Hur man botar en feminist av Nanna Johansson

Hur man botar en feminist

Hur man botar en feminist av Nanna Johansson är en kul och vass satir, förvånansvärt aktuell fortfarande. Betyg: 4 facebookgrupper av 5.

Hur man botar en feminist, av Nanna Johansson, är ett seriealbum som kom ut första gången 2013. Jag har läst de flesta (alla?) av Johanssons tidigare album och det är lite av en gåta att just den här har blivit liggande så länge. Till slut började jag läsa med en viss tvekan. Satir behöver vara aktuell och relevant för att bli kul, så det var inte givet att Hur man botar en feminist skulle funka såhär sju år senare. Faktum är dock att den här boken fortfarande är både rolig och brännande, trots att en stor del av den består av ”De tio intressantaste sidorna man hittar om man skriver sökordet […] på Facebook”, vilket känns lite daterat nu när Facebook är lite passé och gemene man knappast trycker på gilla-knappen på samma sätt som för 10 år sedan längre. Även om just Facebook känns lite gammalt så är i och för sig texterna kring Facebooksidorna mitt i prick även idag.

Det finns också mycket annat i seriealbumet som känns förvånansvärt aktuellt. En del av texterna handlar exempelvis om näthat mot kvinnor och tyvärr är det inte mycket som har blivit till det bättre på den fronten, vad jag förstår. Kvinnor i offentligheten får fortfarande utstå mycket hat på nätet och det gäller inte minst politiker och journalister. Här lanserar Nanna Johansson den ultimata boten för att rädda dessa näthatade feminister – kuken. Nanna avväpnar antifeminister genom att förlöjliga deras typiska sägningar och det blir väldigt kul.

I boken hinner Nanna även ägna sig åt en del nätdejtning och jobbsökande, på sitt helt gränslösa sätt såklart. Man blir både full i skratt och känner för att dra fram tusen skämskuddar. Det här är helt klart ett fullmatat och roligt seriealbum som bjuder på mycket humor. Allra svårast hade jag att hålla mig för skratt när jag läste bonusmaterialet, där Johansson kommenterar teckningar i en målarbok. Jag hoppas att den inte finns på riktigt.

Hur man botar en feminist av Nanna Johansson

Utgivningsår: 2013 (första utgåvan, Galago).
Antal sidor: 125.
ISBN: 9789170377488.

Nanna Johansson gör sitt bästa för att passa in i det svenska samhället. Hon nätdejtar, skriver konstruktiva tips på Moderaternas hemsida och svarar på Platsbankens annonser, men hur hon än gör blir det fel. Frågan är om det är hon som borde förändras, eller det samhälle som anser att kvinnor behöver särskilda tjejpennor och att feminister botas med kuk.

I sin fjärde bok Hur man botar en feminist går Nanna Johansson, med ett virrvarr av serier, collage, nedriga photoshoppningar och bildmaterial rikligt illustrerat i paint, till fullständigt respektlös attack mot näthatare, främlingsfientliga och ett allt mer tröttsamt patriarkat. Resultatet kan bara beskrivas som elakare och roligare än någonsin.

Förlagets beskrivning

Nanna Johansson

Nanna Johansson (född 1986) är en svensk serietecknare och poddprofil. Nanna Johansson finns på Twitter och Instagram.

Bokrecension
Datum
Bok
Hur man botar en feminist
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Bok

Kommentarer

2 svar till ”Hur man botar en feminist”

 1. Den gamla dammsamlaren är säkert bra illustrerad och tillräckligt rolig för att målgruppen surdegsbakande män med homoerotiska fantasier killfnissar så de kissar på sig.

  Faktum är att de flesta av mediakvinnorna som blivit utsatta för näthat själva är simpla provokatörer som söker uppmärksamhet och annonsklick genom att själva sprida näthat som affärsidé.

  Först när mediakvinnan får precis de reaktioner som hon anstränger sig så hårt för att piska fram ur trollgrottan på internet förvandlas hon plötsligt till ett oskyldigt offer som suger på patriarkatets tumme.

  Det är ett sätt att göra karriär och tjäna pengar, samt ett spel där den med flest hatmail i mailkorgen vinner mest status i sökandet efter uppmärksamhet. Det är hundra procent drama och det är väl det som tilltalar den surdegsbakande fnissande feministmannen.

  Mediakvinnan stjäl dessvärre allt rampljus från unga kvinnor som utsätts för riktigt näthat och däri ligger kärnan i problemet. Mediakvinnan är inte dessa kvinnors förespråkare. De unga kvinnorna har inte bett om att bli näthatade och tjänar varken pengar eller gör karriär på det. Tvärtom är det mediakvinnorna som åter ständigt utnyttjar dessa unga kvinnors utsatthet för sin egen vinnings skull.

  Retoriken bemöter halmgubbar, medan den seriösa kritiken mot feminism går rakt över huvudet på den gemene sektmedlemmen som fnittrande sätter surdegsbröd och liknande formfranskor i halsen. En bok som inte bemöter halmgubbar hade varit en bättre bok.

  Ingen rök utan eld. När kvinnor växer upp och accepterar mödraskapet försvinner mycket av ungdomens radikala tendenser. Istället för att hata män tvingas de samarbeta med en.

  1. Har du läst boken?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.