I kön till Hålan Hellström

Böcker i juli

Juli är här! Snart väntar min semester som efter en hel del pusslande ser ut att innehålla en tripp till Värmland och ganska mycket tid i mina barndomstrakter i Uppland. I Värmland ska jag träffa vänner, men också besöka Sandgrund, Lars Lerins konsthall. Jag är helt tagen av Lerins akvareller och har längtat i flera år efter att få se hans akvareller på riktigt (istället för i konstböcker), så det känns redan som en höjdpunkt. I övrigt hoppas jag såklart på att det i alla fall blir några soliga dagar – även om jag inte är som en fisk i vattnet så vill jag gärna hinna med något dopp i alla fall!

Juni har ju inte direkt bjudit på badväder, inte i den här landsändan åtminstone. Jag har ändå haft en skön månad med besök hos mina föräldrar i Uppland, konsert med Håkan Hellström <3, sommarstugevistelse och midsommarfirande. Sprungit Vårruset har jag gjort också! I början av juni skrev jag på bloggen att jag hoppades på att springa under 24 minuter och det gjorde jag! Jippi!

I kön till Hålan Hellström
Håkan Hellströms turné går under namnet Rullande åska. Och ja, det åskade när vi ställde oss i kön…

Men nu är det alltså en ny månad och nya tag…

Vad finns det att se fram emot på bokfronten i juli?

Jo, i juli kommer den fjärde boken om Torunn! Ni hör kanske till de som, liksom jag, läste Berlinerpopplarna, Eremitkräftorna och Vila på gröna ängar när de kom ut i mitten av 00-talet. Jag vet knappt om författaren själv visste att det skulle komma en fjärde del, men till slut gjorde det alltså det. 😉 Den nya boken heter Det finns alltid förlåtelse. Jag hoppas att den kommer som ljudbok, för då kanske jag lyssnar på den redan i sommar. 🙂

Det finns alltid förlåtelse av Anne B. Ragde
Det finns alltid förlåtelse av Anne B. Ragde

Vad läser jag i juli?

Först och främst ska jag läsa ut de böcker jag har på gång just nu, däribland Marie Hermansons Värddjuret, som ligger i min läsplatta. Jag har läst en hel drös av hennes tidigare böcker och allt som oftast brukar jag gilla dem, men också irriteras över att flera av de lider lite av att de bygger på en ”kul idé” som det sedan krävs några logiska luckor för att få ihop. Värddjuret är ingen jätterealistisk berättelse den heller,  men jag måste säga att jag är helt fast i den ändå! Boken kretsar kring en kvinna som kommer hem från en semesterresa och plötsligt blir varse att hon har blivit ett värddjur – under huden på hennes ena lår ligger några fjärilslarver förpuppade och väntar på att utvecklas till riktiga fjärilar. Så kommer det sig att hon tillfälligtvis flyttar in i ett fjärilshus hos en excentriker som gärna vill att fjärilarna ska kläckas fram. Där sitter hon och gör lite av en inre resa. Jag vet inte varför, men jag tycker himla mycket om huvudpersonen i den här boken! Hon liknar nästan ingen karaktär som jag har träffat på i en bok tidigare.  Det här är en självständig kvinna som jobbar frilans, lever utan barn och utan någon partner och nu har hon alltså möjlighet att avsätta tid för att sitta inne i ett växthus och vänta på något så absurt som att fjärilar ska kläckas från låret. Jag vet inte om det är meningen att man som läsare ska bli så förtjust i att en självständig kvinna har huvudrollen, men jag är i alla fall förtjust. 🙂 Hon är ju så fri!!

Värddjuret av Marie Hermansson
Värddjuret av Marie Hermansson

Några andra böcker som jag tänkte hinna med i juli är Det förlorade barnet av Elena Ferrante, för den finns i min ljudboksapp har jag sett, och Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George. Vad gäller det sistnämnda boken så har jag mycket låga förväntningar. Jag brukar tycka att den här typen av böcker är maximalt töntiga. 🙂 Boken blev i alla fall framröstade i jobbets bokklubb nu senast, så nu får jag vidga vyerna lite… 🙂 Jag hoppas att den är megamycket bättre än Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, som är den senaste bokhandelsfeelgoodboken jag läste… Den var då inte min kopp te, vilket framkommer rätt tydligt i mitt blogginlägg om den. Hehe.

Vad läser du i juli?


Kommentarer

6 svar till ”Böcker i juli”

 1. Jag funderar också på att ta en tur till Karlstad och titta på Lerins konst. Tror det är klart värt resan!
  I juli läser jag böcker som finns här hemma – en blandning av hyllvärmare och rec.ex skulle man kunna säga. Hoppas det finns några guldkorn bland dem!

  1. Ja, gör det! Jag är rätt säker på att Sandgrund är värd en omväg, så att säga. 🙂 Hoppas det i alla fall!

   Jag ska också försöka plöja lite hyllvärmare under sommaren. Jag har ett ständigt projekt att försöka minska ner på antalet hyllvärmare.. 😮 Som tur är så tycker jag att det finns väldigt många guldkorn just där! Man har ju en gång skaffat de där böckerna för att de verkade bra (oftast). 🙂

 2. Just nu läser jag ”Dumplin’” av Julie Murphy. Hoppas hinna läsa nyutkomna ”Just nu är jag här” av Isabelle Ståhl och ”Green girl” av Kate Zambreno.

  1. Aha. Dumplin har jag hört en del om..! Är den bra?
   Jag läser Just nu är jag här på paddan just nu. Tyckte inledningsvis att den var riktigt, riktigt vass, främst för språket och stilen. Men nu har jag nog hamnat lite i ett läge att jag tycker att huvudpersonen är så irriterande att jag blir lite less.. 😮

   1. Hittills bra! Lättsam och feelgood men ändå seriös. Gillar att den handlar om att känna sig bekväm i sin egen kropp. Mycket igenkänning. 🙂
    Aha! Åh nej. 🙁 Jag får väl ge den en chans i alla fall när jag får den, köar på bibblan.

    1. Fast det kan ju hända att du inte irriteras på huvudpersonen. 🙂 Jag har sett någon blogg där det tvärtom verkade som om huvudpersonen gav en hel del igenkänning..!

     Jag ska nog ta och läsa Dumplin någon gång framöver. 🙂 Hoppas den finns som e-bok eller ljudbok. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.