Det går an

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist

”Den första svenska feministiska romanen” står det på framsidan till den här ljudboksversionen av Carl Jonas Love Almqvists lilla (ja, bara tre CD!) roman från 1839. Vem passar bättre som uppläsare än Gudrun Schyman? Jag tycker att hon gör det galant i alla fall.

Det går an är berättelsen om hur den självständiga och starka Sara träffar Albert, som är sergeant. De träffas på en ångbåt, på resa från Stockholm, och de kommer att göra sällskap resten av resan och ända hem till Sara. Saras mamma är änka, vilket möjliggör att hon och dottern får driva ett glasmästeri. För Sara är det ekonomiska oberoendet viktigt och hon är inte den som låter karlar eller andra bjuda henne på middag eller betala för henne i andra sammanhang. Hon håller inte bara hårt i det ekonomiska utan strävar också efter frihet även på andra plan, inte minst i relationer. Boken väckte faktiskt stor uppståndelse när den kom och det ansågs enormt vågat att Sara förespråkar att par lever ihop utan att dela på sina tillgångar och utan att formellt gifta sig. Att Albert är förälskad i Sara är uppenbart, men går det an att leva som Sara vill? Spoilervaning. Men ja: det går an!

Jag tycker att det här är en fantastiskt fin bok och sedd i sitt sammanhang är den oerhört intressant. Det är lätt att tro att vi idag lever i ett modernt och fulländat samhälle och att det på 1800-talet var ”rena 1800-talet”, men när jag läser/lyssnar på en bok som Det går an slås jag av hur högaktuell den fortfarande är.  Det här är fortfarande en bok som man kan diskutera och som fortfarande är relevant.


Kommentarer

5 svar till ”Det går an”

  1. Profilbild för Böckerx3

    Nej den chockar inte längre, men Almqvist fick sin beskärda del av skit för den på sin tid, vilket får en att tänka på att det inte var länge sedan den var i princip förbjuden läsning.

  2. Profilbild för enligt O

    Jag tyckte också om den, men det gäller att se den i sitt rätta sammanhang. Idag är den knappast chockerande.

    1. Profilbild för Linnea

      Jo, absolut. Den är inte chockerande idag, men jag tycker faktiskt att frågorna fortfarande är aktuella. Det är kanske inte så många kvinnor idag som ekonomiskt är beroende av sina män, men samtidigt är det ingen självklarhet att kvinnors ekonomi och karriär är lika viktig som männens. Det är ju närmast en norm att kvinnan är hemma länge med barnen medan pappan är hemma ett minimum. Som exempel.

      1. Profilbild för Böckerx3

        Klart att det är så, och det är ju fortfarande aktuellt i andra delar av världen inte minst.

        1. Profilbild för Linnea

          Ja! Det har du rätt i. Det är då man blir lite rädd när man inser att boken är nästan 200 år gammal..

Lämna ett svar