Barnens ö

Reine ska fylla elva år och den här sommaren ska han till Barnens ö på sommarläger. Det är dock ingenting Reine vill. Han bestämmer sig för att ägna sommaren åt att vara kvar i stan och fundera över livet. Mamman är bortrest, så han är helt fri att göra vad han vill.

Läsaren får följa Reine på en hel rad olika äventyr. Han sommarjobbar på en ateljé där man målar kransband, är ute och seglar med en av mammans kompisar, hamnar mitt i en raggarträff och åker Ålandsbåt. Och hela tiden är den en himla jakt efter pengar så att han kan äta hamburgare på stans alla hamburgerrestauranger.

Det är roligt berättat. Reines funderingar och tankegångar känns väldigt autentiska för en tio-elvaåring. Tankarna far hit och dit och han ömsom oroar sig för att hamna i puberteten och ömsom funderar han på om Dag Hammarskjöld inte är hans riktiga pappa ändå.

Själva berättelsen tycker jag egentligen är lite väl osannolik och långdragen, men jag gillar ändå boken och berättandet, just för att jag plötsligt kommer ihåg hur jag tänkte när jag själv var liten och vad jag funderade och oroade mig över då. Klart läsvärd bok!


Kommentarer

Ett svar till ”Barnens ö”

  1. […] Per Christian Jersild (född 1935) är en svensk författare och läkare, bland annat känd för romanen Barnens ö. […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.