Ordmoln från min läsning 2020

Min läsning i siffror 2020

Året börjar lida mot sitt slut och det börjar bli läge för mitt årliga inlägg där jag sammanfattar årets läsning i siffror och figurer.

I år har jag läst 79 böcker, vilket känns som något av ett rekord för min del?! Jag brukar ha ett jämnt lästempo: jag läser en stund varje dag innan jag ska sova och därutöver lyssnar jag på en hel del ljudböcker (och poddar och musik) när jag t.ex. tränar eller städar. Jag är uppriktigt förvånad över att jag har läst så otroligt många böcker. Men det är klart. Vad har man egentligen kunnat roa sig med 2020?

Ungefär varannan månad läser jag tusen påbörjade böcker och ungefär varannan månad har jag plötsligt läst ut alla på en gång. Då kan böckerna sprida ut sig ungefär såhär under året:

Antal utlästa böcker 2020 – Olika format.

En ledtråd till hur jag har kunnat läsa närmare 80 böcker finns kanske i den här bilden, som visar sidantal för mina utlästa böcker.

Antal utlästa böcker 2020 – Uppdelat på sidantal.

Som synes har jag läst en hel del noveller och kortromaner, men en och annan tegelsten har jag faktiskt också hunnit med. Jag har till och med läst tre böcker med fler än 700 sidor. Det är inte varje år jag ger mig på så många kolosser till böcker, men 2020 var året då det hände! På nattduksboken ligger för den delen Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk med sina 1 057 sidor. Jag har faktiskt bara några hundra sidor kvar nu, så den hamnar i nästa års statistik.

Exakt alla böcker jag läst under 2020 har varit på svenska, men knappt 40 % har i alla fall varit i översättning.

Andelen böcker från Sverige och resten av världen.

Ungefär 40 % är också den andel som utgörs av böcker skrivna av manliga författare.

Fördelning mellan kvinnliga och manliga författare.

Vilka länder kommer de där icke-svenska böckerna från då? Jo, Danmark och USA har varit poppis i år!

Ursprungsländer för böcker utlästa 2020
Ursprungsländer för böcker utlästa 2020

Utgivningsår då? I år har jag läst lika många böcker utgivna på 50-talet och tidigare som böcker utgivna 2020. Fast allra mest har jag plöjt böcker från 10-talet, alltså 2010-talet.

Utgivningsår för utlästa böcker 2020.

Var har jag hittat årets böcker? De allra flesta kommer faktiskt får min egen bokhylla. Här pågår ett ständigt projekt att beta av så kallade hyllvärmare. Annars är jag en flitig biblioteksbesökare och i perioder har jag haft bokappar. En och annan radioföljetong har det blivit också.

Slutligen: har jag läst något bra? Ja, jag har faktiskt inte läst en enda usel bok, däremot har jag klassat 15 böcker som helt fantastiska. Hoppas att 2021 bjuder på minst lika många bra läsupplevelser!

Betygsfördelning 2020

Kommentarer

12 svar till ”Min läsning i siffror 2020”

 1. Jag har varit dålig på att låna böcker under flera år men nu i slutet av året har jag utnyttjat biblioteket igen.

  1. Aha. Så typiskt att så många bibliotek håller stängt nu. :/

 2. Varierande, bra jobbat, många av nya böcker lånar jag på biblioteket, Audur Ava Ólafsdóttir näntar i bokhyllan, har läst annat.

  1. Tack! Jag gillar också att låna på biblioteket, men jag hamnar ofta långt bak i kön… Och nu är det tyvärr stängt. 🙁

   1. Profilbild för Åsa m r
    Åsa m r

    Biblioteket i Åtvidaberg kör med Take away-kassar. Man ringer eller mailar om reserverade böcker och andra böcker man vill låna, biblioteket lägger dem i en kasse. Jag får hämta på bestämd plats i biblioteket och där är det öppet må-fre mellan vissa klockslag.

    1. Åh, vilken bra grej! Hoppas fler bibliotek tar efter (eller öppnar upp på ett säkert sätt).

 3. Profilbild för Åsa+m+r
  Åsa+m+r

  Kan du inte berätta vilka som var de 15 fantastiska?

  1. Jo, det borde jag ju göra! Jag har gjort ett tidsinställt inlägg med min topp 10, men här kommer hela listan 🙂 (det är ganska många noveller) :

   Jiroekonomi av Åkestam, Nina
   Som pesten av Holst, Hanne-Vibeke
   Den riktiga jultomten a Moberg, Vilhelm
   Osebol av Kapla, Marit
   Ghachar Ghochar av Shanbhag, Vivek
   Gift av Ditlevsen, Tove
   Den sista kvinnan av Audur Ava Ólafsdóttir
   7 resor, 9 liv av Lerin, Lars
   Öknens alla blommor av Enquist, Per Olov
   Samlade verk av Sandgren, Lydia
   Början av Sundström, Gunbritt
   Fjärilsvägen av Lundberg, Patrik
   Kungariket av Nesbø, Jo
   Granen av Andersen, HC
   Ett dystert julminne & Om vintern i de stora skogarna av Andersson, Dan

   1. Profilbild för Åsa m r
    Åsa m r

    Tack! Fjärilsvägen har jag också läst. Jag tyckte om den, och så är den viktig som samhällsskildring.

    1. Ja, verkligen en bra och viktig bok! Tror många fick en liten tankeställare efter att ha hört hans sommarprat också.

 4. Jag bara älskar dina diagram ? Är du alltså klar med 2020 redan? Jag sitter just och funderar på om jag ska anse mig färdig med det här året också eller om jag ska klämma några noveller.

  1. Tack, vad kul att vi är fler som gillar siffror! 😀 Det är alltid lite knepigt att bestämma när 2020-läsningen är redo att sammanfattas. 😉 Den här gången bloggade jag på en tågresa innan jul och gjorde en prognos för de sista dagarna av året. Den sprack, men, men… Siffrorna stämmer nästan. 😉 Blir kul att se din sammanfattning sedan. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.