Vargar - Nanna JohanssonAlmedalsveckan är igång och novellens huvudperson, Anja, är på plats.

Anja är sugen på en debatt, att krossa någon. Och det kommer faktiskt en öppning. En politikerkollega har blivit magsjuk och Anja får hoppa in i en debatt. Ämnet är vargar. Anja tänker:

”Vargar? Jag önskar att han hade sagt något annat. Jag är nästan löjligt ointresserad av djur. Som stadsbarn var mitt enda möte med naturen några långtråkiga besök på Skansen. Jag har inte en enda åsikt i vargfrågan, förutom att den borde ta mindre plats i politiken.”

Det blir inte så bra.

Vargar är en sjukt rolig och vass novell. Jag gillar Johanssons humor och tycker att hon verkligen är på pricken när hon beskriver Anja och hennes attityd. Man ser henne verkligen framför sig och kan riktigt höra henne och föreställa sig de andra politikerna och det skådespel de kör på Almedalsveckan. Att ta båten istället för flyget har ingenting med verklig övertygelse att göra, utan är bara ett ytligt val som syftar till att ge en air av miljötänk. En debatt handlar inte om att föra fram en åsikt, utan om att förlöjliga en motståndare. Mycket känner man verkligen igen från hur valdebatterna har gått till nu under ”supervalåret”.

Kan verkligen rekommendera Vargar! En del kanske enbart känner till Nanna Johanssons serier, men hon är minst lika bra som novellförfattare. Och det säger inte lite, för hon är en av de mest intressanta och ständigt aktuella serietecknarna i Sverige.

Du kan hitta novellen hos t.ex. Adlibris eller Bokus.


Kommentarer

2 svar till ”Vargar”

  1. Jag har inte läst in mig ordentligt på seriefronten men har i alla fall tagit del av vissa sereiestrippar hon gjort. Däremot har jag läst två av hennes noveller (bl.a. den här). Och jag borde kika in samtliga, känner jag!

    1. Jag tror bara hon har skrivit tre noveller hittills, så du har ju betat av de flesta verkar det som! 🙂 Tycker verkligen hennes serier är läsvärda. Jag har Hur man botar en feminist oläst här hemma. Längtar efter att sätta tänderna i den. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.