Klara papper är ett måste

Mikael Stenberg, som Peter Pohl har skrivit många böcker om, har i den här boken blivit vuxen och jobbar som lärare på Tekniska Högskolan samtidigt som han jobbar åt en hemlig forskningsanstalt. På somrarna jobbar han också med sitt älskade Sommarhem. Sommarhemmet är ett slags kollo i Stockholms skärgård, där han tillbringade sina somrar som yngre.

Nu hotas Sommarhemmet plötsligt av nedläggning och det här är den ganska upprörande historien om hur en samling människor i en förening jobbade för att lägga ned en verksamhet, som många fick ut något av och tyckte mycket om.

Den mäktigaste i denna förening är Södra Latings rektor kallad Råttan. Det är Södra Latin som äger Sommarhemmet och Råttan anser att det kostar skolan för mycket pengar och att det är för få elever som får vara där på somrarna. Råttan har många lydiga nickedockor under sig som gör precis som han säger och därför får han lätt med sig de flesta i föreningen i arbetet mot en nedläggning av Sommarhemmet.

Micke, däremot, kämpar för att ha Sommarhemmet kvar. Frågan är hur länge han ska orka och vem man egentligen kan lita på?

Det här är en bra bok, som jag blev rätt upprörd av att läsa. Man ställer sig ofta frågan hur det egentligen får gå till. Dock tror jag att man kanske inte gillar boken så värst mycket om man inte har läst de tidigare böckerna om Micke och sommarhemmet. Har man aldrig läst Vi kallar honom Anna och fascinerats av alla böcker där Sommarhemmet beskrivits kanske man bara tycker boken mest är en tråkig bok om ett ämne som bara kan vara intressant för de närmast sörjande.