De bästa böckerna 2017

I min serie inlägg om 2017 är det nu dags att lista årets bästa böcker. Det är en svårare uppgift än vad det kanske låter som. Ett år är långt. Böcker jag läste i januari finns inte lika tydligt i minnet som de jag läste ut helt nyss och sådana här bästa-listor har därför lätt för att bli lite skeva. Dessutom: vilken är ens årets bästa bok? Den som berörde djupast? Den med de mest uppfriskande formuleringarna? Den roligaste? Mest spännande? Så svårt! Men jag går på magkänslan och gör ett försök: här är min topp 10!

10: Atlas över avlägsna öar av Judith Schalansky

Atlas över avlägsna öar måste in någonstans på min 10-i-topp. Det är en alldeles egen och poetisk atlas, faktiskt olik allt annat jag har läst. Mer än att vara en kartbok eller en faktabok så är den en betraktelse över hur oerhört stor och rik vår planet är och om drömmen om nya, oupptäckta platser att få sätta sin fot på. Man blir helt tagen!

Atlas över avlägsna öar av Judith Schalansky
Atlas över avlägsna öar av Judith Schalansky

9: Fyra Selma Lagerlöf-noveller från Novellix: Tjänsteanden, Frid på jorden, Vägen mellan himmel och jord, Dödskallen

Många av Lagerlöfs noveller är lite moraliserande och om man, liksom jag, inte är kristen så kanske man inte helt kan relatera till alla lager som kopplar till den kristna tron. Ändå är det väldigt njutbart att läsa just de här novellerna. Lagerlöf skriver om skräck, men framför allt om tro och tröst. Att läsa Lagerlöf är lugnande, trots att hennes noveller är rena spökhistorierna.

Fyra Selma Lagerlöf-noveller från Novellix
Fyra Selma Lagerlöf-noveller

8: Hemmet av Mats Strandberg

2017 verkar vara skräckromanens år. Utöver Lagerlöf blev jag verkligen förtjust i Hemmet av Mats Strandberg. Här har det ondskefulla flyttat in på ett äldreboende och till en början kan den kanske sammanblandas med den vanliga oron och synerna som flera av de dementa upplever. Hemmet är läskig och nervig, men är också en riktigt fin bok om att vara anhörig till någon som drabbats av demens.

Hemmet av Mats Strandberg
Hemmet av Mats Strandberg

7: Om det var krig i Norden av Janne Teller

Den lilla ungdomsboken Om det var krig i Norden är formgiven som ett pass och det är verkligen ingen lång berättelse. Trots detta lyckas den oerhört effektivt väcka tankar kring krig, flykt och invandring. Genom att vända på förhållandena och förlägga kriget till vår del av världen så blir det svårt att skaka av sig frågan: vad skulle du göra om det blev krig här, i Norden? Den här boken borde alla läsa!

Om det var krig i Norden av Janne Teller
Om det var krig i Norden av Janne Teller

6: Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Stora delar av Kiruna är på väg att rivas för att ge plats åt framtida brytning i gruvan. I sin säng ligger tonåringen Maja vaken långt in på natten och är livrädd för att staden ska rasa samman medan de spränger under jord. I det här landet tenderar nyhetsrapporteringen att snurra runt Stockholm och då känns det fantastiskt fint och välkommet att någon vill berätta om den här extrema stadsomvandlingen, som sker i detta nu(!), och hur den påverkar enskilda. I Tio över ett berättas det om att förlora sin barndoms kvarter, att som ung och maktlös tvingas bort från sitt hem, att uppleva att sina vänner och klasskompisar plötsligt skingras. En mycket intressant och berörande ungdomsbok!

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

5: Värddjuret av Marie Hermanson

En kvinna kommer tillbaka från en semester i ett exotiskt land och blir varse att hon har blivit värddjur för fjärilslarver, som nu väntar på att kläckas. En excentrisk läkare övertygar henne om att tillfälligt flytta in i hans fjärilshus för att låta de utrotningshotade fjärilarna kläckas. Det blir en inre resa för henne, samtidigt som hennes liv krymper allt mer, ju mer tid hon spenderar i fjärilshuset. Värddjuret är en både skrämmande och märklig bok. Paradoxalt nog blev det för mig en berättelse om något helt annat: om att vara en helt fri och obunden kvinna. Och jag älskade det! Värddjuret är en väldigt speciell bok. Jag vet knappt hur jag ska beskriva den.

Värddjuret av Marie Hermansson
Värddjuret av Marie Hermansson

4: Neapelkvartetten av Elena Ferrante

I år läste jag de tre avslutande delarna i Elena Ferrantes Neapelkvartett: Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går, Det förlorade barnet. Jag blev egentligen inte tagen med storm när jag började läsa de här böckerna, men berättelsen växte verkligen! Till slut var det med en verklig tomhet jag lyssnade klart på kvartetten och lämnade böckernas huvudpersoner, Lila och Elena. Fantastiska böcker! Som ni säkert redan vet, ty dessa böcker har varit sååå omskrivna, så handlar de om väninnorna Lila och Elena, som växer upp i ruffiga Neapelkvarter och vars liv sedan tar helt olika riktningar.

Den som stannar, den som går av Elena Ferrante
Den som stannar, den som går av Elena Ferrante

3: Araben av Pooneh Rohi

Araben är en bok som berättar vad det kan innebära att fly sitt hemland: skulden och sorgen över allt som har behövt lämnats bakom och otillräckligheten den känner som hamnar mellan två kulturer och måste uppleva att den ena av dem bleknar allt mer. Araben är en av de mest berörande böcker jag har läst, och en oerhört vemodig och sorgtung berättelse om vårt samhälle så som det är precis idag, där människor springer runt, runt på bostadsvisningar och drömmer om något slags liv som ska börja, medan andra sitter i kollektivtrafiken och fördriver sin tid i ett samhälle där ingen har plats för en och där man har förlorat allt.

Araben av Pooneh Rohi
Araben av Pooneh Rohi

2: Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj

Kan en reportagebok av en vitrysk, nobelprisbelönad författare vara något att ens våga sig på att läsa? Svar: ja! Bön för Tjernobyl här är både lättillgängligt och läsvärd. Framför allt är det en helt krossande bra bok. Aleksijevitj har intervjuat ett imponerande stort antal människor som på olika sätt har drabbats av kärnkraftshaveriet i Tjernobyl och med sin fantastiska tonkänsla har hon vävt ihop berättelserna till något som går rakt in i hjärtat. Det dessa människor har utsatts för är så fruktansvärt att det är smärtsamt att läsa om det. Boken innehåller många lager och skildrar det sovjetiska samhället på ett intressant sätt. En helt otrolig bok!

Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj

1: Glaskupan av Sylvia Plath

Glaskupan är en modern klassiker om en ung kvinna som upplever hur en ”glaskupa” träs över hennes liv. Från att ha varit en tjej på väg ut i livet, med bjudningar, fester, flärd, så tappar hon allt och virvlar rakt ner i en djup depression, som vid den här tiden inte kunde botas eller lindras med några antidepressiva tabletter direkt. Språket i boken är fantastiskt. Jag älskar de snärtiga formuleringarna och hur berättelsen är uppbyggd. Och i en värld där de flesta sjukskrivna är sjukskrivna för psykiska problem, och där det trots detta är absolut tabu att prata om det, så är det fantastiskt med berättelser som insiktsfullt och berörande berättar om depression. Poeten Sylvia Plath led själv av psykisk sjukdom, som sedermera tog hennes liv. Det blev bara en vuxenroman från henne. Vilken oerhörd förlust!

Glaskupan av Sylvia Plath
Glaskupan av Sylvia Plath

Vilken är din bästa läsning från 2017?


Kommentarer

11 svar till ”De bästa böckerna 2017”

  1. Tio över ett var med på min lista förra året. Så bra! Hemmet var bubblare på min lista i år. De bästa jag läste 2017 var Olyckornas Tid och The Hate U Give.

    http://elilaserochskriver.se/arets-basta-bocker-2017/

    1. Kul att se din topplista! 🙂 Jag har faktiskt inte läst eller ens hört talas om vare sig Olyckornas tid eller The hate U give, så de var ju bra tips för mig. 🙂

  2. […] också Marie Hermansons senaste, Den stora utställningen. Ni som läste mitt inlägg med de bästa böckerna 2017 kanske såg att en av Hermansons tidigare romaner hamnade högt upp i min årsbästalista. Så […]

  3. Om det var krig i Norden minns jag som betagande. Håller ju med dig om att det är svårt att lista årets bästa bok. Tyckte om Berättelse om ett äktenskap, Två par systrar och diktsamlingen Natthimmel med kulhål väldigt mycket! 😀

    1. Vad kul att du räknar upp tre årsbästaböcker som jag aldrig ens har hört talas om! 🙂 Nu blir jag hemskt nyfiken. 🙂 Får kanske lästa någon av dem nu under 2018.

  4. Kul med en lista som innehåller så olika böcker! Ferrante kommer nog med på min lista också på något sätt.

    1. Haha, ja, det blev en bra blandning nu! Det var inte alls medvetet faktiskt. 🙂 Är ju lite av en allätare så.. 🙂 Ferranteböckerna var verkligen bra! Precis så bra som alla säger! 🙂

  5. Spännande att se dina favoriter! Värddjuret läste jag för några år sen, minns att jag gillade. Marie Hermanson är en favoritförfattare, ser fram mot nya boken. Ferrantes serie gillade jag mycket.

    1. Jag tycker att Värddjuret är Hermansons bästa. 🙂 Jag gillar hennes andra böcker också, men jag tycker att hon ibland inte riktigt lyckas väva ihop det. Det känns ibland som om hon har kommit på spännande scener som inte alltid sitter ihop.. Det kanske bara är jag.. Ska bli mycket kul att läsa hennes nya som kommer snart! 🙂

  6. Atlas över avlägsna öar verkar intressant!

    1. Ja! Det är en väldigt speciell bok. Och läsvärd. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.