Litteratur i sociala medier

På söndag har UR-programmet Hej litteraturen premiär. Det kommer att bjudas på boktips och på litteraturhistoria från antiken till framtiden – framtiden genom att Sveriges första ”Facebook-bok” kommer att skrivas under programmets gång. Det låter som ett kul program!

Att framtidens böcker kommer att ges mycket plats på Facebook och andra sociala medier känner jag mig dock lite tveksam till. Jag tar gärna del av och delar med mig av boktips via sociala medier och jag tror även att bokcirklar och intressesidor för genres, författare och böcker kan göra sig bra på sidor som Facebook, men att skriva en bok på Facebook känns mest som ett konstigt experiment. Än så länge finns det närmare 20 inlägg, textsnuttar, i den kommande Facebook-boken, men i takt med att de blir fler kommer folk inte att orka läsa igenom allt som redan har skrivits och risken blir att det mest blir ett konstigt klotterplank där en del inlägg dessutom hamnar lite omlott för att folk lägger upp sina alster samtidigt. Vem vill läsa slutresultatet? Inte jag i alla fall.

Jag tror heller inte att framtidens marknadsföring av böcker hör mer hemma i sociala medier än någon annanstans. Själv hör jag till den generation som har växt upp med communities (Skunk, LunarStorm, Facebook…). Det finns förmodligen en generation, för vilken Facebook är något nytt och fantastiskt. Själv tycker jag att det är old news att man kan dela med sig av sig själv och sina intressen på nätet. Jag blir helt enkelt inte imponerad över att allt flyttar ut på Facebook. Snarast blir jag förvånad över att det har dröjt fram till nu innan företag har börjat marknadsföra sig på annat sätt än med irriterande banners på nätet, men nu när de har börjat blir det väl som med all annan reklam och marknadsföring: som användare blir man irriterad och stänger av, scrollar förbi, blockerar det man inte vill ha. Det är nog inte så enkelt att nå ut med sin reklam på Facebook längre. Angående sociala medier finns det för övrigt inget naturligt sätt att integrera litteratur med sociala medier, till skillnad från till exempel musik, där Facebook + Spotify är en väl fungerande kombination, och där det länge har funnits communities med strömmad musik som t.ex. last.fm.

Litteratur och Internet tycks över huvud taget inte vara en klockren kombo. Det kan visas genom att det har gått så trögt för bokbloggare i allmänhet. Det finns naturligtvis många bokbloggar, men de flesta har jättefå besökare jämfört med andra typer bloggar. Kanske är det inte så konstigt. Litteratur är något som man avnjuter ensam och det tar en stund att läsa ut en bok. Det är inte så lätt att omedelbart starta en diskussion kring en bok och att posta flera uppdateringar per dag.

Nåja. Det ska bli spännande att se vad det blir av den här Facebook-boken och om vi framöver kommer att få se mer av böcker på nätet. Kanske blir det en liten revolution om läsplattorna slår igenom på allvar?


Kommentarer

2 svar till ”Litteratur i sociala medier”

  1. Jag har samma synsätt angående bloggen. Jag har inga som helst ambitioner att tjäna pengar på den och brukar till och med tacka nej till annonser och länkbyten. För mig är den mest en kul grej som jag gör för mig själv för att hålla ordning på det jag läser..

    Själv har jag inte provat någon läsplatta än, men jag är sugen på att göra det. Jag skulle varken vilja läsa från iPhone eller iPad dock. Det blir för stor konstrast för ögonen när man läser på skärm och iPhonen känns för liten för att det ska bli bekvämt. Men en platta är ju som att läsa ett papper (åtminstone ganska likt), så det borde vara skönt för ögonen. Fördelen som jag ser med läsplattor är att de sparar enormt mycket plats och att man kan ta med sig många böcker på resa. Det ser jag som stora fördelar. 🙂

  2. Intressanta tankar! Just problematiken med att det tar ett tag att läsa ut en bok känner jag som bloggar om böcker igen. Jag försöker se det som att jag skriver i första hand för att jag tycker om att skriva, och vill någon läsa så är det en mycket välkommen bonus.

    Och angående revolutionen med läsplattorna – jag har inte provat någon iPad, men har testat att läsa från min iPhone. Som nödlösning betraktat, om man tänker sig att jag glömt ta med mig en bok på någon resa skulle det nog fungera, men det slår inte en riktigt bok på långa vägar. Men vem vet, med ett bättre format så kanske…?

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.