Byggnadsvård av Erika Åberg

Byggnadsvård: Hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem av Erika Åberg

Byggnadsvård av Erika Åberg är en inspirerande bok om hållbar restaurering.

Byggnadsvård av Erika Åberg är en inspirerande bok om hållbar restaurering. Boken är rik på exempel från Åbergs egen renovering av sin gård från 1911, men är en lika intressant läsning för den som bor i betydligt nyare bostäder än så. Vem som helst som någon gång har funderat på att restaurera, renovera eller rusta ett hem kan ha god nytta av den här boken. Skillnaden mellan restaurera, renovera och rusta hade jag över huvud taget aldrig tänkt på tidigare, men Åberg ger en pedagogisk förklaring. Över huvud taget är boken lättläst och enkel att ta till sig. Det är sparsamt med långa instruktioner och detaljerade beskrivningar av olika tekniska lösningar. Visst finns det avsnitt med instruktioner för hur man t.ex. gör ett skurgolv och fakta om olika plåttak, men mestadels är boken mer generell.

I kapitel som ”Skaffa självkännedom”, ”Planera långsiktigt” och ”Konsten att avsluta” guidar Åberg genom restaureringsprojekts alla faser. Det är sympatiskt, klokt och inspirerande. Framför allt vill jag trycka på det inspirerande. Det är härligt att få följa Åberg under köksrenoveringen, där hon och maken siktade in sig på att bevara tidsmixen, och badrumsrenoveringen och den större ombyggnationen av övervåningen, som faktiskt ledde till oönskade överraskningar, men som i slutändan blev väldigt bra ändå. För så är det ju: få projekt går spikrakt från punkt A till punkt B. Åbergs egna projekt känns som bra exempel på hur en restaurering eller renovering kan gå till. De är ärliga berättelser om när det kan gå fel och när man kanske upptäcker att husen är i sämre skick än man först trodde – sådant man måste vara beredd på, antar jag. I den här boken blir det hur som helst väldigt fint i slutändan, precis som man kan vänta sig av en byggnadsantikvarie. I vackert foto får läsaren titta in i Åbergs hus. Renoveringen tog i hennes fall över tio år och inkluderade även sådant som de helt enkelt lät bli att renovera (det är också ett kapitel i boken), men bra blev det. Hållbart blev det också – från återbruk och medvetna materialval och tekniker till en hållbarhet i planeringen, med generösa tidsramar och med insikten om hur viktigt det är att våga ta hjälp för att komma i mål.

Jag står inte inför någon stor renovering, men vi har nyligen köpt ett radhus från 1963 och även om jag inte precis kommer att återinstallera en kakelugn (ett av avsnitten i boken) har jag läst boken med stor behållning. Och jag ser nu på vårt originalkök (med vissa smådeppiga ändringar som gjorts på 80-talet…) med nya ögon. Vi lär inte riva ut det i första taget, nej.

Byggnadsvård

Byggnadsvård av Erika Åberg
Byggnadsvård av Erika Åberg

Förlag: Norstedts (2021).
ISBN: 978-91-1-309629-2.

Erika Åberg

Erika Åberg (född 1977) är en svensk byggnadsantikvarie. Hon kan bland annat ses i SVT-programmet Det sitter i väggarna.

Bokrecension
Datum
Bok
Byggnadsvård av Erika Åberg
Betyg
51star1star1star1star1star
Format
Bok

Kommentarer

2 svar till ”Byggnadsvård: Hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem av Erika Åberg”

  1. Jag älskar samklang, och här blev det mycket av det! Mitt barns mor är hängiven byggnadsantikvarie, ett av min kärestas favoritprogram är Det sitter i väggarna och jag följer Erika på Instagram.
    Riktigt kul att ert 60 – talskök kom i ny dager!

    1. Men vad kul! Spännande yrke! Det sitter i väggarna är verkligen jättemysigt. Känns bra att det är en ny säsong igång nu. De var ju på väg att lägga ned(!).

      60-talskök är inte så dumt. Jag hade ett sådant i den etta jag bodde i som student och det var kanonbra. Höga skåp och låg diskbänk (passar mig som är 157 cm lång…). Köket i vårt nya radhus bli nog också bra. Det är bara synd att man har bytt ut kaklet och satt upp en tapet som inte alls går ihop med resten av köket. Men, men. Tidsmix är också bra, har jag lärt mig nu! 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.