Stacken och Annika Norlin

Bra bokcirkelböcker: 5 tips på böcker som passar till bokcirkeln

Nu har jag bokcirklat i… Kan det vara närmare 14 år? Tiden går! Jag kan rekommendera alla att försöka hitta en bokcirkel. Utöver att ha träffat ett helt gäng väldigt fina vänner har bokcirkeln också gett mycket till mitt läsintresse. Jag är glad att jag har bloggen, som får mig att stanna upp och fundera över det jag läser – det ger något extra till varje läsupplevelse, men att bokcirkla är faktiskt snäppet bättre: där får jag också ta del av andras tankar och tolkningar, som inte nödvändigtvis går i linje med mina egna.

Vad är kul att bokcirkla då? Ja, det är inte så lätt att ringa in egentligen, men jag tänkte ändå försöka knåpa ihop ett inlägg med några tips från den senaste tidens bokcirklande. Det fina med bokcirkel är att man inte nödvändigtvis behöver läsa en fantastiskt bra bok (det finns knappt någon bok som alla fastnar för..!) – det kan bli fina diskussioner ändå. Här är fem titlar som bjudit på lite extra intressanta diskussioner, tycker jag.

Stacken av Annika Norlin

Stacken fick ett blandat betyg och det är alltid kul när det blir så, tycker jag. En del tyckte att den var fylld av irriterande faktafel och logiska luckor. En del tyckte att den var underbar (jag). En del tyckte att bokens absolut mest irriterande person (i mitt tycke) var den som framstod som mest normal. Alla kunde enas om att en av karaktärerna var mindre utvecklad än de andra och ganska ointressant. Ja, det fanns mycket att prata kring, helt enkelt. Den bokcirkelkompis som valt ut Stacken öppnade med att fråga vilken karaktär man kände igen sig i – kul fråga, som nog ingen kunde svara på.

Jag är glad att mamma dog av Jennette McCurdy

Är Jag är glad att mamma dog urdåligt skriven, eller är den skriven med viss elegans, distans och humor? Det är kul när man kan känna så olika kring hur en berättelse är komponerad och nästan ännu roligare när det finns mycket handling att diskutera, för nog händer det mycket i McCurdys självbiografiska roman – en tragisk händelse hade varit mer än tillräckligt för de flesta och den här boken är fylld av dem… Jag hade aldrig hittat till Jag är glad att mamma dog om det inte vore för bokcirkeln och jag hade förmodligen aldrig hört talas om Jennette McCurdy om jag inte hade läst den här boken. Är glad att jag nu har läst den!

Pachinko av Min Jin Lee

Jag tror att många av oss blev positivt överraskade av Pachinko, en bok som få av oss hade hittat till utan bokcirkeln(?). Jag läste boken under min sommarsemester och njöt av att vara i den världen. När vi träffades och bokcirklade hade vi mycket att diskutera och jag tror att många av oss hade lärt sig en hel del om Sydkoreas moderna historia och den japanska ockupationen.

Älskad, saknad av Joyce Carol Oates

Älskad, saknad hade jag läst sedan innan, men jag unnade mig en omläsning när den blev aktuell i bokcirkeln. Det är faktiskt också en kul grej med bokcirkel: att man någon gång emellanåt faktiskt kan få anledning att läsa om böcker, något jag annars sällan lägger tid på. Höll den? Ja! Och det var väldigt fint att diskutera den med andra, trots att alla inte uppskattade den på samma sätt som jag. En del tycker att Joyce Carol Oates skriver alldeles för långt och pladdrigt, andra tycker att varje ord sitter där det ska. Det är fint att kunna tycka olika.

Ont blod av John Carreyrou

Till skillnad mot många andra böcker tror jag att vi alla var ganska överens om att John Carreyrous Ont blod lämnade en del i övrigt att önska vad gäller uppbyggnad och språk och ibland är det faktiskt fantastiskt skönt att kunna enas i sin kritik också. Vid sidan av det blev det en kul bokcirkeldiskussion eftersom boken handlar om ett intressant ämne: boken är ett reportage om Elizabeth Holmes och hennes luftslottsföretag Theranos som skulle revolutionera sjukvården, men som var en enda stor blåsning.

Har du något bra bokcirkeltips?


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.