Juli 2017 Antal lästa böcker (olika format)

Halvårssummering: vad jag läste första halvan av 2017

Halva året har passerat! Precis som vanligt tänkte jag passa på att blicka tillbaka och summera vad jag har läst den här första halvan av året. Hittills har det blivit 29 böcker i lite olika format.

Antal lästa böcker (olika format) i juli 2017.
Antal lästa böcker (olika format) i juli 2017.

Man kan kanske tro att jag har haft fantastiskt mycket lästid nu i juni, då jag uppenbarligen läste mer än dubbelt så mycket böcker i juni jämfört med mars, men det där beror mest på ketchupeffekten, eller vad man ska säga. I mars och april läste jag t.ex. Middlesex, som är en riktigt tjock bok (över 600 sidor) och då blev det ju inte så mycket utläst just den månaden… Den här första halvan av året har det blivit böcker av blandade storlekar, så att säga. Jag föredrar lite kortare romaner, och det syns kanske i statistiken.

Antal lästa böcker i juli 2017, grupperade efter sidantal.
Antal lästa böcker i juli 2017, grupperade efter sidantal.

Jag brukar alltid ha minst en pappers-, ljud- och e-bok igång samtidigt. Det är smidigt att varva olika format! När det kommer till pappersböcker är jag sällan först på bollen. Jag är ingen storkonsument av just pappersböcker, utan jag brukar välja att t.ex. låna på biblioteket och då blir det sällan att jag läser det allra, allra senaste. Däremot brukar jag läsa och lyssna på hyfsat aktuella böcker i mobilen! Det är ju smidigt om man, som jag, lyssnar med en av alla de appar som finns för ändamålet. Så jag har faktiskt läst en hel del som kommit ut nu under 2017! Fast jag har såklart läst ännu mer som kommit ut för några år sedan…

Utgivningsår för böcker lästa hittills under 2017.
Utgivningsår för böcker lästa hittills under 2017.

Jag har en förkärlek för svenska böcker, men i år har det skett ett trendbrott. Jag har för kanske första gången läst fler böcker med andra ursprung!

Ursprungsländer för böcker lästa första halvan av 2017.
Ursprungsländer för böcker lästa första halvan av 2017.

Kollar man lite närmare på ursprungsländerna så ser man att författarna kommer från några olika europeiska länder och från USA. Sedan har jag faktiskt läst en bok från Argentina. Det är ett exotiskt land för mig!

Ursprungsländer för böcker lästa första halvan av 2017.
Ursprungsländer för böcker lästa första halvan av 2017.

Hur ser könsfördelningen ut hos författarna än så länge då? Jodå, det är ovanligt jämnt! Det är ingen medveten strategi på något sätt, men annars brukar det vara en rätt så övertygande övervikt för kvinnliga författare. Jag gissar att de kvinnliga författarna är fler än de manliga. Det är i alla fall fler kvinnor som läser och som bokbloggar, så det känns i alla fall som att böcker är ett kvinnligt intresse. 😉

Könsfördelning hos författare till böcker lästa första halvan av 2017.
Könsfördelning hos författare till böcker lästa första halvan av 2017.

Slutligen, det kanske viktigaste, har jag läst något bra då?! Svar: Ja! Jag har faktiskt inte läst en enda usel bok än så länge. I övrigt är det spridda skurar, men jag har i alla fall prickat in några böcker som har varit fantastiska, rent av.

Betygsfördelning för böcker lästa under första halvan av 2017.
Betygsfördelning för böcker lästa under första halvan av 2017.

Lämpligen kan jag ju därför passa på att kora en favorit för 2017 so far! Det är inte helt lätt, för jag inledde året mycket starkt med att läsa Araben av Pooneh Rohi och det är en otroligt stark läsning. Det bränner fortfarande till när jag tänker på denna fenomenala bok om rasism och skuld och vad man måste offra längs vägen här i livet. Men kanske måste jag ändå säga att Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj har varit bäst i år..! Det säger jag kanske bara för att jag har den lite färskare i minnet än Araben, men så får det kanske vara. Bön för Tjernobyl är i alla fall en fantastisk reportagebok om Tjernobylkatastrofen och om människor som drabbats av den. Det är inte en bok som lämnar en oberörd – det är en bok som väcker mycket tankar. Läs den!!

Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj

Kommentarer

10 svar till ”Halvårssummering: vad jag läste första halvan av 2017”

 1. Men oj så imponerad jag blir över vilket jobb du lagt ner på att bena ut vad du läst. Intressant att se så detaljerat

  1. Tack, kul att du gillade inlägget! 🙂
   Det tar just ingen tid att sammanställa det här för mig. Jag ett Excelark där jag fyller i allt eftersom när jag läser ut en bok. Jag tycker det är kul att föra statistik över grejer, t.ex. med appar som loggar hur långt & snabbt jag springer, så att föra läsdagbok känns bara roligt. 🙂

 2. Kul med en summering! Låter som ett bra läsår såhär i halvlek 🙂

  1. Kul att du gillade den! 🙂
   Tycker faktiskt att det har varit ett riktigt bra läsår hittills! 😀

 3. Kul att läsa din sammanställning! Araben har jag inte hört talas om men ditt inlägg gör mig nyfiken. Måste nog kolla upp den!

  1. Kul att du gillade den! 🙂 Araben kan jag verkligen rekommendera! Det är en fantastisk bok!! 🙂

 4. Vad smart av dig att visa statistik på detta sätt, man får enkelt en överblick över vad du har läst. Det är även intressant att få följa dina tankar och reflektioner kring vad du har läst hittills i år.

  1. Tack! Vad kul att du gillade mitt inlägg. 🙂
   Det är kul att föra statistik över läsningen tycker jag. 🙂

 5. Vilka roliga diagram! Använder du någon särskild app eller gör du dem själv?

  1. Tack! Kul att du gillade dem! 🙂 Jag har gjort dem i Excel.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.