Köper du böcker?

Det går tydligen inte så bra för bokhandeln i landet. Ämnet har diskuterats i både diverse morgontidningar och på bloggar, t.ex. hos Enligt O och ämnet är intressant! Jag skulle kunna förstå att försäljningen minskar om det enbart gällde de specialiserade bokhandlarna, men det förvånar mig att försäljningen av böcker generellt går så knackigt när det finns böcker i varenda matbutik och kiosk och den som gillar e-böcker har tusentals titlar bara ett klick bort. Försäljningen av just e-böcker (och barnböcker)  är det enda som har ökat, i övrigt visar de senaste siffrorna från bokbranschen att 2010 var ett dåligt försäljningsår. Både försäljning av böcker och utgivning har minskat för tredje året i rad.

Och ändå är Sverige ett land där de allra flesta (80 %!) läser minst en bok per år. Det är faktiskt en ganska hög siffra; högst i Europa!

(foto: Junior Gomes/stock.xchng)

Själv bidrar jag inte precis till ökade siffror, då jag helst lånar böcker på bibblan och dessutom får en hel del recensionsexemplar. Jag har ingen plan på att köpa mer böcker framöver, men lite funderar jag såklart på vad den här minskade försäljningen och utgivningen kommer att leda till på sikt. Kommer det bara ges ut Stieg Larsson-deckare, självhjälpsböcker, kokböcker och några kioskvältare framöver? Kommer förlagen våga satsa på mer okända kort eller kommer utgivningen allt mer begränsas till några få, välkända författare? Vad tänker du kring det här? Och köper du böcker?

Jag köper nog ca 6 pocketböcker per år och kanske 1-2 kokböcker/fackböcker per år.


Kommentarer

8 svar till ”Köper du böcker?”

 1. Själv köper jag alldeles för mycket böcker, uppemot ett hundratal om året … eftersom det mesta jag läser inte finns att få tillgång till vid några bibliotek här i trakten / landet. Suck, men jag stödjer i alla fall bokbranschen och det är ju något positivt.

 2. Jag köper en hel del böcker! Är också förvånad över att bokförsäljningen sjunkit.

 3. Jag trodde alla bokbloggare inte bara var storkonsumenter utan även storköpare. Där ser man. Själv köper jag en del (förutom det senaste året då jag haft föräldrapenning och dragit ner lite) och jag älskar det! Och det jag läst och inte gillat skänker jag vidare. Är också lite förundrad över minskad försäljning, trodde iPad och mobiler skulle dra upp e-böckerna åtminstone.

  1. Jag är nog inte representativ för bokbloggare i allmänhet.. Faktiskt så läser jag inte ens hälften så mycket som andra bloggare.. Hehe.

   E-boksförsäljningen har faktiskt ökat! 🙂 Men e-bokförsäljningen är så liten att det i sammanhanget inte spelar så stor roll för bokförsäljningen i stort. Jag har faktiskt själv köpt en e-bokläsare helt nyligt och med den tror jag att mina 6 pocket per år är något jag kommer att spara in på. Hehe. Mitt motiv för att köpa pocket har tidigare varit att de är praktiska när man är ute och reser och att man inte nödvändigtvis behöver släpa med sig dem hem när man åker hem igen. Nu rymmer jag all semesterläsning i e-bokläsaren. 🙂

   Men jag förstår absolut att man vill äga böcker. Jag har ju själv varit lite av en samlare (när jag var yngre). Det är ju onekligen trevligt att ha böcker hemma! 🙂

 4. Profilbild för felicia
  felicia

  Köper allt mindre böcker. När jag var mindre var jag med i bokklubbar och köpte nya böcker varje månad, men nu känns det bara onödigt då jag inte heller läser om böcker speciellt ofta. Tyvärr känns det som en onödig utgift – och något som tar onödig plats – att köpa böcker. Biblioteket är så behändigt och smart, så jag lånar mest.

  1. Det är samma för mig! När jag var liten var jag mer av en samlare. Jag ville ha alla Stallkompisarböcker och samlade på Kittyböcker, jag var med i flera bokklubbar, prenumerade på En bok för allas böcker och när det var bokrea köpte jag upp hela månadspengen. En del av anledningen till att jag shoppade så förhållandevis mycket var nog att mitt bibliotek på min hemort är litet och inte har ett superstort utbud av böcker.

   Nu för tiden är mitt intresse för att köpa böcker väldigt lågt. Jag bor 10 min promenad från ett universitetsbibliotek som tar emot ”allt” som ges ut och där man kan låna och låna om böckerna hur mycket som helst (tills någon annan köar dem!). Det är så enkelt och praktiskt att låna. Jag har också klarat av några flyttar och insett att böcker är bland det drygaste man kan ha i ett flyttlass..

 5. Åh, vad svårt! Jag jobbar på bibliotek och lånar såklart mest. Läser 1-2 böcker i veckan men läser sällan samma flera gånger så det känns onödigt att köpa, men jag vill ju att det ska fortsätta säljas!

  1. Ja, är du bibliotekarie så förstår jag verkligen att det ligger nära till hands att låna! Jag tycker också om att låna. Förutom att jag sällan läser om böcker så känns det också skönt att faktiskt kunna lämna tillbaka boken när man är färdig med den. Jag lever compact living och jag har helt enkelt inte plats för en massa böcker!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.