Har du en e-bokläsare som startar om eller hänger sig när du försöker att visa eller öppna vissa e-böcker i epub-format? Jag vet inte om jag har bloggat så mycket om det här problemet, men jag har i alla fall gjort några (fruktlösa) efterlysningar på Twitter, så ni kanske ändå har snappat upp att jag har haft en del trassel med min e-bokläsare på sistone. Det gick så långt att jag mer eller mindre hade get upp och bestämt mig för en ny läsplatta att beställa. Nu är dock detta inköps-projekt avbrutet, för jag har äntligen hittat en lösning på mitt problem. Om någon, möjligen, skulle ha nytta av det så kommer här en instruktion.
Problemet
Du har en gammal e-bokläsare, t.ex. en Bookeen Cybook Opus, som inte kan hantera somliga epub-filer. Du för över böckerna till plattan som vanligt, men när du startar plattan och börjar att bläddra omkring i ditt digitala bibliotek så hänger sig plötsligt läsaren när du kommer fram till din nya e-bok. Det går alltså inte att visa bokens framsida i biblioteket utan att e-bokläsaren startar om, än mindre kan du öppna boken. Det enda sättet att få plattan att fungera igen är att radera den bok som orsakat problemet. Problemet uppstår med somliga, men långt ifrån alla, e-böcker i epub-format och framför allt är det nyare e-böcker som inte fungerar.
Orsak
Epub-filer innehåller inte bara text – de innehåller också bilder, t.ex. en bild av bokens framsida. I allt fler epub-filer har omslagsbilderna högre upplösning än vad som har varit vanligt tidigare och det börjar mer eller mindre bli standard med bilder med en bredd på 1400 pixlar. En del äldre e-bokläsare kan inte hantera bilder med så hög upplösning. Bookeen Cybook Opus har exempelvis en upplösning på 600 x 800 pixlar och verkar ha svårt att skala ned alltför stora bilder. Jag vet inte exakt var gränsen går, men när framsidornas bredd blir större än ca 900 pixlar verkar problemen uppstå och 1400 är definitivt för brett.
Lösning
Det är vanligtvis möjligt att ändra upplösning på framsidan (eller att byta ut den mot någon annan, mindre bild). Det görs enklast i någon form av e-boksprogram som kan öppna och redigera epub-filer. Här finns det garanterat en hel del betalprogram att välja mellan, men också en del program som är gratis/donations-finansierade och har öppen källkod, t.ex. Calibre eller Sigil. Jag kan inte garantera säkerheten i att använda någon av programmen, men jag använder i alla fall Calibre själv och tycker att det funkar bra (mitt antivirusprogram har inte heller klagat). I Calibre gör du såhär:
- Ta en kopia av din bok (för säkerhets skull, om något mot förmodan skulle gå fel, och för att du någon annan gång eventuellt vill ha en epub-fil med en högupplöst omslagsbild).
- Lägg till boken i biblioteket i Calibre genom att klicka på ”Lägga till böcker” och välja den bok du vill redigera.
- Högerklicka på boken och välj ”Redigera metadata” > ”Redigera metadata individuellt”. Du får nu upp epub-filens all information om boken, inklusive bokens omslagsbild och omslagsbildens upplösning (i en liten svart ruta längst ned till höger i bilden). Till höger om omslagsbilden finns en ruta med olika menyval för att ändra omslag. Här kan du bläddra fram en ny bild eller ta bort den. Om du endast vill förminska bilden och använder Windows som operativsystem kan du göra såhär:
- Högerklicka på befintlig omslagsbild och välj ”Kopiera omslag”.
- Öppna bildbehandlingsprogrammet Paint och välj ”Klistra in”.
- Ändra storlek genom att välja ”Ändra storlek”. Bocka i ”Bildpunkter” (inte ”Procent”) och klicka i kryssrutan ”Bibehåll bredd-höjd-förhållande”. Det är vanligt att äldre epub-filer har framsidor med en bredd på 768 pixlar, så välj förslagsvis 768 som ny bredd.
- Kopiera din nya, förminskade, bild genom att högerklicka på bilden och välja ”Kopiera”.
- Öppna Calibre igen, högerklicka på den befintliga, för stora, bilden och välj ”Klistra in omslag”. Nu ska bilden förhoppningsvis se likadan ut som tidigare, men upplösningen har ändrats.
- Spara din bok, med förminskat omslag, genom att klicka på ”OK” och därefter högerklicka på boken och välja ”Spara till disk” > ”Spara till disk”.
Nu kan du föra över din e-bok som vanligt och läsa din bok! Jippi!
Kanske framstår det här som en väldigt komplicerad och dryg lösning och kanske är det en och annan som undrar varför jag inte köper en ny platta istället för att hålla på och mecka med mina epub-filer. För mig är det här ändå en väldigt smidig lösning eftersom att jag 1) inte tycker att det är rimligt att köpa nytt när man kan laga (klimatfrågan, någon?!) och 2) faktiskt gillar min platta. E-bokläsare är en liten, nischad produkt som inte är så lätta att få tag på och där det heller inte sker så mycket utveckling eller görs så många olika modeller. Min lilla Bokeen Cybook Opus har ett format som inte är så lätt att få tag på idag (den är extra liten) och dessutom tycker jag att den är väldigt skön att hålla i. Det här är såklart en vanesak, men för mig sitter den perfekt i handen när jag ligger och läser och knapparna på sidan är långt smidigare för mig att använda än centrerade knappar eller touch-funktioner, som många andra plattor förlitar sig på. Jag tycker t.ex. att min platta är mycket skönare att hålla i och bläddra med än min sambos Letto Frontlight-platta. Det är helt enkelt inte givet att det går att hitta en ny platta som är riktigt sådär liten och skön att hålla i som jag vill.
Det känns därför jättefint att min lilla platta kan få hänga med i några år till. Den har faktiskt fyllt 7,5 år nu. Hipp hurra!
PS: Tack till min sambo som lyckades bättre än jag med sina googlingar och detektivarbete och till slut listade ut hur jag skulle kunna läsa alla mina epub-filer på min läsplatta! Själv körde jag som sagt fast och var redo att köpa en ny. Om någon undrar vilken platta som jag hade planerat att ersätta min Cybook Opus med så kan jag avslöja att jag hade spanat in en Letto Frontlight 2, som faktiskt har knappar på sidorna, så att jag eventuellt hade kunnat läsa på den ungefär sätt som jag läser på min nuvarande platta. Letto Frontlight 2 är för övrigt i grunden en Bookeen-platta (en Bookeen Saga, närmare bestämt), som nätbokhandeln Adlibris har satt sitt namn på. Det känns ändå skönt att det här inköpet inte blev av. Min Cybook Opus har mer att ge! 🙂
Kommentera & diskutera gärna!