Ont blod

Ont blod - Arne Dahl

Jag gör det igen: läser en random deckare och upptäcker att det är en del av en serie och att jag inte har börjat med den första delen. Den här boken är dessutom från -98, så den är inte speciellt ny. Jag hade ingen aning om detta innan jag började lyssna, men när poliserna i huvudrollerna visade sig använda saker i stil med disketter och faxar så blev det rätt uppenbart. Ärligt talat tycker jag att det gav ett kul lager till berättelsen att den utspelar sig på 90-talet. 90-talet bjuder ju på en hel del nostalgi för mig som växte upp just då.

Ont blod är som sagt del två och serien är den om A-gruppen, en grupp som utreder internationella våldsbrott åt Rikskriminalen. När boken tar sin början har gruppen närmast upplösts på grund av brist på fall att ta sig an. Snart ändras dock detta radikalt när de får veta att en amerikansk seriemördare är på väg till Sverige. Seriemördaren, som kallas för Kentuckymördaren, är särskilt känd för att tortera sina offer genom att klippa av stämbanden med ett speciellt tortyrredskap. Nu hamnar det på A-gruppens bord att försöka lösa detta fall, som gäckat FBI i åratal. Och det är bråttom. När som helst kan seriemördaren slå till igen.

Det är en spännande bok och den tar flera skarpa vändningar som vänder några av de mer förutsägbara teorierna upp och ner.  Jag måste ändå säga att jag tycker att det är en rätt ordinär deckare och den har dessutom några osannolika scener som bara är för mycket. Jag tänker särskilt på ett visst litet äventyr som två av poliserna sticker iväg på när de är i New York och jobbar tillsammans med den amerikanska polisen. Alla i den scenen beter sig sjukt oproffsigt. Det blir faktiskt lite löjligt. Flera andra scener, för att inte tala om tortyren, känns också lite på gränsen. Dessutom saknar jag intressanta karaktärer. Jag tror att en del sådana här serier är uppbyggda så att man ska lära känna karaktärerna genom att läsa flera böcker i serien och följa huvudpersonerna över tid. Här blir det ganska ytliga beskrivningar av huvudpersonerna, tycker jag.

Du kan hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som har bloggat om den är PocketBlogg och Snowflakes in rain.


Kommentarer

4 svar till ”Ont blod”

  1. Jag har lite svårt att läsa så gamla deckare, men däremot älskar jag att titta på deckarklassiker som Morse och Frost på tv. Det är verkligen en helt annan värld innan mobiltelefonerna och annan teknik!

    1. Jag brukar också undvika äldre deckare. Det känns som en genre som åldras väldigt snabbt.. När jag läste en gammal Mankell för ett tag sedan så blev jag minst sagt snopen. Den var så långsam, bjöd på så lite överraskningar.

      Och ja, en helt annan värld när modern teknik inte finns på plats! På ett sätt är det lite befriande när saker och ting kan kräva mer än en googling i ens smartphone för att få sin lösning.. :p

  2. Det här är en av de bästa serier jag läst och du har helt rätt, böckerna är uppbyggda så att man lär känna karaktärerna längs vägen.

    1. Okej! 🙂 Jag som inte har tålamod med långa serier..! 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.