Bosse

Böcker om katter

Katter är livet! Om det inte vore för min (lättare) allergi så skulle jag förmodligen vara lite av en crazy cat lady… Men nu får jag alltså nöja mig med att gosa med andras katter (vilket jag gör så fort jag får chansen). Den här knasbollen t.ex:

Bosse
Bosse

Det saknas inte böcker om katter. Bland några lite nyare titlar som jag inte har hunnit läsa själv än finns t.ex. Gubbe och katt av Nils Uddenberg och Gästkatten av Takashi Hiraide. Bland bestsellers som jag har oläst finns t.ex. böckerna om Gatukatten Bob av James Bowen. Och vill man läsa en nobelpristagare så kan man läsa Om katter av Doris Lessing. Det har dock inte jag vågat göra, för jag blev så avskräckt av att läsa en annan av hennes böcker… 😮

Gatukatten av James Bowen
Gatukatten av James Bowen
Gubbe och katt av Nils Uddenberg
Gubbe och katt av Nils Uddenberg
Om katter av Doris Lessing
Om katter av Doris Lessing
Gästkatten av Takashi Hiraide
Gästkatten av Takashi Hiraide

Idag tänkte jag tipsa om böcker där katter har en stor roll och nu har jag alltså räknat upp en hög böcker som jag inte ens har läst själv. Hehe. Har jag läst några? Ja! Men förvånansvärt få!

I tonåren läste jag finfina Krigskatt, som handlar om en katt som vandrar mot sin människa, rakt genom ett bombdrabbat Storbritannien under andra världskriget. Han tassar rakt in i historiska händelser, men kommer han någonsin att hitta fram?

Krigskatt av Robert Westall
Krigskatt av Robert Westall

I ungefär samma ålder så läste jag också Lloyd Alexanders kärleksfulla bok Mina fem tigrar, som kort och gott handlar om författarens katter. Den innehåller mycket igenkänning för oss som själva har haft katt.

I Haruki Murakamis världar så kan det mycket väl hända att katter börjar prata, som i den fantastiskt fina boken Fågeln som vrider upp världen. Boken kanske inte har pratande katter som huvudsakliga tema… Men det är i alla fall en mycket läsvärd bok, inte minst för att Murakamis knäppa och mystiska världar alltid är spännande att få vara i en stund. Jag måste dock varna kraftfullt för Kafka på stranden, som trots en katt på framsidan inte alls är en bra bok att läsa för en kattälskare. Helt enkelt. 🙁

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
Kafka på stranden av Haruki Murakami
Kafka på stranden av Haruki Murakami

Många författare är uppenbarligen kattvänner. Och det kan man ju förstå. Änkans bok av Joyce Carol Oates är en slags semi-biografi där Joyce Carol Oates berättar om tiden när hon blir änka. Det är en oerhört fin berättelse; att läsa den är som att få ta del av ett förtroende. Och Oates katter saknas inte i boken! Ja, det är ju ingen kattbok såklart, men jag tipsar om den ändå.

Änkans bok av Joyce Carol Oates
Änkans bok av Joyce Carol Oates

Det finns många barnböcker som innehåller katter. Som 80-talist minns jag särskilt Pettson & Findus-böckerna (Findus är en så sjukt härlig karaktär by the way), klassikern Pelle Svanslös (extra kul när man själv är uppvuxen i en stad nära Uppsala!) och Katten som älskade sitt täcke av Nicola Bayley & William Mayne (har ingen bild på den, men googla den; det är för bilderna som jag tycker att en är så underbar!).

Känner du Pelle Svanslös av Gösta Knutsson
Känner du Pelle Svanslös av Gösta Knutsson
Tomtemaskinen av Sven Nordqvist
Tomtemaskinen av Sven Nordqvist
 Har du läst några bra kattböcker?

Kommentarer

4 svar till ”Böcker om katter”

  1. Profilbild för Lisa Jansson
    Lisa Jansson

    Många fina kattböcker finns det. Väldigt söt katt som ligger och slappar i sängen!

    1. Haha, ja, han är söt! 🙂

  2. Roligt med tips på kattböcker. Kan inte komma på någon på rak arm mer än Rufus av Doris Lessing. Det var väldigt länge sedan jag läste den så jag kan inte säga att jag minns mycket av den. Men den är väldigt kort i alla fall om du ska ge Lessing en chans till. Gubbe och katt och Gästkatten tycker jag att du ska läsa. De var småtrevliga bägge två.

    1. Kul att du gillade inlägget! Och tack för tipsen! 🙂
      Himmel vad Lessing måste älska katter. Hon har alltså skrivit en hel rad romaner där katter spelar en viktig roll? Kul! Jag måste nästan ge henne en till chans! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.