Nej och åter nej av Nina Lykke

Nej och åter nej av Nina Lykke

Nej och åter nej av Nina Lykke är en relationsroman där en otrohetsaffär leder till slutet för ett långt äktenskap.

Nej och åter nej av Nina Lykke är en relationsroman där läsaren får följa Ingrid och Jan när deras 25-åriga äktenskap går i kras. Ingrid går omkring hemma och jäser av bitterhet, inte minst över de vuxna sönerna som fortfarande bor hemma. De kan handla med aktier, men inte tvätta sina egna kalsonger. Författaren beskriver träffande och tragikomiskt den så vanliga situationen med vuxna barn som är för bekväma för att flytta hemifrån. Vänskapsrelationerna skaver – Ingrid och Jan umgås med ett par som enbart tycks bjuda in dem för att få en paus i deras bråk med varandra. Det egna äktenskapet har stelnat och bjuder inte på några överraskningar.

Jan, å sin sida, har kommit upp sig på jobbet och samtidigt inlett en relation med en betydligt yngre kollega. Kollegan är inte mycket äldre än sönerna och hon kommer in i Jans liv med en energi som han inte har upplevt på mycket länge. Att avstå älskarinnan känns omöjligt, men att lämna det välbekanta och bekväma livet med Ingrid är också omöjligt. Den stackars kollegan blir ”den andra kvinnan” och relationen med Jan böljar fram och tillbaka, hålls vid liv genom Jans ideliga försäkringar om att han ska separera från Ingrid.

Nej och åter nej är en bok utan sympatiska karaktärer. Jag irriterar mig kraftigt på alla. Det är ingen kritik faktiskt. Faktum är att det krävs sin författare för att väcka känslor – om det så råkar vara irritation. Jag tycker att Nina Lykke lyckas väldigt väl i att beskriva hur alla sitter fast i dåliga relationer och energislukande omständigheter som de har svårt att ta sig ur. I slutändan är det en av huvudpersonerna som på ett överraskande (och kanske lite överdrivet) sätt gör en förändring och framstår som en vinnare i den här soppan. Uppfriskande!

Läs gärna den här boken! Gillade du Den andra kvinnan, Utan personligt ansvar, Just nu är jag här och Vinterkriget kommer du säkert också gilla Nej och åter nej, som är i lite samma stil och berör liknande ämnen.

Nej och åter nej

Nej och åter nej av Nina Lykke

Norsk titel: Nei og atter nei.
Översättare: Lotta Eklund.
Förlag: Wahlström & Widstand (2018).
ISBN: 9789146234845, 9789146234852.

Nina Lykke

Nina Lykke (född 1965) är en norsk författare.

Bokrecension
Datum
Bok
Nej och åter nej av Nina Lykke
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
E-bok

Kommentarer

2 svar till ”Nej och åter nej av Nina Lykke”

  1. gillade inte, elak ton i boken.

    1. Kan förstå vad du menar. Jag irriterade mig verkligen på alla i boken. Osympatiska personer!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.