favorit. Men jag håller med, det borde inte vara tillåtet att ha omslag med filmmotiv.

  1. Nesser är så bra! Men ja, jag håller helt klart med om filmmotiven. Det blir extra konstigt med den här boken, för inbitna fans skulle säkert gärna vilja ha en riktigt fin samlingsutgåva med Nessers noveller och kortromaner. Filmframsidor känns dock mest säljande för den som.. inte läser böcker..? Så vem är målgruppen här?

 5. Hermansson gillar jag! 🙂

  1. Det kan jag förstå! En hel del av hennes böcker är fantastiska!! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.