Kort kjol - Christina WahldénDet är första dagen på sommarlovet och Myran, 16 år, är ute och festar med bästisen Cilla och killarna Bergström och Uffe. De dricker många öl och blir rejält fulla. Cilla blir så full att hon måste gå hem, men Myran och killarna fortsätter att festa hemma hos Uffe. Eftersom föräldrarna är bortresta så står lägenheten tom och väl där börjar de att supa ännu mer och tar amfetamin.

Det är efter detta som festen spårar ur. När Uffe går på toaletten passar Bergström på att våldta Myran. Myran klarar inte av att försvara sig i fyllan och när Uffe kommer tillbaka blir hon våldtagen av honom också.

Det värsta kommer dock efteråt: allt snacket och skvallret, polisförhören och rättegången. Boken handlar om hur Myran desperat försöker att komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv efter övergreppet.

Boken är väldigt realistisk och hemsk, men den är också otroligt bra. Myrans känslor och tankar kring våldtäkten känns så sanna att det är svårt att inte beröras av boken.

I korthet

Rekommenderas för: Alla som vill läsa mer vad det kan innebära att drabbas av en våldtäkt.

Betyg: 3 av 5.

Om Kort kjol och Christina Wahldén

Christina Wahldén (född 1965) är en svensk journalist och författare som skrivit en lång rad ungdomsböcker. Kort kjol är hennes debutroman.

Utgivningsår: 1998 (första utgåvan, Tiden), 2010 (pocketupplagan på bilden, Rabén & Sjögren).
Antal sidor: 126.
Andras röster: dagensbok.com.
Köp hos t.ex.: Adlibris, Bokus.

Baksidestext

”Myran utsätts för en gruppvåldtäkt efter skolavslutningen av två av sina klasskompisar. Iskallt, grymt. För Myran blir året som följer värre än hon någonsin kunde tänka sig. Rädslan, polisförhören, rättegången. Hur ska hon kunna leva vidare som vanligt? Och hur ska hon kunna komma tillbaka till skolan där alla vet vad som har hänt?”


Kommentarer

3 svar till ”Kort kjol”

  1. […] jag en liten notis i tidningen i helgen att Hammarö kommun har valt att plocka bort ungdomsboken Kort kjol av Christina Wahldén. Boken har används i undervisningen för åttondeklassarna, men nu är den […]

  2. […] Wahldén, som har skrivit så himla många bra och viktiga ungdomsböcker att prata om (t.ex. Kort kjol, som handlar om våldtäkt, och Cell grön, om en tjej som träffar en kille och dras med i hans […]

  3. […] Kort kjol är en ungdomsroman som tar upp ämnet våldtäkt. Den är skriven av Christina Wahldén, som inte bara skriver bra böcker, utan också är bra på att ta upp svåra ämnen. […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.