Stark, glad, gravid av Maria Wigbrant

Stark, glad, gravid: Träning för dig som väntar barn

Stark, glad, gravid av Maria Wigbrant är en lättillgänglig och informationsrik bok om träning och hälsa under graviditeten. Betyg: 4+ pilatesbollar av 5.

Stark, glad, gravid av Maria Wigbrant är en träningsbok för gravida. Den går enkelt och pedagogiskt igenom vad som händer i kroppen, graviditetens olika skeden, vanliga besvär och hur och varför man bör träna under graviditeten. Här finns också tips på övningar och hela träningsprogram som passar bra i början, mitten och slutet av graviditeten.

Jag är gravid och vi väntar vårt första barn i slutet av maj. Att bli gravid är såklart en stor omställning för de flesta och även för mig har det varit ganska omtumlande, inte minst för att jag inte riktigt har vetat vad som väntar. Ett tidigt orosmoln var träningen, som är en stor del av mitt liv. Jag sysslar med både dans och löpning och har dessutom en hyfsat aktiv vardag med mycket vardagsmotion, som jag tycker att jag mår bra av och inte vill vara utan. Tidigt i graviditeten snurrade många tankar kring just träningen, samtidigt som jag inte blev så mycket klokare av vare sig barnmorskan eller 1177. Alla trycker på att man bör träna som gravid, helst 30 minuter per dag. Exakt vad och hur man bör träna är dock lite mer luddigt. I princip verkar man kunna köra på som vanligt ”så länge det känns bra”, men vad innebär det? Jag har aldrig varit särskilt bra på att känna efter. Börjar man googla får man plötsligt alla möjliga och omöjliga råd om vad man ska och vad man absolut inte ska göra som gravid.

Jag gick alltså tidigt i höstas och lånade den här boken på biblioteket. Stark, glad, gravid är skriven av Maria Wigbrant, som är barnmorska och träningsinstruktör. Både hon och bokens andra medarbetare känns trygga och kunniga och boken är också faktagranskad av en docent och överläkare i obstetrik och gynekologi. Att boken har kommit i tre upplagor genom åren talar också för att den har något.

Jag tycker att Stark, glad, gravid på ett bra sätt ger en klarare bild av hur man bör träna och varför när man är gravid. Här finns inte bara tips och råd kring lämpliga övningar och träningsupplägg, här finns också handfasta råd vad man faktiskt inte bör träna. En del träning att undvika finns såklart även på 1177 och andra ställen. Det är till exempel lätt att förstå att dykning inte är någon bra idé eller att situps med delade magmuskler är helt orimligt. I den här boken finns även mer specifika råd, t.ex. vilka gruppträningspass och andra populära träningsformer som kan vara mer eller mindre lämpliga. Löpning? Japp, fram till den sista trimestern, då det blir tuff belastning på bäckenbotten. Cykla? Japp, men kanske inte mountainbike. Dans? Japp.

Det var mycket bra för mig att läsa den här boken tidigt i graviditeten. Jag kände mig både klokare och lugnare och tyckte att jag fick många handfasta råd. Boken är verkligen fylld med bra information om vad som händer i kroppen under en graviditet och hur det kan påverka träningen. Här finns dessutom en hel del tips på hur man kan lindra vanliga graviditetsbesvär och tips på lämplig kost. Ett kapitel handlar också om avslappning och förlossningsförberedelse.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken till andra träningsintresserade gravida. Det är många som tränar, så det är egentligen konstigt att det inte finns fler böcker kring ämnet. Det finns några olika titlar i genren, men faktiskt inte så många som man kunde tro. Just den här boken kom ut 2014, men verkar fortfarande vara populär. Det märker man inte minst när man kollar vad den kostar att köpa. Cirka 300 kr får man ge för den på antikvariat.

Jag skrev ett utkast till det här inlägget när boken var utläst för några månader sedan, men det kändes för tidigt att posta det, så jag har dammat av inlägget nu. Nu är jag mer än halvvägs i graviditeten och känner mig väldigt avslappnad kring träningen. Jag drabbades nämligen tidigt av bäckensmärta (foglossning) och blev bedrövad. Där någonstans började jag också, för kanske första gången i mitt liv, lyssna på min kropp. Träningen är ingenting jag kan ta för givet längre och jag kan helt enkelt inte bekymra mig om det. Det är ändå ingenting jag kan kontrollera. Jag är i alla fall glad varje gång jag lyckas köra ett pass och än så länge har jag lyckats få till fem pass i veckan vilket jag är mycket tacksam över. Jag är till och med jätteglad varje gång jag är ute och joggar, trots att jag aldrig har varit långsammare i hela mitt liv. Jag är bara så otroligt tacksam över att jag ens kan jogga! Bäckensmärta är ingenting som brukar ”gå över” förrän efter förlossningen, men för mig har problemet faktiskt blivit helt otroligt mycket bättre genom en del ändrade vanor, vilket alltså gör att jag kan jogga några gånger i veckan utan problem. Jag är så glad för det! När jag var i vecka 12 hade jag vid ett tillfälle så ont att jag blev stående i hallen, gråtandes, med ytterkläderna på utan att kunna röra mig för att det gjorde så ont. Då hade jag varit på en promenad. Men det kan alltså vända. Jag kan inte utesluta att styrketräningsprogrammen i den här boken har gjort sitt till för att stabilisera upp kroppen och minska problemen med bäckenet. Det är såklart väldigt anekdotiskt att utgå från sin egen upplevelse av något, men jag skulle ändå vilja tipsa om att försöka träna styrka om du är gravid och har möjlighet att göra det. Det kan göra skillnad! För mig känns det som en viktig pusselbit i alla fall.

Den kompletta hälsoboken för dig som väntar barn, nu i tredje, utökade upplagan! Läs om träning, hälsa, mat och avslappning under nio viktiga månader.

Träning kan ge en friskare graviditet, en smidigare förlossning och lättare återanpassning efter graviditeten. Boken innehåller tre träningsprogram för graviditetens olika faser och ett kom-igång-program för tiden efter förlossningen.

Dessutom hittar du ett särskilt kapitel om mat för dig som är gravid av dietisten Lotta Brinck medan ProfylaxGruppens Anna Frisk har bidragit med tips kring avslappning och förlossningsförberedelser.

Bokens författare Maria Wigbrant är legitimerad barnmorska och träningsinstruktör. Hon utbildar också både träningsinstruktörer (via SAFE) och barnmorskor om träning och graviditet. Boken har faktagranskats av Pelle Lindqvist, docent och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Förlagets beskrivning

Medförfattare: Lotta Brinck och Anna Frisk.
Textbearbetning: Boel Stier.
Faktagranskning: Pelle Lindqvist.
Fotograf: Mikael Gustavsen och Nisse Peterson.
Illustartör: Linus Johanson.
Utgivningsår: 2014 (den tredje uppdaterade upplagan, Miro förlag).
Antal sidor: 184.
ISBN: 978-91-871810-8-5.

Maria Wigbrant

Maria Wigbrant (född 1964) är en svensk barnmorska och träningsinstruktör. Maria Wigbrant har en hemsida.

Bokrecension
Datum
Bok
Stark, glad, gravid
Betyg
51star1star1star1star1star
Format
Bok

Kommentarer

2 svar till ”Stark, glad, gravid: Träning för dig som väntar barn”

  1. Åh, grattis till graviditeten! Jag håller tummarna för att du ska må bra så länge som möjligt. Det är ju väldigt individuellt hur det blir. Jag minns mest att man skulle vara väldigt noga med sina skor eftersom fötterna lätt kan ”plattas ut” om man inte är försiktig. Men min son föddes 2006 så det var några år sen :-).

    1. Åh, tack och tack! 🙂 Det verkar vara lotteri hur man mår och varje graviditet verkar vara något helt nytt… Det är bara att hoppas på det bästa. 🙂 Det där om fötterna har jag inte hört, men bekväma skor känns helt klart prioriterat just nu – av många anledningar. En av mina danslärare fick förresten större fötter under graviditeten och växte ur sina skor. Fötterna återgick visst aldrig till det de var innan! 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.