Inbundet vs. pocket

Jag läste en intressant artikel hos Svensk bokhandel. De tar upp att inbundna böcker har en extremt kort livslängd och många gånger är osäljbara efter bara några månader. Pocketversioner kommer allt tidigare och konkurrerar ut försäljningen av inbundna utgåvor, men svårigheter att lagerhålla böcker lyfts också fram som ett problem som gör att böcker returneras fort. Det slår mot författarna och förlagen, som förlorar pengar på att förstaupplagan inte blir såld. Så långt kan jag förstå problemet, men sedan skrivs också detta:

”Det i sin tur beror delvis på att även konsumenter är nyhetsfixerade. Vi vill ha det nya, det heta, det vi läste om i tidningen i morse: det som ligger högst upp i vårt medvetande.”

Och där håller jag inte med alls. För egen del alltså. Visst läser jag om böcker och har koll på utgivningen och på den punkten är jag förmodligen mer uppdaterad än medel i och med att jag bloggar om böcker och får mycket nyhetsbrev, pressutskick och info, men inte är jag den som är först på bollen för det; normalt sett. Av årets drygt 80 lästa titlar (hittills ;)), är ca 5 från årets utgivning och bland de är det flera som jag har läst som e-böcker. Det finns böcker som jag absolut kommer att läsa framöver, t.ex. Gardells omtalade bok om AIDS i Sverige, och Jonas Hassen Khemiris nya, men jag litar faktiskt på att de finns kvar när jag har tid/lust att läsa just dem. Och ja, vid det laget finns de naturligtvis i pocket.

Om förlagen vill tjäna mer pengar på sina böcker får de nog avvakta med att släppa pocket, alternativt göra förtjänsten större på pocketutgåvor. Det är ju pocket folk vill ha! Inbundna böcker är otympligt och för egen del skulle jag absolut gå på pocketutgåvan om jag stod inför valet att köpa en inbunden bok eller samma titel i pocket för samma pris.

Men det kanske bara är jag…


Kommentarer

13 svar till ”Inbundet vs. pocket”

 1. […] har länge haft en idé om pocket har stora fördelar framför den inbundna boken och att det därför är märkligt att […]

 2. […] vara mycket mer lockande och fina än framsidorna till de inbundna versionerna av samma böcker. Här finns t.ex. ett gammalt inlägg där jag lyfter fram några exempel på mer eller mindre urtrista framsidor och riktigt lyckade […]

 3. Profilbild för johannes granrot
  johannes granrot

  skulle snarare vilja säga att det är tvärtom.
  pocketen tar död på historien man läser eftersom fokus istället tas upp av att man inte kan hålla den bekvämt den tar varje möjlighet man ger den att stänga sig (om man inte håller med järnfingrar) så man blir tvungen att hitta var man är i texten igen osv. enda gångerna jag köper pocket är om jag är mitt i en bokserie och inte hittar en inbunden / karttonage.

  1. För mig är det precis tvärtom. 🙂 Jag läser aldrig med en bok uppslagen på ett bord framför mig, utan håller boken i handen och då är det såklart skönast att hålla i pocket (eller läsplatta). Men det är ju hemskt bra att det finns läsare som föredrar de inbundna utgåvorna! Det är ju tydligen där författare och förlag tjänar de stora pengarna.

 4. […] ett tag sedan skrev så jag ett inlägg om inbundet vs. pocket och nämnde att jag absolut föredrar pocket framför inbundet, inte så mycket för prisets skull, […]

 5. Jag gillar inte heller böcker som är inbundna, tycker inte ens att argumentet att de är snyggare håller längre. Håller med de som skriver att jag skulle föredra bibblan allt mer om pocket blir dyrare. Inte heller jag har ett behov av att var först på böcker. Mina favoritförfattare, javisst. Och om det handlar om en uppföljare, absolut. Men annars finns ju böckerna kvar som sagt och skulle man bara läsa för nyhetens behag missar man nog poängen med att läsa plus borde vara en väldigt stressad person!

  1. Jo, jag håller med om det där med ”nyhetens behag”. ”Riktiga” bokmalar läser knappast bara ”det senaste”. Däremot kan jag tänka mig att den som inte har så stor koll på utgivningen gärna tar ”första bästa” bok – i pocket..

   På riktigt så tycker jag att pocketutgåvor många gånger är snyggare än den inbundna versionen. Jag har märkt att man gärna anstränger sig lite extra för att hotta upp framsidorna till pocketversionen. Det är ju pocket som säljer, så det gäller att framsidan gör att boken står ut. Penguins klassiker och Bonniers klassiker är riktiga fullträffar, oftast. För något år sedan läste jag också Gargoylen i en bokcirkel och den inbundna versionen är typ ful. De andra hade pocketvarianten, som ser ut som en ”bränd” bok och har svarta sidor. En av de snyggaste böcker jag sett!

 6. Även jag börjar föredra pocket mer och mer nuför tiden men försöker alltid läsa både en inbunden och en pocket samtidigt. Håller med om förlagen borde inte ge ut böckerna i pocket så snabbt om de vill få sålt sina inbundna böcker.

  1. Även jag brukar ha flera böcker igång samtidigt. Oftast beror det faktiskt på att jag ”måste” påbörja en pocket för att jag inte orkar släpa iväg den inbundna boken på resa eller var jag nu ska någonstans.

 7. Jag föredrar pocket och köper ytterst sällan inbundet. Däremot så läser jag inbundet när jag lånar på bibblan eller får rec. ex. Att jag skulle läsa enbart det nya och senaste stämmer dock dåligt. Visst kan en del böcker kännas lite passé efter ett år eller så, men det gäller absolut inte alla böcker. Nu när jag lånar mer böcker är det lättare att upptäcka de lite äldre böckerna. Inget fel på dem alls!

  1. Jag läser också inbundet när det bara finns sådan version att tillgå på bibban. Brukar inte ta emot recex längre eftersom jag inte tycker att jag har tid att läsa dem, men det händer ju att jag får sådana ibland trots allt. Ibland slutar det med att jag skaffar en extra upplaga i form av e-bok, så att jag kan läsa boken när jag är ute. Jag läser inte böcker hemma särskilt ofta och inbunden gör sig inte bra i väskan; varken handväskan eller resväskan.

   Det där med passé alltså.. Jag är typ alltid sist på bollen. När en bok blir en snackis kan det dröja 1-2 år innan jag läser.. Nu har jag t.ex. nyss lånat En dag. Får se vad jag tycker om den.. 😉

 8. Jag älskar pocketformatet främst för att det ät billigt och smidigt. Gillar inte tunga, otympliga böcker… Skulle förlagen avvakta med pocketreleaser eller höja priserna på dem skulle jag nog avstå helt från bokköp och enbart låna på bibblan.

  1. Jag håller med dig om att inbundna böcker är tunga och dryga att släpa omkring på. Jag lånar det mesta på bibblan och har man tur så finns böckerna även i pocketupplaga. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.