Frid på jorden


Frid på jorden är en kort liten novell av Selma Lagerlöf. Jag läste den som e-bok, där novellformatet ofta är extra bra, eftersom e-böcker är så enkla att plocka fram när man får lite dötid, t.ex. i väntan på bussen. Novellen kretsar kring en familj som oväntat får besök av den försvunna dottern, som berättar om hemska övergrepp och väcker en stark önskan att hämnas.

Det är den första novellen jag läser av Lagerlöf, som jag annars känner till genom ett antal romaner. Jag tycker att hon är lite ojämn. T.ex. uppskattade jag inte alls Gösta Berlings saga, men blev väldigt gripen av Kejsarn av Portugallien. Frid på jorden tycker jag hör till hennes bättre texter. Den var både spännande och tankeväckande.

Du hittar novellen hos t.ex. Adlibris och Bokus. Några andra som läst och skrivit om novellen: Bokmilaskogen och Eli läser och skriver.

Bokens/böckernas författare:


4 svar till “Frid på jorden”

  1. Vi verkar ha samma uppfattning om Gösta Berglings saga, tyckte inte alls om den. Skönt att höra att man ändå verkar kunna uppskatta Kejsaren av Portugallien, har varit nyfiken på den men tappade suget efter Gösta Berling. Nu tror jag ändå att jag vågar ge den en chans 🙂

    • Ja, ge den en chans! Det är en helt annan typ av berättelse än Gösta Berling.. Jerusalem tyckte jag också var kanon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.