Odjuret


En pedofil, dömd för sexuella övergrepp och mord av flera små flickor, rymmer och begår på nytt samma brott. Den här gången är det Fredrik Steffanssons femåriga dotter som blir brutalt mördad. Sviken av samhället, som inte kunde skydda dottern mot denna ondska, och galen av sorg bestämmer han sig för att hämnas genom att mörda dotterns mördare. Händelsen leder till en diskussion över vad som är rätt och fel och vad som är mord och vad som är nödvärn. Många svenskar följer rättegången och hoppas på att få sitt godkännande för att själva göra sig av med blottare och andra ”odjur”.

Det är en intressant fråga som tas upp och det märks att frågan om kriminalvård engagerar författarna. Börge Hellström är för övrigt en av initiativtagarna till Kriminellas revansch i samhället (Kris), så nog har han intressanta aspekter att dela med sig av. Ändå fastnade jag inte helt för deckaren, kanske för att våldet mot flickan är så brutalt att det är svårt att ta till sig och för att jag aldrig tyckte mig ”lära känna” Fredrik Steffansson och de andra huvudkaraktärerna i boken. Jag tror att författarna hade vunnit på att skära lite i berättelsen och koncentrera den kring enbart Fredrik och hans dotter. Istället finns här många sidospår, som i sig är intressanta, men som gör boken lite spretig.

Bokens/böckernas författare:

,

8 svar till “Odjuret”

  1. Lyssnade på den här som ljudbok och minns att jag rent fysiskt mådde illa av alla vidrigheter i den! 🙁

  2. Låter på handlingen som att boken har vissa likheter med John Grishams bok Juryn (A time to kill). Kan tänka mig att den är väldigt jobbig att läsa men det låter samtidigt intressant med resonerandet kring rätt och fel.

      • Den handlar om en man vars dotter blir brutalt våldtagen av två män som han senare dödar. Handlingen utspelar sig främst under rättegången. Så själva grunden lät rätt likt.
        Jag tyckte att Juryn var väldigt bra, mycket läsvärd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.