Grönt är absolut inte en smidig lite bok, utan ett rejält verk, som det absolut inte skulle gå att ligga och läsa någon längre stund. Det är fantastiskt! Författarna, som till vardags jobbar med grönsaker hos en grossist eller arbetar som kock och matkommunikatör, har här knåpat ihop 400 sidor med fakta och tillsammans med ett gäng kockar publicerat en stor samling recept, som inte nödvändigtvis är vegetariska, men som alla tar grönsaker på stor allvar.

Här ryms inte bara isbergssallad och tomat, om man säger så, utan en mängd olika grönsaker och grönsakssorter presenteras med fakta om ursprung, tillgänglighet, säsong, smak och bilder. En del grönsaker är exotiska och går möjligen att hitta på en finare restaurang, medan annat är sådant som kan hittas i vanliga mataffärer. Det är en mycket ambitiös sammanställning.

Jag tycker jättemycket om den här boken. I skuggan av alla trendkokböcker som kretsar kring kött och korvstoppning känns det oerhört fräscht och trevligt med en rejäl bok om grönsaker. Det är en mycket inspirerande bok och matbilderna är väldigt snygga. Min enda lilla invändning är texterna, som borde ha korrekturlästs en extra vända, men strunt i det! Jag gillar den här kokboken.

Boken finns bland annat hos Bokus och Adlibris.


Kommentarer

6 svar till ”Grönt: Välja, hantera, tillaga”

  1. […] är förresten redan nu aktuell med en kokbok: Frukt och grönt. Jag har redan en rejäl bok om Grönt. Men visst är Külhorns bok lockande. Framsidan är verkligen […]

  2. […] kokbok och jag är förtjust. Mycket snygg! Jag brukar inte skriva om kokböcker, undantaget Grönt, faktiskt, för den är till största delen en faktabok, men nu tänkte jag ge mig på att skriva […]

  3. Har du något favoritrecept? Blev det gott? Tips på goda grönsakiga maträtter är aldrig fel 🙂

    1. Jag har faktiskt inte lagat något ur den ännu. Liksom de flesta andra läser jag kokböcker. Jag lagar inte mat! 😉 Men visst finns det många goda vegetariska recept. Något som är väldigt gott och enkelt är att blötlägga röda linser ca en timme, pressa ur vatten och sedan mixa linserna med lök, chili och kryddor man gillar. Rulla till bollar och fritera/stek. 🙂

      1. Hhe, det brukar vara så 🙂 Har också många fina kokböcker utan en enda fläck i sig! Linsbollar alltså – värt att prova!

        1. Ja, prova det! 🙂 De flesta av mina kokböcker är helt felfria. Vår kokbok och min gamla hemkunskapsbok är dock i ganska risigt skick, särskilt hemkunskapsboken.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.