Anna, Hanna och Johanna

Anna, Hanna och Johanna är berättelsen om tre generationer kvinnor. Den börjar med berättelsen om Hanna, som lever i Dalsland vid 1800-talets andra hälft. Vid 13 års ålder blir hon mamma till ett utomäktenskapligt barn. Det blir en svår stämpel att leva med och hon får inte upprättelse förrän hon gifter sig. Hon får flera söner inom äktenskapet och till slut får hon även en dotter, Johanna. Johanna lever sitt liv i Göteborg, där hon engagerar sig i politiken och träffar sin blivande man, Arne. Slutligen får vi följa Johannas dotter, Anna, som lever ett liv med jobb och ett komplicerat förhållande, kantat av otrohet.

Det är ett fint porträtt av tre kvinnoöden och den berättar inte bara om livet för dessa kvinnor, utan säger också ganska mycket om samhället och hur det förändrades under den här tiden. Mycket förändras, särskilt när det gäller hur kvinnor gick från hemmafruar till yrkesarbetare, men ändå är det märkligt mycket som står still. På ett eller annat sätt står de alla i beroende till män, om inte direkt, som Hanna, så genom känslor, som för Anna, som inte kan skiljas från sin man, trots att förhållandet inte fungerar.

Jag tycker det är en väldigt fin och tänkvärd bok! Dessutom är den väldigt bra inläst av Anna Godenius och fungerar väldigt bra som ljudbok!

6 svar på “Anna, Hanna och Johanna”

  1. Jag minns att jag alskade den har boken, men det var kanske tio ar sedan jag laste den. Definitivt dags for omlasning!

  2. Åh, jag måste läsa om den! Läste den för säkert 15 år sedan och läsupplevelsen (alltså det jag minns utan detaljer) gör nog att den hamnar på topp 20-listan över bästa böckerna. 🙂

  3. Det är många år sedan jag läste den här boken, men minns att jag tyckte väldigt mycket om den. Kanske dax för en omläsning/lyssning! 🙂

Lämna gärna en kommentar! :)