Skugg-gömman

Skugg-gömman - Maria GripeDet här är sista delen i Maria Gripes ”skugg”-serie. I de tidigare böckerna i serien har Berta varit huvudpersonen och berättarjaget, men i den här boken finns hon nästan inte med alls. Boken handlar istället om Carolin.

Carolin bor nu i 1910-talets Stockholm, där hon går på teaterskola. Hon är en mycket begåvad skådespelare, men hon har insett att hon måste undersöka sitt eget liv för att kunna kliva in i olika roller och spela övertygande.

Boken handlar om hennes liv: både saker som skett och saker som sker. Hon tänker tillbaka på sin barndom och mamma Ida, hon funderar kring sin pappa, som hon fortfarande inte vet vem han är, hon sliter på teatern och försöker att komma underfund med sina rollfigurers karaktärer och hon får också en nära vän, Ingeborg, och hon är mer eller mindre förföljd av två unga män.

Fortfarande finns både Berta, Arild, Rosilda och Rosengåva med i bilden, men ändå blev jag lite besviken över att boken inte handlade mer om dem än vad den faktiskt gjorde. De har ju varit en ganska stor del av de tidigare böckerna och det känns inte som att man får något riktigt ”slut” på historien för Bertas och de andras del. Boken handlar ju faktiskt bara om Carolin.

Å andra sidan är det riktigt roligt att få läsa om Carolin, som i alla böckerna har framstått som så speciell. Det en mycket bra och spännande bok. Trots att den är rätt tjock läser man ut den ganska snabbt och det finns hela tiden en massa frågor i boken som man måste få besvarade och därför blir man frestad att sträckläsa. Jag har sagt det förr, men Maria Gripes böcker är så härliga och har en sådan speciell mystik. Sämst med boken är att det inte finns några fler ”skugg”-böcker i serien. Sorgligt!


Kommentarer

4 svar till ”Skugg-gömman”

  1. Profilbild för Olga

    Hej, jag har läst flera av Maria Gripes böcker och jag är speciellt förtjust i Skuggserien. Så jag tänkte fråga dig (som verka ha bra koll på böcker), vet du någon/några liknande böcker som du kan rekommendera? Jag är dels intresserad av det utspelar sig kring början av 1900-talet, och dels så har jag fastnat för mystiken och Gripes sätt att skriva. Tack på förhand! Ha en bra (alla hjärtans) dag!

    1. Åh, svårt! Jag tycker Maria Gripe är så speciell. Någon som har lite samma mystik är Jostein Gaarder. men det är inte riktigt den där 1900-talsberättelsen, tyvärr. Kerstin Sundhs böcker om Miranda, däremot, utspelar sig i 20-talet och det är ungdomsböcker i lite samma stil, men minus mystiken. =/ Lite mer ambitiösa 1900-tals böcker är såklart Per Anders Fogelströms stad-serie, om du inte läst den ännu. De är några av mina favoritböcker, för övrigt! Sedan hoppas jag du har läst Maria Gripes trilogi som börjar med Tre trappor upp med hiss? 🙂

      Hoppas du får en trevlig Alla hjärtans dag! 🙂

      1. Profilbild för Olga

        Tack så hemskt mycket för tips, nu har jag något att kika på!
        Och jadå, visst har jag läst Tre trappor upp med hiss trilogin. 🙂

        1. Kul om jag var till någon hjälp! Hojta gärna till om du hittar några andra böcker som är lite i Maria Gripes stil. Gillar verkligen hennes böcker. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.