Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

Öppnas i händelse av min död

Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty
Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

Cecilia är den ständigt glada och glättiga hemmamamman som har exakt allt i livet perfekt planerat och i ordning. Varje lite tupperwareburk är prydligt uppmärkt, inköpslistorna är en ren uppvisning i planering och varje liten detalj i ungarnas födelsedagskalas är noga uttänkt. En dag, när hon är på vinden för att ordna med något, så råkar hon stöta till en av makens mer röriga högar. Ut far ett brev med hennes namn textat på framsidan och med påskriften ”öppnas i händelse av min död”. Nyfikenheten är stor, men Cecilia avhåller sig från att öppna det. Ett tag. Sedan trillar hon dit och plötsligt ställs allt på ända. Vem är hennes make egentligen?

Samtidigt som detta sker så packar Tess ihop sina och sonens viktigaste saker och tar flyger till hennes mamma. Hennes man har precis meddelat att han och Tess’ bästa vän är förälskade i varandra och vill leva tillsammans. Tess liv är slaget i spillror och nu flyr hon från problemen. I hennes gamla hemstad, där mamman bor, förbereder sig samtidigt Rachel för årets jobbigaste dag: årsdagen för när hon förlorade sin dotter. Vägarna kommer att korsas för Cecilia, Tess och Rachel och på ett snyggt sätt rullar författaren upp vad som har hänt och hur allt hänger ihop.

Berättelsen liknar filmen Butterfly effect och liknande historier som utforskar ”fjärilsffekten” – hur små händelser kan få stora effekter någon annanstans i systemet. Jag tror att vi alla någon gång har funderat och grubblat över hur saker och ting hade blivit ”om bara…”. Den här boken handlar om just det och den är uppbyggd så att det blir spännande som i en deckare. Jag tyckte faktiskt att boken var en riktig bladvändare.

Samtidigt måste jag erkänna att jag inte blev helt tagen med storm. Till en början hade jag oerhört svårt för det som jag uppfattade som extremt unkna könsroller. Överlag bygger faktiskt boken på en hel del klichéer och den bjuder också, trots spänningen, på en del rejält förutsägbara grejer. Som så ofta med den här typen av feel good-berättelser så är det dock lätt att ha överseende med små brister. Det här är en underhållande och avkopplande bok, varken mer eller mindre. Läsvärd!

I korthet

Rekommenderas för: Den som vill läsa en riktig bladvändare om hur små, obetydliga händelser kan få oerhörda konsekvenser och hur människors vägar kan korsas på oväntade sätt.

Betyg: 3+ påskharar av 5.

Citerat ur Öppnas i händelse av min död

””Det finns inget smör”, konstaterade Isabel. ”Inget margarin heller.”

Hon vände sig om från kylskåpet och tittade uppfordrande på sin mamma.

”Är du säker på det?” frågade Cecilia. Hur hade det gått till? Hon glömde aldrig en basvara. Hon hade ett idiotsäkert system. Hennes kylskåp och skafferi var alltid välfyllda. Ibland ringde John-Paul på väg hem från jobbet och frågade om hon ville att han skulle ”köpa mjölk eller något” och hon svarade alltid: ”Öh, nej?””

Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty
Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

Om Öppnas i händelse av min död och Liane Moriarty

Originalets titel: The husband’s secret (engelska).
Översättare: Eva Johansson.
Utgivningsår: 2014 (Albert Bonniers förlag).
Antal sidor: 345.
Andras röster: Booksessed, Böcker i öratFeelgoodbiblioteketFeministbiblioteket, HyllanJohannas deckarhörna, Med näsan i en bokMidnatts ord.

Liane Moriarty (född 1966) är en australiensisk författare. Hennes stora genombrott kom med romanen Öppnas i händelse av min död, som har sålts i över 2 miljoner exemplar och som nu är aktuell för en filmatisering. Hennes senaste roman är uppföljaren, Stora små lögner, som kommer på svenska 2016. Liane Moriarty har en hemsida och en fansida på Facebook.

Baksidestext

”Tänk dig att din man hade skrivit ett brev till dig, ett brev som bara får öppnas efter hans död. Föreställ dig också att brevet innehåller hans djupaste, mörkaste hemlighet. En hemlighet som kan förstöra inte bara det liv och den familj ni har byggt tillsammans, utan också andras. Tänk dig att du hittar det här brevet när din man fortfarande lever…

Cecilia Fitzpatrick är en framgångsrik affärskvinna, en mycket älskad fru och mamma och omtyckt av många. Hennes liv är välordnat och det är också hennes hem. Hennes äktenskap med John-Paul är lyckligt, de har tre döttrar och bor i Sydney i Australien. En dag när hon är uppe på vinden ramlar en kartong ner från en hylla där hennes man sparar gamla kvitton. Ur kartongen faller ett förslutet kuvert. Brevet är till Cecilia från John-Paul, men får öppnas endast då han är död. John-Paul är på tjänsteresa men när han ringer berättar Cecilia om brevet, han avfärdar det och ber henne slänga det utan att läsa. Men Cecilia blir inte lugnad utan ännu mer förbryllad. Varför fanns brevet på vinden, i en obetydlig kartong? Ska hon trots allt öppna brevet och läsa, eller? Plötsligt har hennes liv tagit en helt ny vändning på grund av ett brev från hennes man, ett brev som innehåller något hon aldrig skulle kunna föreställa sig…

Internationella succéförfattaren Liane Moriarty har skrivit en gripande, tankeväckande roman. Hon berättar om ett äktenskapsdrama med också om flera personers livsdramer. Den brännande frågan är: Hur väl känner vi egentligen den vi lever med?”


Kommentarer

7 svar till ”Öppnas i händelse av min död”

  1. […] vilja läsa Andras vänner av Liane Moriarty. Jag har läst flera av hennes böcker under året (Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner) och tycker att det är något speciellt med hennes feelgoodberättelser. De […]

  2. […] har helt felaktigt trott och bloggat om att Stora små lögner skulle vara en uppföljare till Öppnas i händelse av min död. Det är kanske inte så konstigt att man blir vilseledd. Framsidan från den tidigare bestsellern […]

  3. […] jag såklart läsa, annars hade jag inte tagit emot den. Boken är en fortsättning på bestsellern Öppnas i händelse av min död, som är en ”butterfly effect”-berättelse som följer några kvinnor i Australien. Jag […]

  4. Jag håller med om det ”unkna” – all denna tupperware och plastighet och perfektion, jag fick någon sorts känsla av Desperate housewives möter Stepfordwives. 😉

    1. Ja, det var precis det där som jag hakade upp mig i början! Bra liknelse! 😉 Men sedan började jag i och för sig tänka att det kanske är medvetet.. Att författaren verkligen vill måla upp Cecilia som en stereotyp hysterisk hemmafru..? Men oavsett avsikten så känns det såklart lite unket och tröttsamt. Det blir väl lätt så för oss svenskar som inte direkt är vana vid att kvinnor har som uppgift att fixa förvaring i skafferiet istället för att ha ett betalt arbete.

  5. Intressant med din betraktelse kring könsroller! Minns att jag reagerade nästan tvärtom, eftersom jag tyckte att alla drivande karaktärer var kvinnor, alla män har passiva roller vilket jag tyckte var intressant 🙂
    Håller med dig om att även om den var spännande så var den också rätt förutsägbar.

    1. Ja, du kanske har rätt.. Jag minns inte vad det var som jag reagerade så starkt över. Jag tror det främst var Cecilia och hennes hemmafru:iga sätt och hennes vekhet inför sin man som jag reagerade på mest till en början. Men det är klart: boken har många kvinnliga karaktärer och den handlar inte bara om deras kärlekstrubbel.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.