Årets höjdpunkter

I år har jag läst mycket bra, så det är inte helt lätt att välja ut höjdpunkterna. En bok som verkligen står ut är dock Oskuldens museum, av Orhan Pamuk, som jag utan tvekar utnämner till årets bästa bok, och med årets mesta menar jag såklart bäst bland de böcker som jag har läst i år, inte bland de som har getts ut i år.

Oskuldens museum är en fin bok om Turkiet, kärlek och att välja sin egen lycka. Jag blev på väldigt bra humör av att läsa ut boken och inse att bokens huvudperson verkligen varit en lycklig man, trots att han inte precis beskrivs som särskilt lyckad i boken.

Två böcker som engagerat mig mycket i år är Håpas du trifs bra i fengelset, Alakoskis fantastiska bok om klasskillnader och att vara anhörig till en narkoman, och Jan Lidbecks sjukvårdssatir Shamanens sång.

Bland ljudböckerna vinner Kan du säga schibbolet?, som är fantastiskt bra inläst av Sanna Persson-Halapi, mitt årsbästapris. Boken är en rolig och tänkvärd bok om invandring och mångkultur.

Årets överraskning måste för min del ha varit Per Hagmans Att komma hem ska vara en schalger, som jag först inte ens visste om jag skulle orka läsa ut, men som sedan växte till en fantastisk bok, där Hagman imponerar med att uttrycka sig poetiskt även när han skriver om samhällets smutsigare sidor.

I faktagenren tycker jag att Jonas Gardells Om Jesus var otroligt bra och intresseväckande. Jag, som inte är kristen, tyckte verkligen om den och tycker att jag har lärt mig mycket om den historiska personen Jesus och om legenderna kring honom.

Från året minns jag också Morgan Allings biografi Kriget är slut, där han osentimentalt skriver om sin tuffa uppväxt på olika fosterhem och hur han vände varenda motgång och elakt ord till sin styrka, så att han kunde kämpa sig in på scenskolan. Vilken inspirerande bok!

I barn och ungdomsgenren är jag glad att jag fick chansen att läsa Cirkeln, som verkligen lyckas måla upp ett trovärdigt porträtt av att vara tonåring idag, samtidigt som den handlar om magiska krafter.

I år är förresten året då jag har läst fler böcker av Nobelpristagare än vad jag har läst deckare. Det känns ju lite pretto… Men det var faktiskt inte planerat. Utöver Orhan Pamuk har jag också läst Mario Vargas Llosas Tant Julia och författaren, samt Hemligheter på vägen och 17 dikter av Tomas Tranströmer.

Några fler böcker som jag verkligen minns från året: Den hemliga historien, Snö, Vindens skugga, Pappersväggar, Bluffen, Fallet med de försvunna böckerna, Aldrig fucka upp, Lilla stjärna, Bastarden från Istanbul.

Alla utlästa böcker hittar du här.


Kommentarer

4 svar till ”Årets höjdpunkter”

  1. Om Jesus har jag tänkt flera gånger att jag skulle läsa men det har inte blivit av. Faktiskt har du med flera böcker här som jag tänkt läsa, kul att du gillat dem också det är ju lovande:-)

    1. Läs Om Jesus! 🙂

  2. Pamuks bok låter som ett bra tips. Han är ännu en obekant storhet för mig.

    1. Då tycker jag absolut att du ska läsa Pamuk! 🙂 Själv är jag sugen på att läsa Istanbul, för jag har hört mycket bra om den och jag har inte läst den ännu.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.