Tillbaka till henne

Tillbaka till henne - Sara Lövestam

Ett par skor från det förra sekelskiftet, ett par minst lika gamla glasögon, en antik brosch och en gammal skollinjal – fyra föremål som till synes inte har någonting gemensamt hamnar plötsligt hos Hanna. Hanna vantrivs något oerhört med sitt jobb som arbetsförmedlare, bor i en ful lägenhet, har en sambo som hon inte tycks attraheras av det minsta, småäter godis mest hela tiden och har en usel relation till sin mamma. På något sätt är det dock som att de här föremålen väcker upp något inom henne. Hon blir nyfiken på vem som har haft dem i sin ägo tidigare. Med hjälp av en antikhandlare och några vänner som de hittar på vägen så börjar de forska efter glasögonens, och förhoppningsvis de andra föremålens, tidigare ägare. Spåren leder till Signe: en folkskolelärarinna som levde i Tierp vid början av 1900-talet.

Berättelsen om Hanna och hennes lilla detektivarbete bland antikviteter, arkiv och gamla släktfoton varvas så med berättelsen om Signe och hennes liv och kärleksliv. Signe är djupt engagerad i medborgarrättsrörelsen, särskilt i frågan om lika löner för manliga och kvinnliga lärare och alldeles särskilt frågan om kvinnlig rösträtt. En av de kvinnor som strider tillsammans med henne i rösträttsfrågan är Anna. Anna bor i Stockholm och drömmer om att bli journalist. Anna och Signe blir snabbt vänner men inser dock snart att de vill ha något större än enbart vänskap – de är verkligen upp över öronen förälskade i varandra. Annas resor till Tierp blir allt fler och de drömmer och fantiserar om en framtid ihop, trots att det är en tid då det knappast var enkelt att komma ut. Faktiskt så känner inte ens Signe till om det finns fler än hon och Anna som dras till andra kvinnor. Ord som lesbisk eller homosexuell har hon knappast hört någon gång.

Det blir dock inte Anna och Signe. Det blir att Anna gifter sig med Signes bästa vän: Anders. Trots sveket mot Signe fortsätter hon dock att kontakta sin tidigare älskade. Uppvaktning och brev fortsätter att komma medan Signe slits mellan olika känslor.

Det är inte speciellt ofta som jag berörs eller känner att jag kan relatera till kärlekshistorier. Det blir allt för ofta för mycket Hollywood, tycker jag, och jag tycker inte att äkta kärlek har så mycket med romantiserat Hollywoodfluff att göra, faktiskt. Tillbaka till henne är dock inte alls en sådan typ av berättelse. Jag rycktes verkligen med och när bokens Signe blir dumpad så blev jag närmast upprörd och arg på riktigt! Boken är inte inträngande på samma sätt som resonerande böcker i stil med Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. Tillbaka till henne är istället en lättillgänglig och lättläst underhållningsbok, men inte desto mindre bra för det. Jag gillade den här boken, som trots att den är lite för tjock och pladdrig, faktiskt lockar till sträckläsning och är både tankeväckande och upplysande. Det är fint att författaren ger liv till några av de kvinnor, som långt innan begreppet ”feminism” myntades, stred för kvinnans rättigheter. Det här är en läsvärd bok full av intressanta karaktärer och med flera fina och berörande berättelser om relationer och kärlek. Och feminism.

Du kan hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som har skrivit om den är GP, Monicas bokläsardagbok och Bokhyllan.


Kommentarer

8 svar till ”Tillbaka till henne”

  1. […] sig där på ett eller annat sätt. Sedan dess har jag till och med kommit på ytterligare en: Tillbaka till henne utspelar sig faktiskt också i Tierp! I mitt tidigare inlägg diskuterade jag småstaden i […]

  2. […] Linnea om Tillbaka till henne […]

  3. Jag har läst Lövestams andra böcker och tyckt mycket om dem, både som berättelser och språkligt. Just Tillbaka till henne har jag dock undvikit på grund av tegelstensformatet. Nu blev jag ändå lite sugen på att läsa den så den skrivs upp på att läsa-listan (igen)!

    1. Ja, snacka om tegelsten! Jag har dessutom, av någon obegriplig anledning, läst boken på mobilen, vilket alltså innebär att jag mest läser medan jag står i kö någonstans eller så.. Det har tagit åtminstone 2,5 mån att läsa den här! Men det var det värt. 😉

  4. Denna låter helt underbart, blir nästan kär i den redan innan jag läst den.

    1. Kul! Det är verkligen en bra bok. 🙂 Vi bokcirklade Tillbaka till henne igår och alla gillade den! 🙂 Den fick 4 av 5 i medelbetyg. Jag tror det är ett nytt rekord! 😮

  5. Jag älskar den här boken, älskar allt som Sara Lövestam hittills har skrivit. Jag håller inte med dig om att detta är en ”underhållningsbok”. Lättläst ja, Lövestam är jätteduktig på att skriva om stora och känsliga frågor på ett tillgängligt sätt (dessutom är ju hennes språk helt fantastiskt), men Tillbaka till henne lyfter flera viktiga frågor samtidigt som hon, som du säger, ger oss en viktig historielektion – det är inte slump att kvinnors situation i Sverige idag ser ut som den gör, det är många som har behövt kämpa för att vi ska kunna leva som vi gör nu.

    Kram,
    Andrea

    1. Jag tycker egentligen inte att det finns en motsättning mellan ”underhållande” och ”lyfta viktiga frågor”. En lättillgänglig bok behöver ju inte vara tom och innehållslös, såklart. Däremot kan jag emellanåt föredra mer krävande böcker än vad jag upplever att Tillbaka till henne är. Mer avancerat uppbyggda berättelser tycker jag har en förmåga att tränga djupare än såhär.

      Men med det sagt tycker jag fortfarande att det här är en väldigt läsvärd bok och den har mycket att säga om feminism, att vara gay, att förändra sitt liv m.m. Däremot tycker jag att den är väldigt enkel och lättläst. I sin uppbyggnad är den långt, långt från creddiga böcker som t.ex. Egenmäktigt förfarande. Inte för att det är något fel med det, som sagt.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.