Hur läser du?

Jag läste en artikel i DN om hur Amazon och andra registrerar läsvanor. Den typen av registreringar blir ju möjlig när läsare är uppkopplade när de konsumerar böcker, t.ex. om man läser böcker i Amazons e-bokläsare eller via appar. Jag vet inte om jag har något speciellt att säga om det här. Någonstans så känns det galet med all registrering som sker av sådant man delar med sig av på nätet på olika sätt, men samtidigt är det väldigt abstrakt vad det egentligen kan leda till… Jag VET ju att Facebook, Instagram, Twitter o.s.v. använder min info. Det är priset jag betalar för att kunna använda de här tjänsterna utan att betala i rena pengar. Samtidigt delar jag bara med mig av meningslösheter, som jag inte är speciellt mån om att hålla privat.

Nåväl. Det som slår mig mest är att det finns väldigt mycket man kan registrera kring läsning. Lästakt, vilka böcker som blir lästa, vilka som inte blir lästa, vid vilka tider man läser, anteckningar, understrykningar. Det påminner mig om att jag borde lära mig att anteckna och stryka under. Det gäller framför allt bokcirkelböcker. Jag brukar försöka påbörja bokcirkelböcker så fort som möjligt när vi har bestämt oss för att ny bok, men det brukar också leda till att jag har läst ut boken flera veckor innan vi träffas och pratar om den. I värsta fall har jag glömt allt utom vaga känslor. Rätt så ofta, och det gäller både bokcirkelböcker och andra böcker, har jag ingenting konkret med mig över huvud taget, utan kan bara dra mig till minnes om det pirrade till i magen för att språket kändes fint eller om det var något som fick mig att skratta…

Jag borde anteckna mer.

Kan dock inte anteckna när jag läser e-böcker, för jag läser i allmänhet på min lilla läsplatta, som är så omodern att den inte går att koppla upp mot nätet. 😉 Sedan läser jag i och för sig på mobilen och lyssnar på ljudböcker på mobilen och min surfplatta, men det där med att anteckna har jag som sagt aldrig förstått mig på, varken när det gäller e-böcker eller pappersböcker…

Hur gör du? Gör du hundöron, stryker under, antecknar i en anteckningsbok?

Man kanske skulle göra lite mer som Bodil Malmsten:

Ur Så gör jag

(Ur Så gör jag).


Kommentarer

5 svar till ”Hur läser du?”

 1. Bodil Malmsten är bra, jag gör små anteckningar i slutet av boken, skriver upp sidonummer och sånt.

  1. (aldrig någonsin hundöron, har alltid blyertspenna i närheten)

   1. Smart att anteckna med blyerts i slutet! Det är ju verkligen diskret jämfört med att gå loss med överstrykningspenna, hundöron eller bläckpenna.. Och så slipper man en separat anteckningsbok. Kommer nog inspireras av dig och testa detta!

 2. Jag antecknar aldrig i böcker och det är för att jag inte finner någon anledning att göra det. Om det är något särskilt jag vill komma ihåg av någon anledning, typ citat, bra beskrivning etc så viker jag ett hundöra uppe på sidan (hundöra i nederkant = bokmärke). Det är dock i princip bara om det är en bok jag läser i annat syfte än ren avkoppling som jag viker dessa hundöron på sidans överkant.

  Registeringarna – egentligen tycker jag att det är obehagligt och jag tror att det kommer att drabba oss på något sätt förr eller senare, men jag väljer bort min oro för att kunna delta i ”det moderna livet”.

  1. Jag brukar inte heller tycka att jag har någon anledning att anteckna när jag nöjesläser. Det är väl mest när jag ska bokcirkla som jag känner att jag borde ha läst mer noggrant och lagt fler konkreta saker på minnet. Jag måste typ be mina bokcirkelvänner återberätta hela boken innan jag kan säga något. 😉 Jag tror jag skulle tycka att det vore givande om jag var lite mer påläst och sedan gick och bokcirklade. 🙂

   Jag tycker också att registreringarna är obehagliga. Egentligen. Det är bara det att det känns så abstrakt, just nu. Jag vet ju att sökningar och reklam m.m. är riktat, men vad mer? Den dagen det händer något sjukt med allt registrerat data så kommer jag bli rädd på riktigt och då är det för sent. 😮 Just nu tar jag det med ro. Jag gillar sociala medier, jag har ingen lust att betala för det i pengar.. Och då blir det såhär tokigt. 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.