Det går tydligen inte så bra för bokhandeln i landet. Ämnet har diskuterats i både diverse morgontidningar och på bloggar, t.ex. hos Enligt O och ämnet är intressant! Jag skulle kunna förstå att försäljningen minskar om det enbart gällde de specialiserade bokhandlarna, men det förvånar mig att försäljningen av böcker generellt går så knackigt när det finns böcker i varenda matbutik och kiosk och den som gillar e-böcker har tusentals titlar bara ett klick bort. Försäljningen av just e-böcker (och barnböcker) är det enda som har ökat, i övrigt visar de senaste siffrorna från bokbranschen att 2010 var ett dåligt försäljningsår. Både försäljning av böcker och utgivning har minskat för tredje året i rad.
Och ändå är Sverige ett land där de allra flesta (80 %!) läser minst en bok per år. Det är faktiskt en ganska hög siffra; högst i Europa!
(foto: Junior Gomes/stock.xchng)
Själv bidrar jag inte precis till ökade siffror, då jag helst lånar böcker på bibblan och dessutom får en hel del recensionsexemplar. Jag har ingen plan på att köpa mer böcker framöver, men lite funderar jag såklart på vad den här minskade försäljningen och utgivningen kommer att leda till på sikt. Kommer det bara ges ut Stieg Larsson-deckare, självhjälpsböcker, kokböcker och några kioskvältare framöver? Kommer förlagen våga satsa på mer okända kort eller kommer utgivningen allt mer begränsas till några få, välkända författare? Vad tänker du kring det här? Och köper du böcker?
Jag köper nog ca 6 pocketböcker per år och kanske 1-2 kokböcker/fackböcker per år.
Kommentera & diskutera gärna!