Ur Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

Nybörjarpoesi: bra dikter att börja med för den som vill läsa mer poesi

Poesi är speciellt för mig. Å ena sidan älskar jag korta, koncentrerade texter och då är poesin verkligen det yttersta på skalan, men å andra sidan flyger det mesta flera meter över huvudet på mig. Idag tänkte jag i alla fall tipsa om den sortens poesi som faktiskt fungerar för mig och som jag också tror kan vara en bra ingång för andra till att läsa mer i det här korta och lite mer krävande formatet.

Diktsamlingar
Diktsamlingar

Vardagsnära poesi

Vad jag har svårt för är när poesi blir för svårgreppbar och komplicerad. Om det är meningen att man som läsare och tolka symbolik så har jag svårt att fastna. Om dikterna däremot rör sig kring igenkännbara teman och känslor så tycker jag att texterna blir lättare att ta till sig. Det allra bästa är poesi som är lättillgänglig och berörande utan att för den sakens skull vara banal.

Min favorit i den här kategorin är Bodil Malmsten. Hon skriver fint och vardagsnära och med en alldeles egen stil där varje ord känns exakt utvalt och där det strösslas generöst med samtidsreferenser som ger dikterna liv. Malmsten hann författa 8 diktsamlingar och många fristående dikter innan hon tragiskt gick bort 2016. Vill man njuta av allihop så finns de samlade i en underbar samlingsutgåva. Vill man prova på någon enstaka diktsamling så rekommenderar jag särskilt den som kom att bli hennes sista: Det här är hjärtat, där Malmsten skriver innerligt och berörande om att förlora en närstående. Vill man gå lite längre bak i Malmstens bibliografi så tycker jag att Paddan och branden är en fin ingång. Den utgår från Malmstens egen uppväxt och behandlar bland annat erfarenheten av att växa upp i fosterhem och att känna utanförskap.

Ur Det här är hjärtat av Bodil Malmsten
Ur Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen är en dikt som rör sig mot romanformatet. Visst är Århundradets kärlekssaga poesi, men det finns ett flöde som är enkelt att hänga med i och som gör att man ibland nästan glömmer bort att man läser en diktsamling. I boken skriver Tikkanen om äktenskapet med konstnären och författaren Henrik Tikkanen och hur svårt det är att leva jämställt och att själv få tid till att skapa. Jag tror att många kan relatera (trots att boken har några år på nacken). Det märks också att boken är skriven precis där och då – känslorna spränger fram mellan raderna.

Ur Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen
Ur Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

Till den här gruppen av poesi slänger jag gärna in Stop pretending av Sonya Sones. Jag tror inte att den finns utgiven på svenska och författaren är inget stort namn här i Sverige heller, men det är en bok som jag köpte av en slump när jag var i tonåren och som jag verkligen blev berörd av. Jag köpte boken när jag var i London och tanken var att köpa en ungdomsbok för att öva på att läsa engelska böcker. Först när jag kom hem så insåg jag att jag hade köpt poesi. Det kändes minns sagt som att jag hade tagit mig vatten över huvudet, men vad fel jag hade! Boken handlar om en vad som händer när en storasyster blir psykiskt sjuk. Det passade väldigt bra att boken är skriven i det här formatet för det är väldigt lätt att känna allt som finns mellan raderna i den här fina berättelsen.

Ur Stop pretending av Sonya Sones
Ur Stop pretending av Sonya Sones

Smaka på formen

Poesi är inte bara text – ibland kan formen spela väldigt stor roll. Det kan vara lekfulla indrag, som ger texten lite extra liv, eller illustrationer som sätter stämningen. Eller så är det effektiva överstrykningar, som i Athena Farrokhzads Vitsvit. Diktsamlingen kretsar kring migration och allt som måste överges av den som flyr. Hela dikten består av citat från familjemedlemmar till berättarjaget och texten, som spränger fram genom de mörka maskningarna förstärker känslan av att överhöra något privat. Jag tycker helt klart att en genomtänkt formgivning kan förhöja poesi och göra den mer tillgänglig.

Ur Vitsvit av Athena Farrokhzad
Ur Vitsvit av Athena Farrokhzad

Ut i naturen

Poesi som ”utspelar sig” i naturen är tacksamt. Vare sig vi är friluftsmänniskor eller ej så tror jag att de flesta på ett eller annat sätt kan relatera till naturen. Naturen är som en kraft vi alla kan gå tillbaka till och det gör också att poesin om naturen blir mer tillgänglig och att kraften i den kommer fram.

Helt nyligen läste jag Eva-Stina Byggmästars Naturbarn, som verkligen fick mig att längta ut i naturen. Sedan har vi naturligtvis vår stolthet, nobelpristagaren Tomas Tranströmer, vars dikter ofta ligger när naturen och landskapet. Flera av hans diktsamlingar innehåller dessutom prosadikter, där poesin närmar sig prosan, vilket också kan göra texterna mer lättillgängliga (läs t.ex. Sanningsbarriären eller Det vilda torget).

Ur 17 dikter av Tomas Tranströmer
Ur 17 dikter av Tomas Tranströmer

Läs en antologi

Antologier är ett bekvämt sätt att konsumera poesi. Någon annan har förhoppningsvis gjort ett intressant och bra urval och det är bara att läsa & njuta. Många med mig läste säkert Kärlek och uppror i tonåren – en klassisk samling med hundratals dikter om kärlek. Fint! Det borde ges ut fler antologier på olika teman. Har du något tips så tar jag tacksamt emot faktiskt! 🙂

Kärlek och uppror en antologi sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén
Kärlek och uppror en antologi sammanställd av Siv Widerberg och Anna Artén

Läs med öronen och plocka upp rytmen

I poesi finns det ofta en rytm eller ”melodi” som är en del av berättelsen. Jag tycker själv att det kan vara förvirrande med poesi eftersom det liksom inte är meningen att man ska plöja igenom dikter som vilken text som helst. Läsningen behöver inte bara ske med eftertanke utan det förhöjer också om man lägger betoningen på ”rätt” ställen. Just därför passar poesi alldeles särskilt bra i ljudboksformat! Då kan man bara svepas med och låta uppläsaren göra jobbet. Jag brukar lyssna på Dagens dikt i P1 (finns som podd!) och allra helst med Stina Ekblad som uppläsare. Dikter jag aldrig hade ”förstått” själv har jag njutit av i uppläsning.


Kommentarer

27 svar till ”Nybörjarpoesi: bra dikter att börja med för den som vill läsa mer poesi”

 1. Profilbild för Abdu

  Din mamma

  1. …läser också poesi!

 2. Profilbild för
  Anonym

  He hej morgon jag är på Sverige

 3. jag gillade Athena Farrokhzad

  1. Jag med! 🙂 En mycket bra poet!

 4. […] Nybörjarpoesi: bra dikter att börja med för den som vill läsa mer poesi […]

 5. […] jag har skrivit i mitt inlägg om nybörjarpoesi är det tacksamt med antologier. Som läsare blir man serverad ett smörgåsbord att plocka från […]

 6. […] Nybörjarpoesi: bra dikter att börja med för den som vill läsa mer poesi. […]

 7. […] verkligen fler antologier, även riktade till oss vuxna. Poesi kan kännas “svårt” (jag har skrivit ett helt inlägg om det en gång), men en antologi kan verkligen ge en lyxig introduktion och sänka tröskeln för att […]

 8. […] topplistan en bit för att hitta ett inlägg från årets… På plats 13 hittas i alla fall Nybörjarpoesi: bra dikter att börja med för den som vill läsa mer poesi. Det gör mig glad! Jag börjar bli allt mer förtjust i poesi och det känns kul om jag kan […]

 9. Profilbild för Helen Östberg
  Helen Östberg

  Fint att du skriver om poesi!!??? Märta Tikkanen, Bodil Malmsten, Karin Boye, Harriet Löfvenhjelm o många fler har jag som favoriter.
  Vill också tipsa om en liten udda poesibok Fragment av Kristina H, utgiven 2012.
  https://www.adlibris.com/se/bok/fragment-dikter-9789174633375
  ?
  Ps hittade dig på twitter ??

  1. Kul att du gillade inlägget! Och roligt att du hittade mig via Twitter. 🙂
   Jag har varken läst Löfvenhjelm eller Kristina H, så nu fick jag några bra tips! Jag borde också läsa mer Boye känner jag.. 🙂

   1. Profilbild för Helén
    Helén

    Hej Linnea! Hittade dig igen och blir glad. Visste inte att du hade svarat.
    Ja, roligt att du finns på Twitter.
    Karin Boye tröttnar jag aldrig på ?

    1. Boye är odödlig. 🙂 Har du läst biografin som kom förra året? Den nya dagen gryr. Den har fått fin kritik har jag sett!

 10. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Fina tips. Jag har varit väldigt dålig på att läsa poesi. Men nu blev jag lockad att prova igen.

  1. Vad roligt! Du borde börja med Märta Tikkanen! Jag tyckte Århundradets kärlekssaga var fantastisk!

 11. Vilka fina tips! Jag skulle vilja lägga till Rupi Kaur. Av många avfärdad som banal, men jag gillade hennes Milk and honey. Har flera elever som gillar! Mitt första möte med lyriken var en samling Ferlin-dikter.

  1. Tack. 🙂 Jag har också hört lite blandat om Mjölk och honung.. Men jag tror helt klart att den är något för mig, så den vill jag såklart läsa. 🙂

  2. Profilbild för Helén
   Helén

   Tycker mycket om Rupi Kaur ?

   1. Bra tips! 🙂 Har hört från många att hennes poesi ska vara lättillgänglig och bra. Vill verkligen läsa! 🙂

   2. Profilbild för
    Anonym

    F.C.

  3. Profilbild för Helén
   Helén

   Rupi Kaur tycker jag mycket om

   1. Profilbild för Helén
    Helén

    Ser jag redan hade skrivit att jag gillar Pupi Kaur

    1. Det skadar inte att fortsätta tips om bra poesi. 😀

     1. Profilbild för
      Anonym

      Jag är bäst

  4. Profilbild för Göran Selin
   Göran Selin

   if you are not enough for yourself
   you will never be enough
   for someone else
   © Rupies Kaur
   (om du inte är belåten med dig själv
   kommer du aldrig att tillfredsställa
   någon annan)

   1. Hon är bra, Rupi Kaur. 🙂 Har läst Mjölk och honung nu.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.