Katten Bosse

5 böcker med djur i huvudrollen

Idag tänkte jag tipsa om böcker med djur i huvudrollen. Det finns egentligen hur många som helst, men här kommer ett axplock.

Det är något speciellt med djur. Som liten älskade jag djur och natur: att klappa djur, att bläddra i böcker med djurbilder, allt som hade med djur att göra. Under många år var jag en riktig hästtjej och jag hade också lyckan att växa upp i en familj med katt <3. Nu är jag en allergisk galen katt-kvinna. Nej, jag skojar bara. Jag är allergisk, men kanske inte så galen. Jag klappar på alla katter jag kommer åt i alla fall. Och hästar. Och hundar.

Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang har, som ni säkert förstår, en höna i huvudrollen. Hönan heter Knopp och drömmer om att få ruva ett ägg. Knopp får dock se ägg efter ägg plockas av människor. Det finns bara en höna som faktiskt får ruva äggen och det är hönan som lever utanför hönsgården med tuppen. När Knopp en dag slutar att lägga ägg kastas hon ut från hönsgården och får kämpa. Samtidigt hittar hon magiskt nog ett ensamt ägg som tycks vänta på henne. Den här korta romanen är en mångbottnad och fin historia som blivit en internationell bästsäljare.

Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang
Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang

Eva av Peter Dickinson är en ungdomsbok som jag blev väldigt berörd av i tonåren. Jag vet inte om den fortfarande håller, men jag tror det. Boken är en SciFi där läsaren får följa 13-åriga Eva som vaknar upp efter en allvarlig olycka och bli varse att hennes medvetande och hjärninformation har flyttats över till en schimpanskropp. Nu lever hon ett liv där det någonstans i djupet även finns schimpanstankar och schimpansdrömmar. När jag läste Eva tyckte jag verkligen att boken väckte många tankar om människan och djuren och vårt gemensamma liv här på planeten.

Eva av Peter Dickinson
Eva av Peter Dickinson

I Mo Yans Ximen Nao och hans sju liv får läsaren följa den kinesiska bonden Ximen Nao som blir avrättad vid det kommunistiska partiets maktövertagande och som i dödsriket kräver att få återvända till jorden. Det får han – i skepnad av, i tur och ordning, en åsna, tjur, gris, hund, apa och slutligen människa på nytt. I sina djurliv får Ximen Nao återse sin hemby och dess invånare under de stora förändringar som de står inför, men han får nöja sig med att betrakta. Boken skildrar den återfödda Ximen Nao, men boken är också fylld av det som känns som väldigt träffande skildringar av hur världen kan te sig från ett djurs ögon.

Ximen Nao och hans sju liv av Mo Yan
Ximen Nao och hans sju liv av Mo Yan

Rosa: prinsessa av Fäholmarna är en samlingvolym med Barbro Lindgrens fina böcker om hunden Rosa. Barbro Lindgren kan skriva rakt och roligt, och ibland sorgligt, om (hund)livets alla sidor. Böckerna blir något av en biografi, men ur hundägarperspektivet. Här ryms liv och död, land och stad, uppgång och medgång – allt i sällskap av Lindgrens egna ”bulle” och ”ros”, bullterriern Rosa. Har man någon gång haft förmånen att få ha ett djur i sitt liv så kommer man känna igen glädjen, kärleken och sorgen det innebär att dela livet med en fyrfota vän.

Rosa prinsessa av Fäholmarna av Barbro Lindgren
Rosa prinsessa av Fäholmarna av Barbro Lindgren

Katterna i Öregrund av Margareta Ekström får bli min femte och sista tips. Det är en gullig barnbok om några kattungar och deras ägare i den lilla uppländska staden Öregrund. Jag älskar katter och är uppvuxen i Öregrund, så jag kan inte motstå att ta med den. 🙂

Katterna i Öregrund av Margareta Ekström
Katterna i Öregrund av Margareta Ekström

Har du någon favoritbok med djur i huvudrollen?


Kommentarer

2 svar till ”5 böcker med djur i huvudrollen”

  1. Den otroliga vandringen och Den långa flykten är två jag kommer på 🙂

    1. Bra tips! 🙂 Har faktiskt inte läst någon av dem (men sett TV-serien, som jag antar är baserad på boken med samma namn). 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.