Den franske löjtnantens kvinna

Den franske löjtnantens kvinna - John FowlesDen franske löjtnantens kvinna är en riktig tegelsten som utkom första gången 1969. Att läsa den är dock inte bara som att resa 40 år tillbaka i tiden, utan främst en resa till den viktorianska tiden. Den franske löjtnantens kvinna utspelar sig nämligen i kuststaden Lyme i England och året är 1867. Gentlemannen Charles är på väg att gifta sig med Ernestina, en modern, ung kvinna som har en stor hemgift med sig till äktenskapet. Darwins idéer börjar bli populära och vid den här tiden är det också populärt att leta fossiler. När Charles är ute på egen hand och letar efter fossiler råkar han träffa på Sarah; en kvinna som kallas ”den franske löjtnantens kvinna” bakom hennes rygg. Hon har fått dåligt rykte efter en affär hon haft med en fransk sjöman, som sedan lämnade henne och inte har setts i Lyme igen. Nu är hon en sorglig figur som ofta ses stå och stirra ut mot havet. För Charles är Sarah en kvinna helt olik alla andra kvinnor och han dras till henne.

Den franske löjtnantens kvinna är en berättelse om ytlighet och dubbelmoral hos de välbeställda som levde i England vid den här tiden och det märks verkligen att författaren har gjort gedigen research för att förstå hur folk tänkte vid den här tiden och vilka nya idéer och kunskaper som spreds. Det är intressant, men också ganska mastigt. Jag tycker inte att boken är särskilt lättläst precis, men man dras ändå snabbt med i berättelsen och vill veta vad som händer. Författaren gör också ett roligt grepp och stoppar in sig själv som en berättarröst ibland.

En läsvärd, men inte helt lättläst bok! Den kan i någon mening läsas som en kärleksberättelse, men det känns hela tiden att författaren i huvudsak vill skriva om den viktorianska eran och ibland känns det som att berättelsen och karaktärerna kommer lite i andra hand.

Några andra som skrivit om Den franske löjtnantens kvinna är Camillas boklåda, Eli läser och skriver och Påhittade nöjen. Du kan bl.a. köpa den hos Bokus eller Adlibris.

6 svar på “Den franske löjtnantens kvinna”

  1. Jag såg filmen med Meryl Streep när den första gången gick på svensk bio. Jag var inte så förtjust i filmen men har funderat på att läsa romanen. Jag gillar trots allt historiska romaner.

    1. Aha. Jag har inte sett filmatiseringen, men kan tänka mig att det är en mycket svår bok att filmatisera, eftersom den inte är så.. skönlitterär..? Ge boken en chans! 🙂 Jag blev inte helt såld av den, men jag tror att man kommer att gilla den om man gillar historiska romaner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.